Dzień dobry,
chciałbym zakupić telewizor do salonu, jako że poprzedni wybrany z pomocą tego forum już się wysłużył i chcemy coś większego (LG 50PV350). Jako, że używamy TV do obejrzenia czegoś sporadycznie i nawet nie włączamy go codziennie nie mamy tu jakichś wygórowanych wymagań. Dotychczasowa plazma nas zadowalała a była wówczas najtańszym rozsądnym wyborem z dużym jak na tamte czasy ekranem. Obecnie priorytety są podobne - duży, w miarę przyzwoity ale bez wodotrysków, ma mieć 4K, >100Hz i generalnie nie mieć jakichś większych minusów. Ambilight mógłby być miłym dodatkiem ale nie jest musem.
W zasadzie już byłem zdecydowany na Philips 75pus8818 za 5999 ale przeglądając co mają sklepy przy okazji BF wpadły mi w oko dwie oferty: Samsung UE85CU8002K 85" za 6150 oraz TCL 85P745 85" - za 5990.
Poczytałem o ww. Samsungu ale jest tylko jeden test który nie wypada źle. O tym modelu TCL i samej marce nie mam zdania, boję się o awaryjność - w zasadzie tego producenta na starcie skreśliłem ale ten model wygląda ciekawie.. Mam olbrzymi dylemat - czy wziąć Philipsa który jest wydaje się pewniejszym wyborem czy rozważyć te dwa większe "wynalazki".
Ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? świeci z boku rano, ale oglądamy zwykle wieczorami, salon z roletami
7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 50PV350
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? internet+HTPC
10. Jakie urządzenia? wzmacniacz stary Pioneer + głośniki 5.0 Wharfedale
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 1-2h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie korzystam z telewizji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? YT, poza tym sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry? ew. PS5 w przyszłości do okazjonalnego włączenia wieczorem
16. Preferencje co do marki? LG (dobrze się sprawdzał, pilot w nowych modelach jest przyjemny), Philips (ambilight), Sony, Panasonic
17. Preferencje co do wielkości? 75" lub więcej jeśli budżet pozwoli
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nie ma takiej rzeczy
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? głównie wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6-7.000 PLN
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? > 10 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? dotychczas głónie z HTPC
Będę bardzo wdzięczny za porady.
chciałbym zakupić telewizor do salonu, jako że poprzedni wybrany z pomocą tego forum już się wysłużył i chcemy coś większego (LG 50PV350). Jako, że używamy TV do obejrzenia czegoś sporadycznie i nawet nie włączamy go codziennie nie mamy tu jakichś wygórowanych wymagań. Dotychczasowa plazma nas zadowalała a była wówczas najtańszym rozsądnym wyborem z dużym jak na tamte czasy ekranem. Obecnie priorytety są podobne - duży, w miarę przyzwoity ale bez wodotrysków, ma mieć 4K, >100Hz i generalnie nie mieć jakichś większych minusów. Ambilight mógłby być miłym dodatkiem ale nie jest musem.
W zasadzie już byłem zdecydowany na Philips 75pus8818 za 5999 ale przeglądając co mają sklepy przy okazji BF wpadły mi w oko dwie oferty: Samsung UE85CU8002K 85" za 6150 oraz TCL 85P745 85" - za 5990.
Poczytałem o ww. Samsungu ale jest tylko jeden test który nie wypada źle. O tym modelu TCL i samej marce nie mam zdania, boję się o awaryjność - w zasadzie tego producenta na starcie skreśliłem ale ten model wygląda ciekawie.. Mam olbrzymi dylemat - czy wziąć Philipsa który jest wydaje się pewniejszym wyborem czy rozważyć te dwa większe "wynalazki".
Ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? świeci z boku rano, ale oglądamy zwykle wieczorami, salon z roletami
7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 50PV350
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? internet+HTPC
10. Jakie urządzenia? wzmacniacz stary Pioneer + głośniki 5.0 Wharfedale
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 1-2h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie korzystam z telewizji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? YT, poza tym sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry? ew. PS5 w przyszłości do okazjonalnego włączenia wieczorem
16. Preferencje co do marki? LG (dobrze się sprawdzał, pilot w nowych modelach jest przyjemny), Philips (ambilight), Sony, Panasonic
17. Preferencje co do wielkości? 75" lub więcej jeśli budżet pozwoli
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nie ma takiej rzeczy
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? głównie wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6-7.000 PLN
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? > 10 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? dotychczas głónie z HTPC
Będę bardzo wdzięczny za porady.