Zakup UE40JU6400 i małe rozczarowanie. Prośba o pomoc.

maat

New member
Dzień dobry,
Wczoraj zakupiłem tv Samsung UE40JU6400, 60hz i 900PQI oraz 4k.
Telewizor ma mi głównie służyć do oglądania filmów w wersji1080p, oraz oglądania standardowej telewizji. Nie ukrywam również że zależy mina jakości oglądanych filmów.
Podczas oglądania szybszych scen zauważyłem (albo tak mi się wydaje na podstawie czytanych opinii) nieco rozmazany obraz, który jednak trochę przeszkadza.
Długo zastanawiałem się nad wyborem UE40J6300 120Hz i 800PQIFull HD który posiada bardzo dobre opinie. Jednak licząc na lepszą jakość obrazu (4k) wybrałem pierwszy model. Mam dla Was 2 pytania z uwagi, że mogę tv jeszcze wrócić:

Czy będzie różnica w filmach bluray pomiędzy kupionym samsungiem UE40JU6400 a UE40J6300.

Czy warto zamienić tv?

Bardzo proszę o pomoc.

Maverick7909

New member
4k raczej do niczego ci się Jescze nie przyda wątpię żeby 20 hz robiło aż tak duża roznice.Nie będę sie mocno modrzyl bo nie mam tego tv.Najlepiej spróbuj przywrócić ustaustawienia fabryczne i poszukaj dobrej kalibracji jak to nie pomoże to oddaj bubel do sklepu i wiem na coś innego.

lycone

Banned
Wybrałeś chyba najtańszy model 4k, którego i tak nie wykorzystasz. Nawet jeśli w końcu wyjdą filmy w 4k to i tak nie będziesz widział różnicy przy tak małej przekątnej. Chyba, że siedzisz 1,5m od TV?

maat

New member
Korzystam tylko z trybów które są w tv. Mam ustawiony na dynamiczny.

Wybrałeś chyba najtańszy model 4k, którego i tak nie wykorzystasz. Nawet jeśli w końcu wyjdą filmy w 4k to i tak nie będziesz widział różnicy przy tak małej przekątnej. Chyba, że siedzisz 1,5m od TV?

Mam mały pokój i rzeczywiście siedzę 1,5m;)

Ale pytanie: czy z uwagi na tv z 4k, filmy w 1080p i tv w HD są w lepszej jakości niż w przypadku dobrego telewizora Full HD? Z tą myślą kupowałem ten telewizor...

lycone

Banned
Filmy FHD nie będą lepiej wyglądały na TV 4k. Lepiej kupić większy i lepszy TV FHD niż 4k. W Twoim przypadku jak 40" Ci wystarcza to wybrałbym jakiś dobry model FHD zamiast słabego 4k...

RHJG

New member
Bez reklam
Witam a ja doradzę koledze na spokojnie dobrze ustawić ten TV.Bez urazy, ale zacznij ustawianie od tego:
Obraz -> Opcje obrazu -> Redukcja zakłóceń MPEG -> Wyłączony
Obraz -> Opcje obrazu -> Czysty obraz cyfrowy -> Wyłączony
Powyższe funkcje negatywnie wpływają na ostrość oraz widoczność detali.
Później dalsze ustawianie,masz trochę czasu zawsze możesz wymienić na J6300 ?

maat

New member
Witam a ja doradzę koledze na spokojnie dobrze ustawić ten TV.Bez urazy, ale zacznij ustawianie od tego:
Obraz -> Opcje obrazu -> Redukcja zakłóceń MPEG -> Wyłączony
Obraz -> Opcje obrazu -> Czysty obraz cyfrowy -> Wyłączony
Powyższe funkcje negatywnie wpływają na ostrość oraz widoczność detali.
Później dalsze ustawianie,masz trochę czasu zawsze możesz wymienić na J6300 ?

Dokładnie, zrobię tak jak radzisz. Mógłbym prosić o dodatkowe wskazówki co do ustawienia jakości obrazu? Co jeszcze można zmienić.

Tv kupiłem wczoraj w media markt (2 200zł) więc mam 30 dni na wymianę.

Ostatnia edycja:
Do góry