YAMAHA RX-V465 czy Onkyo TX-SR308

damek120

New member
YAMAHA RX-V465 czy Onkyo TX-SR308, który lepszy chodzi głównie o jakość no i pełną kompatybilność z HD (odtwarzacz blu-ray) Tylko nie piszcie dołóż do czegoś innego bo na wiecej mnie niestac :)

killpit

New member
Cze zależy do czego głównie będziesz używał.Yamaha świetnie działa w kinie w muzyce srednio (pomijam wyższe modele) natomiast Onkyo 50/50 z tym że masz lepsze przetworniki w Onkyo Burr-Browna HDMI 1.4 przystosowane do 3D i menu OSD to chyba taka największa różnica.Osobiście uważam że oby dwa są dobrymi ampli co prawda Yamaha jest modelem 2009r.a Onkyo z 2010r.W onkyo obsługa jest banalnie prosta w yamaszce hmm srednio na jeża.

piet_83

New member
damek120: co do Yamahy to na twoim miejscu poczekał bym na model YAMAHA RX-V467 który myślę że lada moment będzie na rynku

KaDet

New member
Tyle tylko, że jak wejdzie RX-V467 to trzeba jeszcze z rok poczekać aż osiągnie obecną cenę 465:?
Wg mnie jak nie zależy Ci na HDMI 1.4 lepszym wyborem będzie Yamaha ale to tylko moja opinia bo ogólnie oba amplitunery pod kątem parametrów i możliwości prezentują się całkiem nieźle. Nie wiem jak z odsłuchem bo nie miałem takiej przyjemności, żeby posłuchać TX-SR308. Pzdr.

killpit

New member
Kup sobie tą 308 będziesz miał wsio i nowość i dobrze grający i dośc nie drogi :razz: albo czekaj na 467 ale cena jak zwykle kosmiczna będzie.

twilitekid

New member
Witam wszystkich, jestem tu nowy ; )

Mam dylemat bardzo bliski jak w temacie. Otóż zastanawiam się pomiędzy właśnie nowszym modelem Yamahy RX-V467 a właśnie Onkyo TX-SR308. Mój budżet jest ograniczony do 1000zł z hakiem.

Jestem całkiem świeży w temacie audio i szukam budżetowego sprzętu na początek. Zastosowanie to właściwie 60% gry/kino oraz 40% muzyka (każda, od jazzu, przez elektronikę po rock więc tu ciężko coś powiedzieć). Czytałem, że Onkyo jest wydajniejsze i do muzyki lepiej się też nadaje. Jednak jakoś nie jestem pewien obsługi starego Dolby Pro Logic II (gram jeszcze sporo na PS2 a tam ten format dominował) - co Yamaha bodajże obsługuje. Poza tym wydają się to podobne sprzęty.

Nad głośnikami będę się zastanawiał, ale kasa podobna z granicą koło 800zł (reszta do zamknięcia się w 2k to kable pewnie). Myślałem nad Jamo s426, ale chętnie posłucham propozycji. W sumie na początek stykły by nawet wszystkie satelitki, bo jeszcze studiuję i nie ma za bardzo gdzie sprzętu w dzielonym mieszkanku rozstawić, a za rok rozejrzałbym się za czymś lepszym.

Ale wstępnie co z tanich a zjadliwych głośników polecilibyście do nagłośnienia raptem koło 15m2? Nie mówię, że ma to być zestaw przyszłościowy, tylko coś przejściowego a nie beznadziejnego.

Fajnie by było gdybym dostał szybką odpowiedź (gwiazdka się zbliża...). I wyjaśnienie jak to jest z tym DPLII w Onkyo.

Ostatnia edycja:

Jok3r

New member
Bez reklam
lepsze przetworniki w Onkyo Burr-Browna

Ale w czym lepsze, bo jeżeli chodzi o sam opis, to te same: Burr Brown 192kHz/24b, z tym że w 465 jest jeszcze informacja, że dla wszystkich kanałów używa tych przetworników. No chyba, że rozkręcałeś i sprawdzałeś sam model przetwornika, to wtedy rzeczywiście może się okazać, że jest inny, a tego akurat nie sprawdzałem jeszcze.

Do góry