Yamaha RX-V473 czy Yamaha RX-V673

mastax

New member
Witam zastanawiam sie nad ampli tunerem Yamaha RX-V673, RX-V573 LUB RX-V473 jak duza jest roznica pomiedzy tymi modelami I do tego jakies kolumny jamo tylko nie wim jakie będą lepsze? Wybrac 2 glosniki czy zestaw 5 glosnikow np. Jamo-C-405-Hcs-3

Sprzet służyć będzie do filmow, muzyki dyskotekowej i do PS 3

Jestem laikiem w tych sprawach, obecnie posiadam sony dav dz 230

Pokoj 4x5 m

Dzieki za pomoc budzet ok 5k

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Teraz w dobrej cenie jest Yamaha RX-V771. Jeśli miałby być zestaw 5.0 to lepiej do tego pomieszczenia Jamo-C-407-Hcs-3. Jeśli decydowałbyś się na same fronty to odsłuchaj Oli40, Studio 190, Paradigm Monitor 9 v.7. Jeśli słuchasz dużo muzyki to lepsze będą amplitunery Marantz 5006, Denon 2113, HK265.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zawsze wyższy model jest lepszy. Więcej funkcji, lepsza dynamika i brzmienie. Gdyby nie było różnicy to kto by kupował wyższe i droższe modele? Podobnie jak kolega Paweł, teraz jest w dobrej cenie model 771, praktycznie w tej samej co 673, a jest on o klasę wyżej. Dodatkowo posiada 2 wyjścia HDMI. Osobiście bez zastanowienia bym kupował 771.

mastax

New member
Nie jestem jakims melomanem muzyki
50% film
30% muzyka z Tv, radio
20% gry z Ps 3 lub xbox360

Mozesz mi powiedziec jak to jest z samymi frontami? daja taki sam efekt jak 5.0 lub 5.1?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie jestem jakims melomanem muzyki
50% film
30% muzyka z Tv, radio
20% gry z Ps 3 lub xbox360

Mozesz mi powiedziec jak to jest z samymi frontami? daja taki sam efekt jak 5.0 lub 5.1?

Meloman czy audiofil nie kupuje ampli do kina za 2k:) Pomyśl nad tym 771, bo na prawdę warto. Na kolumnach 2.0 nie uzyskasz dźwięku przestrzennego w filmach nagranych w DD 5.1 czy DTS. Bo niby jak usłyszysz za sobą przelatujący samolot czy świst kuli? W muzyce 2 kolumny starczą ale jak chcesz mieć efekt surround to musisz conajmniej te 5 kolumn kupić. W małym pomieszczeniu i przy dobrych kolumnach z subem się można wstrzymać, ale do 20 mkw już suba bym dokupił, bo całkiem inny efekt w kinie.

mastax

New member
Wlasnie zastanawiam sie nad Yamaha RX-V673 + Jamo C 405 Hcs 3 + jamo sub 260
Moglbys mi podac jakas stronke gdzie moglbym sobie porownac te modele amplitunerow? zeby zobaczyc co dodatkowego ma 771?
Co do glosnikow to jeszcze JBL mi sie podobaja, ale jak juz wspomnialem jestem laikiem w tych sprawach.
Moze moglbys mi cos zaproponowac jakis inny zestaw to moglbym sobie
poczytac bo na forum jest tyle propozycji ze mam metlik w glowie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
hmm, w tej cenie to zobacz QQ 6000, ciut droższe JBL Studio 180/190, MA MR6, KEF C7, Dali Concept 6. Zależy jak rozłożysz kasę na ampli vs. kolumny. Z cenami napisz na PW do Blackninja, bo ma najniższe i lepszych cen nigdzie nie dostaniesz. Jeśli chcesz porównać to na Allegro masz opisy ampli.

mari.usz

New member
Witam,
podepnę się do tematu, gdyż mam dylemat. Poszukuję zestawu kina domowego i po poszukiwaniach skłaniam się ku firmie yamaha. miałby być zestaw składający się z RX-V373 lub 473, BD-S473 lub 671 no i głośniki NS50 + NS-P60. Co wy na to, czy będę zadowolony?? Które z nich wybrać?? Dodam, że jestem laikiem w tych sprawach. Pokój 3,5m na 4,5m. Może jest jakiś inny zestaw w podobnej cenie.

Dodam tylko, że na początku zakładałem budżet do 2000zł. Teraz wzrósł i mam nadzieję, że dojdzie max do 3000, chociaż wolałbym tego uniknąć.

mari.usz

New member
Słyszałem, że nie kupuje się używanych głośników ale to tylko jedna opinia. Tylko raczej z tymi kolumnami w zakładanym budżecie się nie zmieszczę. I czy wogóle jest sens kupować 5.0 do tak małego pomieszczenia??

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Masz prawie 16 mkw, więc podłogówki spokojnie się zmieszczą. Sam posiadam Oli 30 na niecałych 15mkw i jest super. Co innego kupowac od gościa z Allegro, co nic o nim nie wiesz, a co innego kupować od kolegi/miłośnika sprzętu z forum. Ja tam wolę kupić od forumowego kolegi, co juz mniej wiecej go znam, i mozna poznać charakter po wypowiedziach. Byle chłystki są tutaj wyłapywani po paru wątkach, więc prawdopodobieństwo dobrego zakupu jest pewniejsze niż na innych aukcjach. Zresztą cena jest normalna, bo ostatnio na Allegro gość chciał sprzedać komplet 5.0 za ok. 2500zł. Zawsze możesz zapytać i się sam przekonać.

mari.usz

New member
Znam już cenę tego zestawu i z pewnością bym przekroczył budżet. Czy NS50 i NS-P60 które sobie upatrzyłem są tak złe?? Co z pozostałymi składowymi, które podałem? Amplituner RX-V473 będzie lepszy od 373 to już wiem ale nie wiem Który blu-ray będzie lepszy 671 czy 473?? Jak córka pozwoli (14 m-cy) to czasami chciałbym obejrzeć dobry film w dobrej jakości dźwięku i obrazu.
Od ponad tygodnia szukam informacji na ten temat i czym więcej czytam tym mniej wiem;-) Trudno się zdecydować.

Skazony

New member
Witam,
podepnę się i ja.
Właśnie jestem na etapie ( chęci itd itp) zakupu amplitunera
na uwadze mam:
Yamaha RX-V573 - nigdzie nie mogę doszukać się opinii na temat dźwięku i odczuć ludzi którzy mają ten sprzęt ( tak wiem to jest BARDZO indywidualne)
Pioneer VSX-527 - i tu opinii jest jak na lekarstwo.

Jako że kasy mam jak lodu ( czyli ~2k PLN)
wybór głośników padł na:
TAGA HARMONY TAV-406 v.2
lub
TAGA HARMONY TAV-506 v.2/3

Wiem że się znacie i albo mi to z głowy wybijecie albo pomożecie dobrać coś innego
pokój ~3.5x4.5 (lekko zagracony, szafa, wyro i 3 otwory drzwiowe)

Do góry