Zakup telewizora plazma czy led?

gemaro

New member
Witam. Od długiego czasu noszę się z zakupem tv. Poniżej trochę informacji.

odległość od ekranu = 2,5 - 3 m
jak słońce świeci w pokoju = raczej popołudniami, ale najbliższe okno telewizora jest zasłonięte (roleta)
jak duży jest pokój = ok. 20m^2
jaki masz obecnie telewizor = Grunding 28'
jakie programy najczęściej oglądasz = TVN, Filmy DivX (avi), Discovery, animal planet, bajki, czasem sport.
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem = zarówno w dzień jak i wieczorem (może z przewagą na wieczór)
preferowana wielkość telewizora = 42-46 (zawsze myślałem o 46 bo taki się zmieści "na styk")
preferowana marka = (jeśli chodzi o plazmę - raczej panasonic, led - samsung) ale jestem otwarty na różnych producentów
czego nie lubisz w telewizorach = niedociągnięć jakości obrazu
jakie urządzenia będą podłączone = amplituner yamaha wraz z dwoma kolumnami, tuner sat, odtwarzacz dvd.
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych = różnie - i tak i tak
ma czytać przez USB filmy = może czytać ale nie musi
ile godzin dziennie ma grać telewizor = 5-10h
ile osób zasiada przed telewizorem = 1-3
ma stać czy wisieć = wisieć
jaka klasa cenowa = cena max do 4500
aktualnie sygnał = SD poprzez tuner (póki co na nowym telewizorze przez jakiś czas będzie tylko taki) w przyszłości planuję TNK HD

Mam dylemat pomiędzy plazmą a led'em, ze skłonnością bardziej ku plazmie. Z tv plazmowych właśnie jeden model panasonic 46G20. Jeśli zaś chodzi o led'y to rozważałem samsunga c6500, sharpa LE700.
Drugim problemem jest wielkość. Zastanawiam się czy do takiego pokoju 46 cali nie będzie za duży.
Zależy mi przede wszystkim na jakości obrazu (i to z największym nastawieniem na SD) Zdaje mi się, że modele powyżej z obrazem HD radzą sobie bardzo dobrze (aczkolwiek LED'y lubią smużyć, cloudingować niestety). Nie zależy mi na multimedialności (internet, podłączanie dysków raczej nie będę używać)

gemaro

New member
Dzięki za zainteresowanie. Jeśli sharp, to rozumiem, że masz na myśli model LE700? Niestety model 810 jak i 820 odpada ze względu na cenę. Są to nowe modele i za 46 trzeba zapłacić niestety.

A co myślisz na temat G20stki?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
masz dużą ilość godzin grania dziennie, nasłonecznione pomieszczenie potrzebujące dużej dynamiki obrazu.
Cena jest specjalna dla niebieskich.
Jeśli masz wątpliwosci poproś o prezentację w domu wybranych modeli.
Sam najlepiej u siebie ocenisz jakośc.

don111

Banned
G20 to bardzo dobra plazma w swojej cenie, biorąc pod uwage cenę i pobór energii to na jedno wyjdzie z oszczędnym LEDem po ponad 5 latach użytkowania ;)
przede wszystkim musisz się zdecydować która technologia bardziej Ci pasuje, plazma = płynność ruchu, brak kątów, chmurek, lepsze wyświetlanie bardzo ciemnych scen, lepsza tolerancja dla słabszego sygnału
LCD - brak odbić, większa ostrość (poza ruchem), lepszy obraz w warunkach mocnego światła, lepsze wyświetlanie bardzo jasnych scen

gemaro

New member
don111 czegoś takiego oczekiwałem - jasno i na temat. dzieki! Mam jeszcze pytanie odnośnie plazmy. Przeczytałem taki artykuł:
http: //tvguru.pl/aktualnosci/czern-w-telewizorach-plazmowych-panasonica-wyblaknie-po-kilku-miesiacach/
Myślicie, że należy jest w tym trochę prawdy?

Ogólnie rzecz biorąc nasłonecznienie pokoju w moim przypadku nie ma nic do rzeczy - zawsze jak świeci mocniej to opuszczam roletki w oknach i nie ma tego problemu. Tak jak wspomniałem wcześniej - początki użytkowania tego tv będzie to niestety tylko sygnał sd + standardowe filmy divx.

don111

Banned
zdarzały się takie przypadki w serii 10 z tego co ludzie opisywali (głównie na avsforum), w serii 20 jak na razie nikt takiego efektu nie zauważył
straszyli, że czerń będzie jaśniejsza 3x po 1 tys. godzin, portal specjalnie testujący G20 pod tym kątem (CNET) po 2h przebiegu nie stwierdził żadnej zmiany poziomu czerni

gemaro

New member
G20 pod tym kątem (CNET) po 2h przebiegu nie stwierdził żadnej zmiany poziomu czerni
Rozumiem, że chodziło po 2 tys h? :)

Mam jeszcze kontrowersyjne pytanie odnośnie czerni w tym tv (temat o serii g20 huczy od tego). Zależy mi głównie na oglądaniu wieczorami - czy to prawda, że wtedy ta czerń w G20 jest wiele lepsza i w porównaniu do ledów nie ma nawet czego porównywać (oczywiście na korzyść G20)

A co myślicie o modelu V20 porównując go do G20? Ponoć ta czerń jest w nim poprawiona. Jednak nie maj 46' i musiałbym brać 42'. Cenowo wynikałoby, że musiałbym ok 500 zł dopłacić za mniejszy tv. Jest sens?

don111

Banned
G20 w zaciemnieniu ma na pewno nie gorszą czerń od LED bez local dimming (wyłączenie ekranu), ale w sklepie wypadnie kiepsko
V20 ma lepszą czerń od wszystkich LCD bez local dimming

do obecnego sygnału 42' będzie akurat, ale jeśli zaczniesz oglądać HD to będziesz żałował, że nie wziąłeś większego ;)

pabloski79

New member
50v20 za nieduzo ponad 5 k kupisz, jak nie masz calosci to wez czesc na raty bo tv nie kupujesz chyba na rok tylko przynajmniej na 5 lat- moja opinia.

gemaro

New member
50v20 za nieduzo ponad 5 k kupisz, jak nie masz calosci to wez czesc na raty bo tv nie kupujesz chyba na rok tylko przynajmniej na 5 lat- moja opinia.
Niestety, ale 46 cali to max, ponieważ większy się nie zmieści.

G20 w zaciemnieniu ma na pewno nie gorszą czerń od LED bez local dimming (wyłączenie ekranu), ale w sklepie wypadnie kiepsko
V20 ma lepszą czerń od wszystkich LCD bez local dimming
do obecnego sygnału 42' będzie akurat, ale jeśli zaczniesz oglądać HD to będziesz żałował, że nie wziąłeś większego
Więc nie widzę sensu brać V20stki. Widzę, że też korzystasz z plazmy panasonica. Jak jest z "zielonymi duszkami" w nich? Czy np w Twoim modelu obserwujesz coś takiego? jak często, przy jakich scenach? Zdaje mi się, że G20 raczej też będzie mieć z tym problem jak każda plazma?

Przeglądałem ten temat:
http://www.hdtv.com.pl/forum/off-20...gier-video-w-polsce-strefa-pobor-energii.html
i trochę jestem zaniepokojony poborem mocy przez tą plazmę... Niby grała tam na ustawieniach standardowych, ale zapytam się mimo to, czy muszę liczyć się ze zużyciem w granicach 250-350W?

bluray

Banned
Plazma = 3h = 1kW

Obecnie buduję się pod Warszawą. I już mieszkam.
Mam licznik przedpłatowy !
To otworzyło mi oczy na wiele problemów !
Np.:
- stara lodówka kosztowała mnie 60 zł/miech za energię el.
(kupiłem nowoczesną , na raty i się sama spłaca)
- podgrzewanie podłogowe = 4kW/h KATASTROFA !!! = 2 zł/h czyli 50 zł na dobę !
- kupiłem drugi kominek ( z montażem wyszło 2,5k), spożycie e.el. spadło prawie do zera.

Wniosek:
szukaj poważnych rezerw finansowych, ale nie na poziomie żarówki 00 Watt-owej. Ośmieszasz się.
Kup kuchnię gazową i grzej wodę na kawę i herbatę na gazie ( a nie w czaj. el.)
- przejdź na dwie taryfy ( II-ga jest także 12.oo - 14.oo) jest tanai. Wtedy grzej wodę. Itd, itp ...
pozdro

ps. Nie szukaj oszczędnośco na topowym ekranie TV.
Kup kilka: do kuchni, sypialni ....

don111

Banned
zielone duszki ? chyba za dużo się na ten temat naczytałeś ;)
normalnie nic nie widać, chyba że dokładnie wiesz na co zwrócić uwagę aby je zobaczyć i to też tylko w pewnych rzadkich przypadkach np w grze fpp gdy poruszasz szybko poziomo kamerą i widzisz nieruchomy obiekt odróżniający się kolorem od tła, to zewnętrzna krawędź tego obiektu zostawia coś jakby drugi kontur za sobą... i to cały efekt green ghosting
46' nie weźmie średnio więcej niż 200W, tamten pobór był chwilowy, zapewne na wyżyłowanych na maksa ustawieniach ekranu

gemaro

New member
don111 a żebyś wiedział, że chyba za dużo tego wszystkiego ;) widziałem właśnie gameplay z typowego fpp'sa, gdzie było coś takiego widoczne. Na filmie ciężko wychwycić te niedociągnięcia. Mój wybór nadal zostaje przy G20. Myślę, że to będzie najbardziej optymalny wybór :)

Oczywiscie jestem otwarty na różne propozycje :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Średnia różnica plazma - LCD led to ok. 200 W .
Koszt 1 KW 0,5 zł
Ilość godzin- 10 dziennie
Czyli 0,2 x 0,5 zł x 10 godz x 30 dni x 12 miesięcy x 10 lat
wyszło w okresie użytkowania w Polsce liczy się wymianę co 10 lat - 3600 zł różnicy na korzyść Lcd Led. Czyli 3/4 telewizora gratis.
Ważniejsze jest jednak że zostawiasz swoim dzieciom i pokoleniom mniej zanieczyszczoną Ziemię.
Jeśli każdy tak zrobi - oszczędności dla matki ziemi są przeogromne. Bardzo dobrze czują to już mieszkańcy bardziej rozwiniętych krajów -np. Japonii

don111

Banned
mniej zanieczyszczona Ziemia to byłaby gdyby nie blokowali wdrażania nowych źródeł energii
wracając do tematu to testach netowych 42' G20 bierze średnio ~150W (130-170W) w zależności od ustawień
różnica 200W na 46' między plazmą a LED wyszła tylko u was, zapewne przy maksymalnie wyżyłowanych parametrach obrazu... zadałem konkretne pytanie o te ustawienia w odpowiednim temacie, nadal bez odpowiedzi więc przyjmuję taką wersję, że testowaliście na ustawieniach sklepowych

don111 a żebyś wiedział, że chyba za dużo tego wszystkiego ;) widziałem właśnie gameplay z typowego fpp'sa, gdzie było coś takiego widoczne. Na filmie ciężko wychwycić te niedociągnięcia.
nie sugeruj się tymi filmikami z green ghosting na youtube, kamera ten efekt wielokrotnie wyolbrzymia, gdyby tak było widać na żywo to telewizor przecież kompletnie nie nadawałby się do oglądania

gemaro

New member
wybór jest naprawdę bardzo ciężki. Im więcej czyta się na ten temat, tym więcej jest niepewności i wątpliwości.
Chciałbym jeszcze dla porównania, abyście doradzili w tej samej półki cenowej (4200 zł max) jakiegoś leda z nastawieniem na najlepszą tolerancję sygnału sd.

Z tego, co naczytałem się na forum jedynym rozsądnym wyborem byłby Sharp LE700. Nic innego nie znalazłem i mam pytanie do posiadaczy. Jak jest z tym odbiorem SD? W testach głównie na zagranicznych stronach narzeka się na jakość sd, tutaj w dziale dla sharpa wszyscy sobie chwalą... czym się sugerować?

Chciałbym jeszcze zapytać się jeśli chodzi o LE700 jak wypada w porównaniu z samsungiem C6500, oczywiście 46' i wszystko jak wyżej.

Ostatnia edycja:

volky

New member
Widzę gemaro że mamy identyczny problem ....
też siedzę w temacie i jestem skołowany.
Chcę 46 cali cena do maks 4300 zł
Aktualnie skłaniam się do TX-P46g20e

Ale gryzą mnie pytania
- awaryjności g20 .... jak problem to podejście obsługi serwisu Panasa
- pobór prądu ... ? plazmy są tańsze od aktualnych cen ledów. Ledy z wyższej półki cenowej o jakości plasmy to wydatek znacznie większy.
- będę widział czy czerń jest szara ?
- Szybka odbija światło np halogenków ?

Co do energii. Technologia się rozwija i czy będziemy użytkować tv przez 10 lat? Chciałbym. Ale wystarczy porównać tv z przed 10 lat. Więc zakładam że w przeciągu 5-6 lat będę kupował coś innego.
Różnica w kosztach 50 gr więcej dziennie (ktoś mówił że działają jak grzejniki to na ogrzewaniu się zaoszczędzi :) taki joke:bober:). Owszem jeszcze można po debatować o wzroście cen energii (bo spadków to pewnie nie będzie).
Były porównania różne i testy .... ale wciąż coś źle .. czegoś brak w tych Tv a jak już dobrze to ceny kosmiczne.

Do góry