Yamaha RX-V565

gringo222

New member
Witam, chciałem się podzielić spostrzeżeniem na temat tego nowego amplitunera Yamahy.

Według ustawień defaultowych ten amplituner nie przenosił mi sygnału HD przez HDMI z odtwarzacza Blu-ray Panasonic DMP-BD35 (filmy Blu-ray) na HDMI telewizor plazmowy Panasonic TX-P42G10E poprzez HDMI 1 i HDMI OUT na amplitunerze. Na odtwarzaczu Blu-ray był błąd U73 cały czas ("połączenie HDMI działa niewłaściwie").

Przenosił za to bez problemu sygnał SD z innego urządzenia przez połączenie video - video z DVR - AV na hdmi - hdmi AV - TV.
Dopiero zmiana ustawień w amplitunerze Yamahy: Setup menu -> Function setup -> 1 HDMI -> Resolution z "Through" na "1080p" pomogła. Na urządzeniu Blu-ray przestał też się pojawiać błąd.

Ciekawy jestem czy ktoś miał podobne problemy i czemu amplituner nie działał na standardowych ustawieniach (wszak podłączenie odtwarzacza Blu-ray i TV poprzez HDMI do amplitunera powinno być obsługiwane na dzień dobry bez żadnego manipulowania w ustawieniach) i dlaczego pomogła zmiana ustawień (wymuszenie przeskalowywania do 1080p?) ? A może to nie jest kwestia amplitunera tylko odtwarzacza Blu-ray ?

Może ktoś jest w stanie podzielić się uwagami, może ja coś źle robię ? Tak czy siak chętnie się tego dowiem :)
Pozdrawiam,

jowi

New member
Hej,
mam pytanko: czy w tej konfiguracji śmiga Ci Viera Link ze względu na zaimplemetowaną funcjonalność HDMI CEC tego ampla?

gringo222

New member
W tym połączeniu HDMI (TV) - HDMI (AV) - HDMI (BLU-RAY) po wgraniu kodów do pilota Yamahy potrafi wyłączając Blu-ray sam wyłączyć TV. Nie uruchamiałem natomiast opcji Control w Menu Function Setup -> 1. HDMI.
Czy o taką funkcjonalność Viera Link Ci chodziło ?

jowi

New member
Dzięki za info,:cool:
uściślając chodziło mi o to, czy Twoje połączenie sprzętów (TV przez ampla do BD po HDMI) zapewni te same funckjonalności Viera Link jak w bezpośrednim połączenie TV z BD po HDMI. Innymi słowy czy dostępne są funkcje np.: łatwe odtwarzanie, sprzężone wył/wł zasilania, sterowanie menu BD pilotem TV. W instrukcji TV doczytałem że:"Funkcje Viera Link dostępne są w przypadku sprzętu innych producentów obsługujących HDMI CEC". Na razie przymierzam się do kupna sprzętu i Twój wybór jest również moim wyborem, a tak na prawdę ciekaw jestem czy dołączając do ampla nagrywarkę Panasa DMR-EH68 będę mógł użyc funkcji Pause Live Tv, pobrać ustawienia kanałów, itp.:???:

gringo222

New member
A propos sterowania pilotem, to jestem w stanie obslugiwac wszystkie urzadzenia (AV, TV, BLU-RAY, DVR) pilotem Yamahy po wgraniu odpowiednich kodow co znacznie upraszcza obsługę. Pozdrawiam.

TOMGDY

New member
gringo222 napisz proszę jak działa funkcja przesyłu sygnału hdmi przez ampli w trybie standby. Masz jakieś swoje spostrzeżenia ? są z tym jakieś problemy ? a i jeszcze jedno przesyłając sygnał hdmi przez ampli miałeś jakiech kłopoty z zabezpieczeniem hdcp ?

tomato10

New member
Mam pytanko własnie tego ampli a w zasadzie całego zestawu. Czy takie np.jak ma wyłączony ampli i puszczasz film z bd czy dvd to mozesz normalnie na tv oglądac ? tzn. czy nie odcina sygnału z hdmi.
I mógłbys napisac o rzeczach praktycznych które mogą wkurzać w tym zestawie . pozdrawiam .

tomato10

New member
Mam pytanko własnie tego ampli a w zasadzie całego zestawu. Czy takie np.jak ma wyłączony ampli i puszczasz film z bd czy dvd to mozesz normalnie na tv oglądac ? tzn. czy nie odcina sygnału z hdmi.
I mógłbys napisac o rzeczach praktycznych które mogą wkurzać w tym zestawie . pozdrawiam .
Aha jeszcze jedno czy udało Ci się skonfigurować połączenie z netem w BD? Mnie niestety nie...

Do góry