Serio? Możesz konkretniej, co jest lepsze w XD83 w stosunku do KS7000, oprócz kątów bocznych, po skalibrowanym obu?
Przede wszystkim porównywałem wersje fabryczne i gotowe, fabryczne, profile oraz różne ustawienie. Niestety nie miałem możliwości kalibracji sprzętowej obu, ale ogółem poniżej opisane wrażenia się powtarzały. Żeby nie było oba TV są bardzo dobrymi produktami i nie neguje że Samsung 49ks7000 to bardzo dobry telewizor. Mi zwyczajnie bardziej odpowiada matryca IPS w Sony, niż VA w Samsungu. Jeśli postawić oba TV w markecie obok siebie to Samsung bardziej przykuje uwagę bo ma obraz typu "zrobić efektowne wow! - nie ważne czy prawdziwy będzie obraz czy nie"
Więc tak:
- Na Samsungu miałem wrażenie że cały czas oglądam teatr telewizji (oczywiście są wielbiciele tego "efektu") podczas gdy w Sony bardziej przypomina efekt kina.
- Podczas oglądania "szybkich akcji" na Samsungu miałem złudzenie wyostrzenia szczególnie widziane na krawędziach (nie zależenie od ustawień)
- Ogółem kolory na Sony są bardziej naturalne, a na Samsungu są troszkę w stronę ekranów z telefonów komórkowych Samsunga

(choć sam ich używam, w telefonie mi to nie przeszkadza)
- Kontrast w dzień - nie ma znaczenia które TV w obu jest dobry, chociaż przy ustawieni wysokiej jasności miałem wrażenie w Samsungu takiego "świecenia obrazu" nie wiem jak to opisać jaśniej.
- Samsung lepiej pokazuje detale w baaardzo ciemnych obszarach - głównie jest to widoczne podczas seansów nocnych, w dzień słabo dostrzegalna różnica - ale jest i Samsung tu jest lepszy.
- Przy materiale 4K Samsung zrobi lepsze pierwsze wrażenie z racji bardziej wyostrzonych i przejaskrawionych ustawień (norma, w markecie ma chwycić za oko)
- Jeśli chodzi i menu, definitywnie lepiej mi się "pracuje" na Androidzie w Sony, chociaz kilak lat spędziłem z Samsungami!
- Oba telewizory obsługiwały serwisy CDA, weeb.tv (kodi) itp. z tym nie było problemu
- Oba Tv są dobrze wykonane, choć bardziej mi się podoba wykonanie Sony, jest precyzyjniej wykonana i spasowana obudowa w czarnym/grafitowym kolorze.
- W Sony świetnie działają polecenia głosowe.
Reasumując - moim zdaniem do seansów nocnych, gdzie czerń jest dla nas bardzo ważna a srebrna obudowa nie ma znaczenia - wybrałbym Samsunga, ale na co dzień do telewizji filmów programów, obraz Sony mi się bardziej podoba. Dlatego wybrałem Sony.
Powyższy opis jest spisem moich odczuć podczas zabaw tymi TV. W momencie zakupu, Sony kosztował 4200 PLN, a Samsung 4600 w internecie i od 4800 PLN w sklepie stacjonarnym.
Pozdrawiam