Zakup TV SONY z matrycą 100 Hz (prawdziwe 100 Hz)

bogdanzieba

New member
Witam szwagier poprosił mnie o poradę przy zakupie telewizora LED 40-sto calowego marki Sony w budżecie do 2.000 zł i chciałbym, aby miał prawdziwe min. 100 Hz a nie jakieś 100 Hz PMR, CMR itp. "chwytów marketingowych".

Czy jest szansa zakupu telewizora o takich parametrach w tym budżecie?
Co myślicie o tych modelach?
Sklep internetowy Morele.net

racuh

Banned
Witam szwagier poprosił mnie o poradę przy zakupie telewizora LED 40-sto calowego marki Sony w budżecie do 2.000 zł i chciałbym, aby miał prawdziwe min. 100 Hz a nie jakieś 100 Hz PMR, CMR itp. "chwytów marketingowych".

Czy jest szansa zakupu telewizora o takich parametrach w tym budżecie?
Co myślicie o tych modelach?
Sklep internetowy Morele.net

Najtańszy Sony z matrycą 100Hz to 43W755C ale to prawie 2500 zł.

Seizo

Active member
Bez reklam
Tak jak pisze Racuch. Modele, które podałeś osobiście darował bym sobie, a Samsung H6400 to naprawdę udany model na 100 Hz matrycy, do nabycia poniżej 2 tys

racuh

Banned
Tak jak pisze Racuch. Modele, które podałeś osobiście darował bym sobie, a Samsung H6400 to naprawdę udany model na 100 Hz matrycy, do nabycia poniżej 2 tys

PANASONIC TX-40CX700E też jest na 100Hz ale dalej cena powyżej 2300 zł, H6400 to model z 2014 roku ale dalej trzyma dobry poziom.

Seizo

Active member
Bez reklam
I dodatkowo w zestawie 2 pary okularów 3D, czego akurat w nowych modelach już się nie uświadczy

bogdanzieba

New member
A z czego wynika, że w Samsung UE40H6400 jest matrycja 100 Hz? W opisie jest 400 Hz.

A w przypadku Sony KDL-43W755C jest w opisie mowa o 800 Hz a w rzeczywistości jest matryca 100 Hz?

Jak rozpoznać, że telewizor ma min. matrycę 100 Hz?

Jakbyście mieli wybierać to ten Samsung czy Sony co są wymienione powyżej?

Ostatnia edycja:

racuh

Banned
400 i 800 to indeks płynności a nie rodzaj matrycy. Zależny jest od oprogramowania. Po prostu jest to chwyt marketingowy.

bogdanzieba

New member
Wiem, że PMR i CMR 100 Hz czy 200 Hz to chwyt marketingowy na który się kiedyś naciąłem przy zakupie TV LED Samsung UE32D5000 ale żeby Sony na tym swoim XR Motionflow 100 Hz czy też 200 Hz oszukiwał to nie wiedziałem.

To jak poznać, że matryca ma "prawdziwe" 100 Hz?

Ostatnia edycja:

slawkor

Member
Bez reklam
Chłopie jak tylko dostaniesz Samsunga 40H6400 to bierz w ciemno. Ma na 1000% natywną matrycę 120hz a te wszystkie inne indeksy są tylko marketingiem.
Najlepszy stosunek jakości do ceny.

Dubek

Member
Bez reklam
Powiem Ci że kupiłem pół roku temu ten model i nie narzekam, obraz fajny jak na ten przedział cenowy, Wyprowadzałem się i musiałem szybko kupić coś taniego więc wybrałem tego. Później pójdzie do sypialni a do salony jakieś fajne 55 cali, wtedy na pewno tutaj zapytam o poradę :)

racuh

Banned
Powiem Ci że kupiłem pół roku temu ten model i nie narzekam, obraz fajny jak na ten przedział cenowy, Wyprowadzałem się i musiałem szybko kupić coś taniego więc wybrałem tego. Później pójdzie do sypialni a do salony jakieś fajne 55 cali, wtedy na pewno tutaj zapytam o poradę :)

Sam mam w kuchni Panasonica 32E5E na IPS z 60hz i też uważam że obraz jest bardzo dobry, chociaż gdyby ten sam TV był w rozmiarze minimum 50" to coś mi się wydaje że zobaczył bym dość dużo mankamentów. ale jako 32 cale to spisuje się bardzo dobrze, cloudingu nie zauważyłem i podświetlenie jest równe.

Seizo

Active member
Bez reklam
Chłopie jak tylko dostaniesz Samsunga 40H6400 to bierz w ciemno. Ma na 1000% natywną matrycę 120hz a te wszystkie inne indeksy są tylko marketingiem.
Najlepszy stosunek jakości do ceny.
Jest dostępny w RTV Euro za 1949 zł lub w 20 ratach 0%. Dysponując kwotą 2000zł ja osobiście nie zastanawiałbym się nad innym zakupem.

Do góry