czereśniak
New member
Może dla pewności sprawdź, ja mierzyłem u siebie... nie chciałbym byś się sugerował jedynie moim pomiarem
Mi wychodziło ok 14cm jak mierzyłem na zdjęciu przeliczając na rzeczywiste wymiary. Ściana wygląda jak na zdjęciu. Uchwyt chowany w ścianę bez możliwości przykręcenia wyżej lub niżej.Może dla pewności sprawdź, ja mierzyłem u siebie... nie chciałbym byś się sugerował jedynie moim pomia
Jeśli liczysz na mega czerń to szukaj 77 calowy OLED od LG model C45 za ok 11k lub w/w Bravia 7. TCL pomimo, że potrafi prezentować smolistą czerń, miażdży ciemne odcienie gubiąc szczegóły.Witam serdecznie. Planuje zakup tv 85 cali. Przeznaczenie głównie filmy blu Ray, usługi streamingowe, opcje gry nie mają dla mnie większego znaczenia, jeśli chodzi o jakość dźwięku również nie mam większych oczekiwań z racji kina domowego. Od kilku lat mam philips 70 PUS 7304/12 z którego jestem średnio zadowolony, jakość obrazu jak dla mnie jest przeciętna, więc liczę na duży przeskok. Ambilight nie zrobił na mnie wrażenia , wręcz przeszkadza mi w oglądaniu filmów , dlatego też praktycznie nie korzystam. Ogólnie rzecz biorąc najbardziej zależy mi na jakości obrazu, liczę na mega czerń
Nawet po kalibracji zostaje daleko w tyle za bravia 7. Wystarczy poczytać np na wybierz.tv . Nie oznacza to że TCL nie jest godny uwagi ale na tle wspomnianego Sony wypada gorzej.Od tego jest kalibracja , żeby nie gubił szczegółów w czerni.
Napisałem, że nawet po kalibracji wypada gorzej.Od tego jest kalibracja.
A nawet można napisać więcej. Kalibracja nie jest lekarstwem na niedociągnięcia tv.Napisałem, że nawet po kalibracji wypada gorzej.
Kalibracja jest po to ,żeby poprawić coś co gra dobrze ,normalnie.Od tego jest kalibracja , żeby nie gubił szczegółów w czerni.
Dokładnie tak.Bo jak wiadomo ,z gó..na bata nie ukręcisz.Kalibracja nie jest lekarstwem na niedociągnięcia tv.
A szczególnie po "kalibracji"Nawet po kalibracji zostaje daleko w tyle za bravia 7.
TCL gubi niezależnie czy przed czy po kalibracji. Chyba znów muszę się odnieść do motoryzacyjnej analogii. TCL na prostej potrafi wycisnąć prędkości i hamować (kontrast) jak topowe telewizory Samsunga i Sony, jednak na zakrętach idzie mu gorzej ale nawet jak go oddasz do tunera żeby popracował nad zawieszeniem i układem kierowniczym, to kierowca (oprogramowanie, procesor) jest za cienki żeby sobie z tym poradzić i słabo trzyma się drogi.Warto sprawdzić że kalibracja jest właśnie po to , żeby nie gubił szczegółów w czerni.
Dokładnie tak jak piszesz, każda potwora znajdzie swego amatora.To jest najmniejszy problem, bo wystarczy dać strefowe przyciemnianie na niskie,
większym problem jest HDR , który idzie tylko w moc, bez żadnej precyzji kontroli
tonalnej, a temu trudno zaradzić, przez to HDR w TV TCL jest mało użyteczny.
Przetwarzanie obrazu na przeciętnym poziomie, tak samo skalowanie.
TCL bardzo dobrze wygląda na papierze , ale w praniu już wychodzi inaczej.
TV TCL dobrze się przedają , bo cena robi swoje , i w większości przypadków
jakość jaką oferuje jest w zupełności wystarczająca dla większości ludzi,
dla koneserów dobrego obrazu są inne TV.