Zakup dużego telewizora z dobrym stosunkiem cena-jakość.

dr.elich

New member
Dzień dobry,
chciałbym zakupić telewizor do salonu, jako że poprzedni wybrany z pomocą tego forum już się wysłużył i chcemy coś większego (LG 50PV350). Jako, że używamy TV do obejrzenia czegoś sporadycznie i nawet nie włączamy go codziennie nie mamy tu jakichś wygórowanych wymagań. Dotychczasowa plazma nas zadowalała a była wówczas najtańszym rozsądnym wyborem z dużym jak na tamte czasy ekranem. Obecnie priorytety są podobne - duży, w miarę przyzwoity ale bez wodotrysków, ma mieć 4K, >100Hz i generalnie nie mieć jakichś większych minusów. Ambilight mógłby być miłym dodatkiem ale nie jest musem.
W zasadzie już byłem zdecydowany na Philips 75pus8818 za 5999 ale przeglądając co mają sklepy przy okazji BF wpadły mi w oko dwie oferty: Samsung UE85CU8002K 85" za 6150 oraz TCL 85P745 85" - za 5990.
Poczytałem o ww. Samsungu ale jest tylko jeden test który nie wypada źle. O tym modelu TCL i samej marce nie mam zdania, boję się o awaryjność - w zasadzie tego producenta na starcie skreśliłem ale ten model wygląda ciekawie.. Mam olbrzymi dylemat - czy wziąć Philipsa który jest wydaje się pewniejszym wyborem czy rozważyć te dwa większe "wynalazki".

Ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? świeci z boku rano, ale oglądamy zwykle wieczorami, salon z roletami
7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 50PV350
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? internet+HTPC
10. Jakie urządzenia? wzmacniacz stary Pioneer + głośniki 5.0 Wharfedale
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 1-2h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie korzystam z telewizji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? YT, poza tym sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry? ew. PS5 w przyszłości do okazjonalnego włączenia wieczorem
16. Preferencje co do marki? LG (dobrze się sprawdzał, pilot w nowych modelach jest przyjemny), Philips (ambilight), Sony, Panasonic
17. Preferencje co do wielkości? 75" lub więcej jeśli budżet pozwoli
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nie ma takiej rzeczy
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? głównie wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6-7.000 PLN
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? > 10 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? dotychczas głónie z HTPC

Będę bardzo wdzięczny za porady.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Obawiasz się matrycy TCLa ale wiesz , że w Samsungu jest matryca TCL.
Ten TCL jest też w wersji qled z matrycą 144 Hz za 5999 zł i to z pełnym pakietem z montażem i dostawą.
I do tych warunków i potrzeb to będzie świetny model.
Lepszy również od Samsunga , ma wszystkie HDRy, mocniejszy procesor.
I mieści się w klasie cenowej.

dr.elich

New member
Czy mogę prosić o namiar na model z qled w takiej cenie?
Co do obaw - sama matryca to jeszcze nie gwarant bezawaryjnego działania. Nie wiem też jak z ewentualnym serwisem tej marki. Czy oprogramowanie jest równie dopracowane jak w LG/Philipsie (te Tv miałem przyjemność użytkować).

Jeśli są jeszcze jakieś inne typy warte rozważenia chętnie się dowiem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To jest 85c735 czyli qled .
Serwis jest teraz lepszy bo fabryka jest w Polsce.
Jest na google TV z najnowszym procesorem. To Tcl jako pierwsza firma wprowadziła mini ledy.
Teraz wszyscy patrzą na nich co zrobią.
W tej klasie inne firmy bez szans.

dr.elich

New member
Nigdzie nie widzę takiej ceny za ten model. Możesz wskazać konkretny sklep?
Czyli C735 jest lepszy niż P745?
Na stronach niektórych marketów C735 opisany jest jako 60Hz

Ostatnia edycja:

dr.elich

New member
Poszperałem trochę i ten C735 to chyba jednak 60 Hz z opcją 120Hz przy FHD. Czy ktoś może wyklarować jak to tak naprawdę jest?

Edit. To chyba jednak tyczy się serii P. Na stronie producenta przy C735 piszą o 120Hz matrycy. Nigdzie jednak nie znalazłem tego modelu w cenie choćby złożonej do podanej przez forumowicza @kiki .

Ostatnia edycja:

dr.elich

New member
Jesteśmy już ugadani na ten model - przyjedzie w sobotę, cena faktycznie bardzo dobra. Dam znać na forum czy jest efekt wow. Żona się zdziwiła że kupujemy TV od "gościa z internetu" ale widzę że to sprawdzona osoba na forum i liczę będzie dobrze.

Ostatnia edycja:

dr.elich

New member
Telewizor zamontowany, wszystko działa dobrze.
Jakość obrazu jest bardzo ładna choć nie jest to może poziom barw i czerni jak w Oledzie Philipsa u siostry. Muszę potestować z porządnym materiałem bo mam wrażenie że z YT czy Netflix płynność nie jest taka jak mogłaby być przy 120 Hz. Może są jakieś upłynniacze do włączenia - nie zdążyłem sprawdzić, poużywaliśmy kilka h. Dostaliśmy wydruk z kalibracji (w cenie TV) - z tego co poczytałem efekt finalny jest bardzo dobry (ale się nie znam).

Pan który nam przywiózł telewizor zawiesił z moją pomocą na ścianie, popodłączał kable - te które się dało bo okazuje się, że przy takim gabarycie trzeba dłuższych i antenowego nie starczyło. Nie przyszło mi też do głowy by przeciągnąć w peszlu w ścianie kabel USB a teraz zdjęcie tej kobyły dodatkowo bez nóżek to już mega wyczyn - warto o tym pamiętać. Telewizor współpracuje po optyku z moim leciwym już wzmacniaczem i głośnikami 5.1 choć dźwięk jest nie wiedzeć czemu cichszy niż przy starej plazmie.

Podsumowując - na chwilę obecną mogę zdecydowanie polecić usługi i fachową radę forumowicza @kiki , ceny też mają bardzo atrakcyjne. Ja jestem bardzo zadowolony. Nie wypowiem się co do serwisu itd ale z tego co mi mówili obowiązuje gwarancja producenta door-to-door więc tak jakby jest to poza nimi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ważne , że podałeś dobrze potrzeby i oczekiwania.
Sam dobrze dobrałeś.
Bardzo dobry model w klasie.

spiero

New member
Ważne , że podałeś dobrze potrzeby i oczekiwania.
Sam dobrze dobrałeś.
Bardzo dobry model w klasie.
to ja też poproszę o pomoc w wyborze 85 cali, oglądam głównie wieczorem, chociaż żona seriale do wieczora częściej w dzień :)
Od obecnych "promocji" głowa boli, cena od 6999 do 13 000 sporo tv wszędzie widzę.
Wiem, że może 85 to za mało ale zrozumcie też moją, żonę, i tak błagałem pół roku o 85 cali więc w tych rozmiarach chciałbym pozostać
Kwota to max 11 000. najlepiej 10 000.
Uprzedzając odpowiedź LED, bałbym się z uwagi na "clouding"
Z czego się przesiadam? z 40 calowego SAMSUNGA, UE40C6500UW, tak, leciwy ale clouding niezauważalny a to przecież LED ale czy bym chciał na dużym mieć LED-a? no chyba, że dacie mi gwarancje, że tego "cloudingu" nie zauważę (wzrok mam bardzo dobry, mankament zauważę i mnie będzie wnerw brał). Przeprowadziłem się dopiero do nowego miejsca i chce teraz (raczej musze) 85 cali.
Żeby uszczegółowić, salon, 220 szerokość ściana pod TV, wysokość 200 cm, odległość od ściany tv do fotela 610 cm.
Nie chce rzutnika ani obrazu 100 cali :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To faktycznie masz bardzo dobry i sprawdzony
- TCL 85c845 za 9399 zł
Z pełnym pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł , z montażem i dostawą naszym transportem.

- Philips 85pus8818 za 9599 zł z ambilightem
Też z pełnym pakietem.

Kiedy planujesz zakup ,?

spiero

New member
To faktycznie masz bardzo dobry i sprawdzony
- TCL 85c845 za 9399 zł
Z pełnym pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł , z montażem i dostawą naszym transportem.

- Philips 85pus8818 za 9599 zł z ambilightem
Też z pełnym pakietem.

Kiedy planujesz zakup ,?
Zakup do czerwca max. Planowałem na raty. Macie?
Dodatkowo chciałbym ochronę rozszerzoną na 5 lat. Już w innych sprzętach AGD mi się przydała.
Czy 85c845 nie jest tak ciemny jak OLED? Nie mogę długo oglądać OLED bo oczy się męczą od tej "ciemności".

Do góry