Panowie,
Nie sądziłem, że kiedykolwiek będzie to dla mnie problem ale moje kino generuje zbyt dużo basu. Po ostatniej wymianie głośnikow (fronty, centralka, surroundy i rzeczony sub) bas wypuszczany z suba (Klipsch R-100SW) generuje strasznie silny bas. Lubię fajne, basowe łupnięcie ale obecnie pieprzniecie jest tak silne, że chodzi mi cała kanpa w salonie. Najbardziej problematyczne są filmy ze ścieżka Dolby TruHD. Tutaj bas jest przepotężny i trzęsie całym salonem. Jeszcze chwila a sąsiedzi przeniosą mnie siłą do piwnicy
Jeśli chodzi o ustawienia to wydają mi się optymalne.
Po kalibracji frony, surr, surr back i centralkę ustawiłem na 80Hz.
LPF of LFE 120Hz.
Faza suba 0°
Kalibracja przycięła mi suba na -3,5 dB, odległość od pozycji oglądania nieco zwiększyła, o około metr od autentycznej.
Audyssey ustawione na movie
Dynamic EQ - on
Reference level - 0dB
Dynamic volume - off
Gałka z tyłu suba jest na jakiejs godzinie 9-10.
Czy mam jeszcze bardziej go przyciszyć?
Tylko, czy wtedy nie pozbędę sie go całkowicie?
Macie jakieś sugestie?
Nie sądziłem, że kiedykolwiek będzie to dla mnie problem ale moje kino generuje zbyt dużo basu. Po ostatniej wymianie głośnikow (fronty, centralka, surroundy i rzeczony sub) bas wypuszczany z suba (Klipsch R-100SW) generuje strasznie silny bas. Lubię fajne, basowe łupnięcie ale obecnie pieprzniecie jest tak silne, że chodzi mi cała kanpa w salonie. Najbardziej problematyczne są filmy ze ścieżka Dolby TruHD. Tutaj bas jest przepotężny i trzęsie całym salonem. Jeszcze chwila a sąsiedzi przeniosą mnie siłą do piwnicy
Jeśli chodzi o ustawienia to wydają mi się optymalne.
Po kalibracji frony, surr, surr back i centralkę ustawiłem na 80Hz.
LPF of LFE 120Hz.
Faza suba 0°
Kalibracja przycięła mi suba na -3,5 dB, odległość od pozycji oglądania nieco zwiększyła, o około metr od autentycznej.
Audyssey ustawione na movie
Dynamic EQ - on
Reference level - 0dB
Dynamic volume - off
Gałka z tyłu suba jest na jakiejs godzinie 9-10.
Czy mam jeszcze bardziej go przyciszyć?
Tylko, czy wtedy nie pozbędę sie go całkowicie?
Macie jakieś sugestie?