Zamiana z sharpa na samsunga

WSZ

New member
Piszę temat w tym dziale, bo nie wiedziałem gdzie go umieścić.
Mam 5 letniego Sharpa 42' 42B20E - Made In Japan.

Mam możliwość zamiany na LEDa samsunga 40' UE40EH5020W ( miesiąc temu kupowany w sklepie ).

Proszę mi powiedzieć czy opłaca się ta zamiana bez dopłat z obu stron ?
Oba TV działają elegancko, brak jakich kolwiek napraw czy wypalonych pixeli.
Sharp to LCD a samsung to LED.
Wydaje mi się że różnicy 2' mi nie robi.

Proszę o poradę.

tdx

New member
Bez reklam
EH to najprostszy model direct leda jaki tylko jest.... I jeden z najtańszych samsungów na rynku....
Jest to bardzo ubogi model a zmiana z większego na mniejszy zawsze kończy się źle :D

bob1969

Member
Bez reklam
Cale może nie robią różnicy, ale jakość obrazu zapewne tak. Ten Samsung to ubiegłoroczny model, najtańsze badziewie, podświetlenie direct (jedyny plus tego tv), matryca 50 Hz bez żadnych poprawiaczy obrazu. Za darmo bym nie wziął ... nadaje się tylko do przeglądania zdjęć, bo tylko statyczny obraz wygląda na nim dobrze.

bielikk

New member
Bez reklam
Możesz zamienic w ciemno, Sharp i Samsung to tylko 50HZ, natomiast w samsungu masz tuner DVB-t i nowszą technologię,
a do tego gwarancję.

Karpaj

New member
Bez reklam
Z drugiej strony, cholera wie ile ten Sharp pociągnie jeszcze ;P
Ale i tak bym nie brał. EH5020 nie dość że nie było specjalnie udane, to jeszcze dobijało paletą barw.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Poczujesz mocniej owe 2 cale ponieważ Telewizor Sharpa miał szerszą ramkę.
Sprawdź najpierw podświetlenie w Samsungu żebyś się nie rozczarował.
Sharp miały wówczas równe podświetlenie CCFL.

WSZ

New member
No w sumie mój to zwykły LCD.. 42 cale z tym ze made in japan. Hm
Myslalem ze na ten 1 jesli sie zamienie nie bedzie tragedii, fakt faktem jak kazdy z nas chcialby cos nowego, a ze jest okazja to tak pomyslalem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To wg mnie słaba okazja . Jeśli dostaniesz do wyboru model odpowiedniej klasy Samsunga to będę za zamianą.

WSZ

New member
Czyli sądzicie że 42B20E mimo że dosyć leciwy to nadal trzyma klasę ?
Mimo podświetlania LCD oraz braku tuneru DVB-T odpowiadającemu standardowi w Polsce ?

SDman

Banned
Mimo podświetlania LCD oraz braku tuneru DVB-T odpowiadającemu standardowi w Polsce ?

Witam,

podświetlenia nie LCD, a CCFL , wielka szkoda, że producenci nie poszli dalej w tym kierunku.
Wydaje mi się, że CCFL ma lepszą barwę naturalnie ciepłą do podświetlenia matryc LCD.

Więc nowy LCD z podświetleniem LED musi być "trafiony" lub z wyższej półki aby dorównał
Twojemu.

Pozdr.

bob1969

Member
Bez reklam

W elektromarketach półki uginają się od zewnętrznych tunerów dvb-t w cenie od 90 zł, więc jego brak w tv to żaden argument.

Karpaj

New member
Bez reklam
W elektromarketach półki uginają się od zewnętrznych tunerów dvb-t w cenie od 90 zł, więc jego brak w tv to żaden argument.

Które nagrywaja bez kodowania :p I szybciej często przełączają kanały.

Jak chcesz coś koniecznie z Samsunga do wymiany, to zobacz może model
F6100 / F6400
Lub f5500, ale w większym rozmiarze - jako mebel obecnie 46" to prawie jak dawne 42".

Spoza Samsunga masz jeszcze w dobrych cenach
Philipsa 46PFL4508
Toshibę 46TL938

WSZ

New member
Jakiś czas temu bodaj chyba na początku tego roku, oczywiście sharp z tym modelem był juz niedostępny w porównywarkach cenowych, ale znalazłem jakiś link do Media Marktu gdzie cena tego TV była 6200 zł.
Nie wiem czy to pomyłka czy co...
U mnie w mieście stał za 4700, ja kupiłem po okazyjnej cenie.
O wymianie pomyślałem, bo mówie, skubany czerpie to 150W, gra całe dnie, tamte ledówki do 90W czy tam lekko powyżej. A człowiek teraz wszędzie " oszczędności " szuka :p

Ciesze się, że pomogliście mi w wyborze decyzji.
Już po raz kolejny zresztą.

A odnośnie DVB-T i tak nie używam, jestem posiadaczem dawnego wiecznego fulla w Nce.

Powyższa tośka fajna, 64Waty i 3D na pokładzie.

Ostatnia edycja:
Do góry