Zakup 40' lub 46'

Evitare

New member
Witam, po 3 latach użytkowania JVC 32p80 nastąpił moment wymiany LCD. Poprzedni zakup dokonałem dzięki koledze KIKI-emu i nie żałuję wyboru. Choć obecny tv nie jest taki multimedialny jakie obecnie są w sprzedaży to jakość odbioru kanałów z N TV jest rewelacyjna (100mhz).

Teraz wybór padł na nieco większe obrazy 40'-46'. Poniżej odpowiedzi na pytania.

odległość od ekranu ? 32 zdecydowanie jest już za mały
jak słońce świeci w pokoju ? od godz. 15 z tyłu tv
jaki masz obecnie telewizor? JVC 32p80
jakie programy najczęściej oglądasz? głównie HD
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? wieczorem przy zasłoniętych roletach
preferowana wielkość telewizora? 40', 46'
preferowana marka ? i znowu Samsung
czego nie lubisz w telewizorach? niedopracowania
jakie urządzenia będą podłączone ? kino domowe, dekoder N
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 60% TV (głównie dziecko z żoną), pozostałe 40% filmy divx
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? na wprost
Czy ważne jest wifi ? TAK
czy USB ma mieć czytanie filmów ? TAK
jakimi złączami ? HDMI
jaki masz sygnał ? cyfrowy (N TV)
ile programów HD ? kilkanaście
ma stać czy wisieć ? stać
jaka klasa cenowa ? 5500 choć jeżeli będą aspekty za, to i kasa się znajdzie

Obecnie przeglądałem parametry Samsunga 46c750, 40c8000 i któryś z tych chciałbym zakupić. Skłaniam się do 40c8000, gdyż 46' może być zbyt duży. Chciałbym mieć możliwość pełnego internetu w TV oraz Skype (często używam, Samsung oferuje, choć nie jest to wyznacznik) oraz pełne podświetlenie LED. Dźwięk nie jest istotny, gdyż TV będzie podłączony pod kino domowe. Oglądam sporo filmów w divx, mkv, itp. więc zakupiony TV musi obsługiwać znane formaty video przez USB.

Dzięki za wszelkie porady.

squibosh

New member
Jedynym Samsungiem z pelnym podswietleniem led jest seria c9000, na ktora cie nie stac :D. c8000 to krawedziowka ze strefowym podswietlaniem. c750 jest na zwyklych ccfl.

c8000 - dobry telewizor.

Aha, nie powiedziales jaka odleglosc od ekranu.

LUPO78

Banned
Jedynym Samsungiem z pelnym podswietleniem led jest seria c9000, na ktora cie nie stac :D. c8000 to krawedziowka ze strefowym podswietlaniem. c750 jest na zwyklych ccfl.

c8000 - dobry telewizor.

Aha, nie powiedziales jaka odleglosc od ekranu.
to żeś pojechał teraz po bandzie na maxa z tym full led w c9000,chyba jak sobie do kleisz te diody z tyłu to będzie full led pełną gębą

Evitare

New member
odległość 2,2 do 4

strefowe zapewne lepsze od krawędziowego

w tej cenie chciałbym znaleźć coś innego niż krawędziowe lub bardzo dobry ccfl

c8000 super wygląda, żonie się podoba wygląd ale nie cena ;)

Evitare

New member
wyfiltrowałem kilka modeli TV
proszę o poradę który wybrać, jeżeli coś się nie zgadza to proszę pisać

model 3D WIFI DLNA USB Lok. Podświetlenie LED HDMI1.4/1.3 inne
Sharp 46LE824E nie tak tak tak 100hz edge led 1/4 złącze do kart TV, lustrzana szyba, przyciski dotykowe
Sharp 46LE814E
nie tak tak tak 100hz edge led 1/4 złącze do kart TV, lustrzana szyba, przyciski dotykowe
Samsung LE46C750 tak tak tak tak 200hz tak LCD CCFL
Samsung UE40C8000
tak tak tak tak 200hz strefowe tak skype, light deco, skalowanie 2D do 3D
Sony KDL-40HX800
zgodność zgodność tak tak 200hz pro dynamic edge tak
Sony KDL-40NX710 tak tak tak tak 100hz pro dynamic edge tak fajny design
Sony KDL-40NX800 nie tak tak tak 200hz edge led tak fajny design
LG 42LE8500 nie tak tak tak 200hz brak danych 1.3 bluetooth, borderless design
LG 42LX6500
tak tak tak 200hz brak danych 1.4 borderless design

Ostatnia edycja:

squibosh

New member
Nie ma dla ciebie tv idealnego, musisz sie na cos zdecydowac. Jesli chcesz miec te wszystkie szmery bajery (usb z prawie wszystkimi filmami, wifi, skype) to Samsung. Jesli pelne podswietlenie, to sharpy 705.

Evitare

New member
Nie ma dla ciebie tv idealnego, musisz sie na cos zdecydowac. Jesli chcesz miec te wszystkie szmery bajery (usb z prawie wszystkimi filmami, wifi, skype) to Samsung. Jesli pelne podswietlenie, to sharpy 705.

niestety odpada, gdyż muszę mieć czytanie filmów przez USB obowiązkowo
wiem, że muszę zrezygnować z czegoś na koszt czegoś innego i właśnie na tym forum chciałbym uzyskać info za i przeciw już od strony praktycznej, specyfikacja to nie to samo co real

poprzednim razem, czyli 3 lata temu jak kupywałem swój pierwszy LCD to było o wiele mniej atrybutów, teraz jest w czym wybierać

squibosh

New member
niestety odpada, gdyż muszę mieć czytanie filmów przez USB obowiązkowo
wiem, że muszę zrezygnować z czegoś na koszt czegoś innego i właśnie na tym forum chciałbym uzyskać info za i przeciw już od strony praktycznej, specyfikacja to nie to samo co real

poprzednim razem, czyli 3 lata temu jak kupywałem swój pierwszy LCD to było o wiele mniej atrybutów, teraz jest w czym wybierać

No to pewnym kompromisem bedzie Samsung C8000. Poczytaj sobie o nim watek.

Evitare

New member
przeczytałem narazie c750 i jest spoko, ogólnie skłaniam się do c8000 ale poczytam jeszcze o soniaczu (troszkę motają oni z modelami)

Raul1975

New member
Witam!
Mam podobny problem.
Dwa miesiące wybierania telewizora i jak już wybrałem (KDL-46HX700) to się okazało że w Polsce nie jest już dostępny. Od nowa zaczęło sie wałkowanie forum i ceneo. Dwa modele zaczynają powoli odbiegać od reszty.
1. SONY KDL-46HX800
2. SAMSUNG 46C750
Jestem maniakiem SONY ale różnica między w/w modelami to 2 tyś zł.
O parametrach nie będę pisał bo każdy sam może sobie sprawdzić problem polega na ...podjęciu decyzji. Sony to jednak klasa sama w sobie Samsung kusi internetem i divx'em ( bardziej rozbudowane.) Samsung to też 3D z okularami i konwersją z 2D - akurat tego nie brałem pod uwage ale super że jest. Reasumując najbardziej boli różnica cenowa. T.

squibosh

New member
Witam!
Mam podobny problem.
Dwa miesiące wybierania telewizora i jak już wybrałem (KDL-46HX700) to się okazało że w Polsce nie jest już dostępny. Od nowa zaczęło sie wałkowanie forum i ceneo. Dwa modele zaczynają powoli odbiegać od reszty.
1. SONY KDL-46HX800
2. SAMSUNG 46C750
Jestem maniakiem SONY ale różnica między w/w modelami to 2 tyś zł.
O parametrach nie będę pisał bo każdy sam może sobie sprawdzić problem polega na ...podjęciu decyzji. Sony to jednak klasa sama w sobie Samsung kusi internetem i divx'em ( bardziej rozbudowane.) Samsung to też 3D z okularami i konwersją z 2D - akurat tego nie brałem pod uwage ale super że jest. Reasumując najbardziej boli różnica cenowa. T.

Lepiej zeby to byla zimna kalkulacja niz przywiazanie do marki.

Raul1975

New member
Czytam o SHARP LC-46LE820 też wygląda ciekawie, cena też w rozsądnych granicach. Problem polega na tym że Sharpa nie znam kompletnie, nikt z znajomych nie ma takiego TV. Na forum ma dobre opinie, nawet bardzo dobre. Jednak tylko 100Hz i tu pytanie czy TV (SHARP) 100Hz może mieć lepszy obraz od TV (SONY SAMSUNG) 200Hz?

Ostatnia edycja:
Do góry