A ja się wypowiem bo jestem świeżo po odsłuchu - kilka godzin temu słuchałem trzech ampli z kolumnami Taga Harmony tav-606 SE (ulepszona wersja zwykłych 606).
Pojechałem z zamiarem zakupu Denona x2000 wraz z tagami, głównie po przeczytaniu na tym forum opinii na temat tego ampli i jego muzykalności, ale niestety siedzę nadal w domu bez KD.
W odsłuchu udział wzięli też:
HK avr161 i Yamaha rx-v675 (bo 775 nie mieli na stanie).
Wrażenia:
Denon - poleciało kilka płyt CD (Lemon, Bob Marley, Imany i troche plików FLAC, SoaD, R.E.M., Faithless).
Słuchałem i szukałem tego czegoś co do mnie zupełnie nie docierało. Czekałem na to coś co do mnie przemówi i powie to jest to - niestety nic takiego nie nastąpiło. Brak zaskoczenia - kopa.
Przesiadka na Yamahe 675 - włączam Lemona utwór "Napraw" i nagle jest walnięcie które wzbudza moją ciekawość. Następnie Faithless utwór "We come one" i zaczyna się akcja, niczego nie brak, bass jest wiele żywszy i odczuwalny niż w Denonie. Mówię sobie przecie pisali na forum, że tylko Denon, a ja załamany.
Przesiadka na HK avr161 - odpalony - wkładam USB aby porównać ten sam kawałek Feithless i nagle informacja USB -----emty----kilka kolejnych prób i nic, nie odpalił. Włączyłem CD i tu miłe zaskoczenie - jest bardzo przyjemnie - niczego nie braknie, bardziej miękko niż na Yamaszce. Było miło, ale problemy z softem w tym modelu sprawiły, że HK avr161 odpadł z gry - nie mam zamiaru szukać godzinami po forach informacji jak rozwiązać problemy z oprogramowaniem tylko włączać sprzęt i się relaxować

.
Nie wiem na jakich Tagach słuchałeś, ale radzę się zastanowić nad wersją SE bo gra dużo lepiej niż zwykłe.
Dla mnie zwycięzcą jest Yamaha i to zdecydowanym, a jeszcze rano miał nim być Denon.
P.S. Nie słuchałem Denona x2000 na innych kolumnach, ale myślę, że na 8 ohmowych może grać trochę lepiej.
Dzięki za uwagę i pozdrawiam.