Zakup TV LCD/LED do 2500zł 40-42" do jutra :)

Kinslayer

New member
Witam, sprawa wyglada tak, jako iz przymierzam sie do zakupu TV juz z 2 miesiace, no i zbliza sie Euro, postanowilem jutro kupic TV w media markt lub eurortvagd, ewentualnie avans.
Zwiedzilem wczoraj euro i media (obsluga klienta tragiczna) i wpadly mi w oko nastepujace TV:

Sharp LC40LU630e - 2349zl
Samsung 40ES6100W - cena nie znana
UE40D6000 TWXXH - 2699
Sharp LC40LE530E - 2299
Sony KDL37ex720 - 2399 (nie znam ceny wersji 40")
Samsung UE40D5500 - cena okolo 2400 o ile dobrze pamietam
Sony KDL40EX650BAE - 2649

Troche tych modeli jest, ale w zadnym sklepie nie chcieli za bardzo zaprezentowac ich mozliwosci.

Jesli ktorys z zacnych kolegów moglby cos doradzic w nastepne 24 h bylbym bardzo wdzieczny, wazne aby byl dany TV dostepny w Koszalinskich sklepach medi amarkt i eurortvagd.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor 4,3x4m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora 3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju: Opuszczam plisy i nic nie świeci
7.Jaki masz obecnie telewizor LG 21" staryyyy
8.Co chcemy aby telewizor posiadał FullHD, dlna, czytanie filmow mkv z usb, obsługe internetu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora : kablowka, z czasem kanaly HD oraz laptop
10.Jakie urządzenia. laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor 4-5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej : ogolnie programy z kablowki, czesto filmy z laptopa (fullHD)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie czasem, ale nie jest to niezbedne
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie zadko
16.Preferencje co do marki Samsung, sharp, philips, sony
17.Preferencje co do wielkości 40-42"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach awaryjnosc, slaba jakosc obrazu
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup 2500-max 2600 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne Nie zalezy mi na 3D

Pozdrawiam

ruszko1

New member
Witam

Jako ze posiadam wersje 46" wymienionego samsunga 40D5500 mogę ci co nieco nakreślić jak wygląda sprawa z tym tv a mianowicie obraz żyleta z "N" , matryca odbija delikatnie światło ale pokój jest praktycznie cały czas oświetlony(żaluzje podciągnięte) i idzie oglądać normalnie wiec w tej kwestii także jest ok. Menu rozbudowane aczkolwiek kilka opcji niby poprawiających obraz psuje go jak np Led Motion Plus. Przekłamane 100Hz ale aż tak to nie przeszkadza, co prawda po podłączeniu ps3 daje się zauważyć lekkie smużenie i delikatna jaskrawość niektórych kolorów. Ale muszę cie ostrzec ze tak jak piszesz tv będzie oglądany z 3,5m i chcesz wersje 42 max to zginie on w pomieszczeniu. Moja 46"-stka oglądana jest z tej właśnie odległości i ci powiem ze 50" była by jeszcze lepsza. Pozdrawiam

maiku

New member
Rozmiar tv 37" może być za mały z odległości 4m, dlatego 40 (bo dobrej 42" nie znajdziemy do tej kwoty). Z tych wybranych najlepszą opcją jest sharp le630 es6100, ale jego cena to ok 3000 zł. Sharp cechuje się dobrą kolorystyką, natomiast gorzej z multimediami. Jakieś formaty czyta z USB, ale nie wiadomo jak z napisami. Internet w postaci przeglądarki, ale bez 'wodotrysków'. Pozdrawiam

Kinslayer

New member
A co powiecie o: Samsung UE40ES5500 ?

Ładny design, dobre opinie w sklepach widze. Ma w sumie to co potrzebuje, ino musze miec pewnosc ze mkv czyta.

Kinslayer

New member
No i kupiłem Samsunga 40ES6100 3D + 2 pary okularów :) Jak na 2h po podlaczeniu powiem, ze obraz zyleta w filmach HD, Avatar w 2D miazdzy jajca :)

Jak potestuje wiecej to napisze jak chodzi.

Pozdrawiam

Do góry