Yamaha RX-V465 plus JBL SCS 178 ??

Sławo

New member
Czy połączenie amplitunera Yamaha RX-V465 z głośnikami JBL SCS 178 to dobry pomysł?? Zależy mi na zestawie głośników 5.1 z małymi satelitami ale oczywiście drewnianymi (drewno to drewno). Przeglądnąłem sporo w internecie i zauważyłem, że nie jest łatwo o taki zestaw. Znalazłem w innych wątkach informację na temat zestawu Infinity ale w zasadzie nie ma już go chyba w sprzedaży a i cena była znacznie wyższa (ok. 1000 złotych to dla mnie najlepsze rozwiązanie). Trochę obawiam się składania takiego zestawu samodzielnie bo mało się na tym znam a wiem, że poszczególne kolumny dla dobrego efektu (szczególnie w trybie "kino domowe") powinny być dobrze dopasowane. Interesuje mnie również czy zaproponowane przeze mnie 4 Ohmowe kolumny będą dobrze współpracowały z w/w amplitunerem. Co prawda podobne zestawy są w sprzedaży ale różnie to bywa. Całość będzie różnie używana (zarówno stereo jak i "kino domowe") ale bez jakiegoś wskazania czego więcej. Pzdr.

P.s. Ewentualne uwagi co do amplitunera również chętnie przeczytam:)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
w klasie cena do jakości - to naprawdę dobre rozwiązanie. Szczegóły techniczne popytaj blackninja ten sprzet zna bardzo dobrze , myślę że nie odmówi Ci podpowiedzi.

pkomp

New member
Co do kolumn to żadna rewelacja - grqają średnio i nie za czysto.Sub gra bardzo słabo niestety ale w tej cenie ciężko cokolwiek z małych kolumn znaleźć - gdyby nie brak miejsca to pchałbym sie w zdecydowanie cos większego z czym jest znacznie mniejszy problem(nawet z tonsila coś sie dobrego znajdzie).Z suba bardzo mocno dmucha - bassreleks z przodu i na połowie głosności czuc mocne podmuchy - jego zatkanie poprawia brzmienie gwoli ścisłości choć i tak reakcje na impulsy ma mocno średnią...Jakośc wykonania dość dobra ale maskownice(a raczej ich kołki mocujące) pękaja momentalnie w palcach a na okleinę kolumn należy uważać bo to zwykła cienka folia bardzo podatna na zarysowania i uszkodzenia.
Do kina ten zestaw kolumn daje radę - do muzyki marny w pysk.
U mnie działa to z onkyo sr577...Pamietaj ampli musi współpracować z 4 omowymi kolumnami bo te takową impedancje posiadają.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Jak za 1000 to świetny zestaw. Takie 4omowe kolumny nie są dla żadnego amplitunera problemem, bo ich rezystancja leży wyżej niż 100Hz.

KaDet

New member
Czy używając takiego zestawu trzeba w jakiś sposób uważać aby nie ustawić amplitunera na zbyt dużą moc ??

W sklepie na stronie "audioplaza" znalazłem ten amplituner w dość dobrej cenie a na stronie AUDIO KLANU w zakładce "Nieautoryzowani sprzedawcy" sklep ten nie jest wymieniony - jak to sprawdzić czy sprzedawca ten jest autoryzowanym przedstawicielem firmy Yamaha ??

pejotpe

New member
Bez reklam
Czy używając takiego zestawu trzeba w jakiś sposób uważać aby nie ustawić amplitunera na zbyt dużą moc ??

Zawsze trzeba uważać i to nie musi być duża moc. Przesterowany sygnał w krótkim czasie odsyła w niebyt gwizdki, zanim jeszcze zadziałają zabezpieczenia ampli.

W sklepie na stronie "audioplaza" znalazłem ten amplituner w dość dobrej cenie a na stronie AUDIO KLANU w zakładce "Nieautoryzowani sprzedawcy" sklep ten nie jest wymieniony - jak to sprawdzić czy sprzedawca ten jest autoryzowanym przedstawicielem firmy Yamaha ??
Zwykle po cenie :grin: (gwarancja audioklanu kosztuje zwykle kilka stówek). Sklep zwykle określa, czy sprzęt ma gwarancję oficjalnego dystrybutora.

KaDet

New member
RX-V465 a może RX-V467 ??

Znalazłem na stronie "nowetrendy" informacje o wprowadzanych do Europy nowych modelach Yamaha (RX-V367, RX-V467, RX-V567 z HDMI v 1.4). Te amplitunery będą między innymi dostosowane do technologii 3D. Może więc warto trochę się wstrzymać z zakupem modelu RX-V465?? Czy ktoś już wie coś więcej na ich temat??

Co do głośników JBL SCS 178 to trochę o nich poczytałem i faktycznie w tej klasie cenowej wydają się być dobrym rozwiązaniem.

krisho1

New member
Wcześniej, o tych modelach czytałem. Miałem ten sam dylemat brać RX-V465 czy czekać na RX-V467. Jako, że kupiłem niedawno Tv, bez 3D problem sam się rozwiązał. U naszego znajomego z forum zamówiłem RX-V465. Myślę, że przez kilka najbliższych lat wytrzymam bez 3D, tym bardziej, że jest to nowość.
A co do kolumn- ciekawy wybór, jestem ciekaw jak będą grać z tym amplitunerem.

KaDet

New member
I Ja pewnie się zdecyduje na RX-V465. Po pierwsze nowe modele na pewno wystartują z dużo wyższą ceną a po drugie na inwestowanie w 3D jest chyba jeszcze za wcześnie.

U naszego znajomego z forum zamówiłem RX-V465.

Proszę o ewentualną informację na priv czy to "oficjalny sprzedawca" i jaka cena?? Być może też bym skorzystał.

KaDet

New member
To takiego właśnie szukam:smile: Biorę też pod uwagę "TOP Hi Fi & VD". Widziałem też, że mają chyba w niezłej cenie YBA-10.

KaDet

New member
No i zamówiłem u znajomego wojownika;) sprzęt jak w temacie. Czekam już z niecierpliwością bo możliwe, że jeszcze dziś dotrze kurier. Jak tylko podłącze i przeprowadzę pierwsze próby podzielę się wrażeniami. Zastanawia mnie tylko czy nie będzie mnie kiedyś denerwowało, że w tym modelu brak konwersji wideo do 1080p a co za tym idzie nie podłącze do TV tylko jednym przewodem. Fakt faktem, że modelu RX-V565, który posiada skalowanie analogowego sygnału video do rozdzielczości full HD 1080p i tak bym pewnie nie kupił bo różnica cenowa zbyt duża a i na 7.1 mi nie zależało ale zobaczymy.

KaDet

New member
Minęło już kilka dni od zakupu - nie spieszyłem się z oceną sprzętu bo trzeba było trochę przetestować zanim się napisze. I tak na wstępie chciałbym podziękować oficjalnie znanemu chyba wszystkim na forum „wojownikowi” :) za bardzo sprawną transakcję oraz bardzo fachowy i szybki kontakt. Na początku trochę się obawiałem takiego zakupu ale teraz mogę śmiało powiedzieć, że Ci co się boją niech przestaną a Ci co się jeszcze nie boją niech nie zaczynają :) ale do rzeczy: wygląd amplitunera i głośników jak dla mnie na 5, głośniki tak jak oczekiwałem nadają się idealnie do niezbyt dużych pomieszczeń ok. 20m[FONT=Times New Roman, serif]²[/FONT] (np. pokój w bloku). Amplituner jest dość łatwy w obsłudze a pilot przejrzysty i funkcjonalny. Podczas pierwszych prób nie byłem do końca zadowolony z efektów (słaby bas na subwooferze oraz podczas oglądania filmów wg mnie zbyt dominujący głośnik centralny) ale już pierwsze zmiany dokonane ręcznie (początkowo nie miałem stojaków pod tylne głośniki i nie chciałem przeprowadzać autokalibracji) zdecydowanie polepszyły odsłuch. Przy tym zestawie JBL bardzo istotne jest przełączenie w amp. frontów z large na small a przez to przesłanie większej ilości tonów niskich na suba. Przed zakupem spotkałem się z kilkoma opiniami, że taki sprzęt dobrze poradzi sobie z „kinem domowym” a z muzyką lekko mówiąc nie najlepiej a tu po pierwszych próbach bardzo miłe zaskoczenie – dźwięk jest bardzo naturalny, nie słychać aby któryś z podzakresów dominował nad innymi a przy tym nie brakuje mu dynamiki. Nawet duże podkręcenie amplitunera nie wprowadza bałaganu a co ciekawe, gdy chcemy słuchać muzyki bardzo cicho (np. wieczorem) i zupełnie wyłączymy subwoofer to i tak dźwięk jest dość przyzwoity. Wiem, że pewnie teraz ktoś może powiedzieć, że opowiadam bzdury bo nic nie zastąpi prawdziwych frontów podłogowych i pewnie ma rację ale czy w mieszkaniu w bloku można tak naprawdę wykorzystać moc takiego zestawu?? Wg mnie połączenie RX-V465 z JBL SCS 178 to idealne połączenie (w rozsądnej cenie) do niewielkich pomieszczeń bo zajmuje niewiele miejsca a i tak nie uda nam się wykorzystać pełnej jego mocy. Do zestawu zakupiłem również opcjonalny moduł transmisji Bluetooth YBA-10. Trzeba przyznać, że to bardzo ciekawy gadżet. Na pierwszy rzut sparowałem go z NOKIĄ E51 (bez żadnych problemów) i bardzo dobrze radzi sobie z przesyłaniem muzyki z telefonu. Ponieważ amplituner posiada już niezbędne dekodery HD a ściana tylna może i nie imponująca ale na pewno nie skromna, jest to wg mnie bardzo dobry sprzęt na ładnych parę lat. Zestaw głośników można również w przyszłości śmiało rozbudować o dwa fronty podłogowe otrzymując bardzo łatwo zestaw 7.1. Pozdrawiam.

KaDet

New member
Rozbudowa zestawu

Nie zakładam nowego wątku bo będzie w zasadzie dalej w temacie. Minęło już sporo czasu od zakupu w/w zestawu i postanowiłem coś "poprawić" a mianowicie noszę się z zamiarem zastąpienia dwóch głośników frontowych z zestawu JBL SCS 178 głośnikami JBL ES30 [pomieszczenie się nie powiększyło ;) więc na podłogówki nie ma szans]. I tu moje pytania: Na ile taka zmiana ma sens? Jak to teraz by było z tymi omami? (scs178 to zestaw 4 omowy a ES30 8 om czyli jak na razie fronty byłyby 8 omowe a cała reszta 4).

Planowana zamiana to pierwszy krok w ogólnym odświeżeniu zestawu. Być może w niedalekiej perspektywie była by też zamiana amplitunera na wyższy model ale nie koniecznie z najwyższych linii wzorniczych, nie ukrywam jestem miłośnikiem Yamahy i tu pytanie czy powstały w/w zestaw głośników mógłby np. pracować z amplitunerami RX-V765, RX-V1065 lub ich nowszymi odpowiednikami.

KaDet

New member
Rozbudowa i odświerzenie zestawu.

Lekko się przypomnę. Czy ktoś mógłby mi jakoś odpowiedzieć na zadane wcześniej pytania?

mors111

Active member
Bez reklam
zmiana kolumn na większe spowoduje że do muzyki nie będziesz musiał używać suba ( choć jak piszesz przy cichym słuchaniu i tak go nie włączasz )

same omy to , ze będą większe nie zaszkodzą ( wręcz przeciwnie ) , tylko będziesz musiał minimalnie podkręcić głośność na amplitunerze

wg mnie powinieneś odczuć sporą różnicę bo w 178 basiki miały po 10cm a w ES30 mają 17cm i pasmo przenoszenia od 50hz a nie od 90hz ( jak w 178 ) więc basior powinien juz się pojawić

większy/mocniejszy amplituner zawsze więcej wyciśnie z kolumn i nie ma sie co oszukiwać że model 4.. nie napędzi ich odpowiednio ,
na pewno model 7.. czy też 10.. zrobi to lepiej , ale wtedy będziesz chciał zmiany kolumn na jeszcze lepsze

Ostatnia edycja:

KaDet

New member
Dziękuje za odpowiedź. W zasadzie od początku byłem przygotowany, że sprzęt będę chciał stopniowo wymieniać dlatego nie jest to dla mnie jakimś zmartwieniem. Nie martwi mnie też zwiększenie omów a bardziej to, że w związku z planowaną również w niedalekiej przyszłości wymianą amplitunera może on nie najlepiej współpracować z posiadanymi jeszcze głośnikami 4 omowymi (najpierw wymienię tylko fronty) i tu właśnie zapytałem jak by sobie z tym poradziły przykładowe modele które najprawdopodobniej będę brał pod uwagę przy zakupie. Martwi mnie również, że JBL ES30 nie mają "na pokładzie" głośników średnio-tonowych ale ten problem jest chyba w zasadzie do rozwiązania tylko przy pomocy kolumn podłogowych a na to jak już pisałem nie mam miejsca. No cóż - szkoda, że nie można wszystkiego kupić od razu ale za to odpowiada już "budżet". Krok po kroku coś się jednak złoży - ważne żeby zrobić to z głową. Pozdrawiam.

Do góry