Witam,
Ja odebrałem wczoraj swoje 50LF652V , kupiony za 2478 PLN o oleole ... Jeszcze wczoraj wypatrzyłem 48H6400 na promocji w saturnie za 2499 i poszedłem oglądać. Po oględzinach zostałem przy LG... i mogę się podzielić pierwszymi wrażeniami.
1. Wykonanie, tak jak mówiłem nie jest to Sony ale od Samsungów w podobnej cenie jest zdecydowanie lepiej - szczególnie przez to że ramka jest metalowa i bardzo cienka , minimalnie wystaje ponad tafle ekranu , tył też metalowy co moim zdaniem jest na plus. Sama noga mogłaby być solidniejsza gdyż element łączący wykonano z plastiku i przy wpinaniu kabli w porty telewizor kołysze się, natomiast wpinając kabel zasilający w ogóle bałem że zaraz się to połamie

W Panasonicu było jednak to sporo solidniejsze , łączenie ekranu ze stopą z porządnego alu/stali... kiedyś pewnie i tak pójdzie na ścianę więc problem zniknie. Co do pilota mój miał luźną klapkę od baterii co mnie irytowało więc wsadziłem pod spód trochę gąbki i teraz odstaje. Sam pilot całkiem ok przyciski ze zdecydowanie lepszym skokiem niż testowanym w markecie Sony, Panas miał ciut lepsze wykonanie i klapka była idealnie spasowana. Gdzieś przeczytałem że w LG trzeba celować idealnie w TV, bzdura , pilot łapie nawet jak odchylimy go o 45-60 stopni od osi TV.
2. Obraz , specjalistą nie jestem ale dla mnie wygląda ok. Oczywiście w plaźmie było lepiej boo... podświetlenie ekranu nie jest 100% równomierne na jednolitej planszy można się tego dopatrzeć, nie przeszkadza to w czasie zwykłego oglądania. Moim zdaniem są minimalne przyciemnienia w rogach ekranu. Czerń jest dla mnie ok. ale dopiero jak się pobawię ustawieniami to będę mógł powiedzieć coś więcej. Jak narazie najbardziej podobał mi się obraz na trybie eco (o dziwo) sport zdecydowanie zbyt jaskrawy, w trybie kino biały jest zółty a kolory przymulone... Upłynniacz działa ale potrafi generować artefakty np. kiedy obraz przesuwa się za logo danego programu ale to tez musiałem wypatrzeć z bliska... Największa wadą tej matrycy jest moim zdaniem powłoka generująca tęczowe pasy kiedy pada na nie silne źródło światła , u mnie widać to tylko kiedy popatrzy się pod odpowiednim kątem przy włączonym żyrandolu , ale gdybym miał jakąś niską lampa z tyłu i chciał mieć ją włączono byłoby to moim zdaniem bardzo uciążliwe. W moim przypadku nie przeszkadza, ale to jest niewątpliwa wada. 3D daje efekt zdecydowanie fajniejszy niż się spodziewałem , włączyłem film ze zbiory 3D lg ze sklepu (oczywiście darmowy) i było bardzo ok. Za to nie ma zielonego ziarnienia na przy ciemnych kolorach więc to na + w stosunku do Plazmy, choć to oczywiście widać poniżej 2 m od TV

Resumując jestem zadowolony, obraz podoba mi się nawet przy wyłączonym świetle , a bałem się tego po licznych opiniach że IPS w takich warunkach odpada.
3. Oprogramowanie/użytkowanie , WebOS działa dobrze ale nie jest to idealna płynność, szczególnie w przejściach pomiędzy ekranami. W wyższych modelach na pewno jest lepszy procesor bo na filmach tam te przejścia są idealnie płynne i to by było na tyle z wad , nie przeszkadza to użytkowaniu ale mogło by być lepiej (choć dalej jest to TV za 2500 pln...)

Sam system wygląda dobrze , wstępna konfiguracja fajnie zrobiona i moim zdaniem intuicyjna. System włącza się bardzo szybko po wyłączeniu z pilota praktycznie momentalnie, po odłączeniu od sieci może ok 10s. System sam pobrał aktualizacje w tle i zainstalował ja po ponownym włączeniu tv. Aplikacje też wymagały aktualizacji używałem Ipli, TVN playera i Youtuba szczególnie ten ostatni bardzo ładnie zrobiony i działa szybko i płynnie przy jakości hd. Telewizor poradził sobie z podłączeniem mojego niemal pełnego dysku przenośnego 750GB ale zanim udało się go używać trzeba było poczekać chyba z 10 min aż przetrawił wszystko co się na nim znajduje. Potem poszło już z płatka odtwarzał wszystko co na nim miałem łącznie z mkv 1080p bez żadnego zająknięcia. Odpaliłem też youtuba przez przeglądarkę wyrzucił komunikat że TV nie ma flasha po czym zwyczajnie dało się odpalić film

Do TV podpiąłem klawiturę i myszkę bezprzewodową Logitecha i ruszyły bez zająknięcia. Niestety yotube nie pozwala na wpisywanie z klawiatury i to raczej wina porgramy bo w przeglądarce działa. Sama przeglądarka dział ok ale nie jest to płynność jakiej doświadczymy na kompie czy smartfonie. Żeby coś na szybko zobaczyć jest ok ale raczej nie zastąpi komputera, nie testowałem jej jeszcze po aktualizacji, może coś się poprawiło. Screen sharing przez miracast w moim przypadku działa idealnie z Galaxy S5 zdecydowanie lepiej niż na W775c od Sony, można było spokojnie grać sterując telefonem, natomiast na testowanym SOny lag był zbyt duży a obraz gubił jakość, na LG nie było u mnie tego problemu, lag oczywiście jest ale akceptowalny.
4. TV sat , czytałem oponie o jakimś zeszłorocznym modelu że tuner TV-sat ma problemy z EPG. Podłaczyłem kabel od anteny u sibie i było w lekkim szoku jak to działa. Tuner cyfrowego polsatu szuka kanałów ok 2-3 min tutaj trwało to jakieś 15 sekund. Oczywiście nie mam modułu Cam więc mogłem tylko pobawić się niekodowanymi kanałami, są one przełączane szybko natomiast EPG po właczeniu danego kanału równiez pojawia się bardzo szybko, nie zauważyłem żadnych problemów więc będę celował w moduł CAM CI przy przedłużeniu umowy.
Tyle wrażeń po 3h zabawy , jak dłużej potestuję na pewno coś dodam , narazie jest bardzo pozytywnie