coś jaśniej albo jakiś link co do szczegółów?Jest. Drugi router w trybie AP klient - sam mam tak skonfigurowane i hula.
Witam
Czy jest coś tańszego jeśli chodzi o adaptery - jakiś sprawdzony, nie sony zamiennik (w tym wypadku do ex 710) niż np.
Adapter WiFi do TV Sony serii UWA-BR100 HX700 EX700 EX500
??
Mówisz,że to będzie działać na moim EX501?Rozumiem, że chcesz odbierać Internet na tv bezprzewodowo. Zakładam więc, że jeden router już masz, który rozsyła sygnał wi-fi. Teraz dokupujesz drugi router (jeden z nich musie mieć tryb APClient (WISP) czyli oprócz nadawania możliwość odbioru sygnału wi-fi). Klienta ustawisz przy tv i podłączasz do niego kablem. Konfigurujesz routery aby przesyłały sygnał pomiędzy sobą bezprzewodowo i już. Routery są na tyle małe, że śmiało możesz go umieścić za TV (nawet w przypadku zawieszonego na ścianie). Kosz takiej operacji to ok. 75 zł (za najtańszego TP-Linka Wr543g z opcją AP Client) czyli około 3 razy mniej niż za adapter WiFi Sony. Co prawda router jest trochę większy i wymaga dodatkowego zasilania, ale z drugiej strony w tym tv masz tylko jedno gniazdo USB, które zostaje wolne.
Posiadasz router w 802.11g 54Mbps na którym uzyskasz ~22Mb/s. Jeśli chciałbyś strumieniować filmy po DLNA, to może być za mało.mam router TPLink WR543G
AP Client Bridge: 8level WRT-300 ~80 PLN lub Netgear WNCE2001 ~120 PLNWłaśnie się dowiedziałem od znajomego,abym nie ciągnął żadnych kabli tylko kupił acess pointa i z niego kablem do TV.
Przez inSSIDer sprawdź wolne pasmo i ustaw wolny kanał lub najmniej zajęty. Jak masz możliwość przestawienia routera, to sprawdź na innym jego położeniu. W jakim standardzie masz kartę wifi w laptopie i z jaką prędkością się synchronizuje.mam ograniczenia w sygnale,ponieważ główny router(modem Cisco EPC 3925) od Vectry podaje słaby sygnał,do TPlinka pod telewizorem,bo mam tylko trzy kreski na lapku. (...) Wcześniej ten TP Link,który mam teraz pod TV,miałem tak podpięty do Cisco,przy pececie.Dawał on znacznie lepszy sygnał niż Cisco podaje teraz
Prędkość internetu tu nie jest ważna. Ważna jest prędkość po lanie, którą Ci napisałem wyżej jakie możesz mniej więcej uzyskać po wifi (prędkość jest zależna od wielu czynników). Najlepiej by było jakbyś strumieniował filmy z komputera który jest przewodem podpięty do routera.Na PS3 wyświetla 9Mb/s.Moje łącze to 24Mb/s.
Dużo jest opinii że Cisco EPC 3925 oraz TWG870UG w UPC/Vectra nie najlepsze mają radia. Jeszcze możesz spróbować zmienić jego położenie, postaw go gdzieś wysoko, antenki w pozycji \ / i zmień kanał.Nie wiem czy nie lepiej kupić jeszcze jeden router np ten co podałeś,podpiąć pod Cisco z Vectry i z niego wysyłać sygnał do routera pod TV w sąsiednim pokoju.Myślę,że sygnał by się wzmocnił.
Karta 802.11n-lite czyli 150Mbps przy 40MHz kanale, realny transfer do uzyskania ~45Mb/s. Polecałbym zmienić, jesli laptop ma wejście mini PCIe to na: Intel 5300, Intel 6300. Na USB: TL-WDN3200, WNDA3100v2.Moja karta w lapku to TL-WN722N
Odkopuję temat
...
P. S.2 Mam stary router D-Link DI-524. W opisie urządzenia jest "DHCP: serwer i klient". Czy to znaczy, że może robić za Access Point i się nada jako zamiennik?
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka