Yamaha RX-V365+DVD-S663+samsung ue46d6500+chromecast 4.0 hd+dekoder samsung icu 100+PS3- podłączenie

sesek87

New member
Witam,
posiadam urządzenia takie jak w tytule posta. Proszę podpowiedzcie mi jak to wszystko sensownie ze sobą połączyć. Chodzi mi min. o to aby dźwięk z Chromecasta był 5.1. NIby Chromecasta możną podłączyć bezpośrednio do AV ale wtedy chyba nie Z tego co wyczytałem to TV obsługuje ARC na HDMI2, a amplituner poprzez HDMI OUT.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Dorzucam zdjęcia tylnych paneli AV, DVD i dekodera.

Attachments

• YAMAHA.jpg
    YAMAHA.jpg
    96,4 KB · Wyś: 18
  • DVD.jpg
    DVD.jpg
    25,2 KB · Wyś: 19
  • dekoder.jpg
    dekoder.jpg
    42,7 KB · Wyś: 19

sesek87

New member
Witam,
posiadam urządzenia takie jak w tytule posta. Proszę podpowiedzcie mi jak to wszystko sensownie ze sobą połączyć. Chodzi mi min. o to aby dźwięk z Chromecasta był 5.1. NIby Chromecasta możną podłączyć bezpośrednio do AV ale wtedy chyba nie ma możliwości włączenia TV pilotem od Chromecasta. Z tego co wyczytałem to TV obsługuje ARC na HDMI2, a amplituner poprzez HDMI OUT.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Alt0S

Active member
Dzwięk z Chromecast'a będzie w 5.1 jeśli materiał źrodłowy ma ściężkę zakodowaną w 5.1. TV podłącz do HDMI2 a pozostałe sprzęty do pozostałych HDMI w amplitunerze. Jeśli chodzi o chromecast'a to w chromecast od modelu 3 generacji (bez pilota) i w 4.0, była i jest możliwość ustawienia dźwięku stereo/przestrzenny (eac,eac3),ale z doświadczeń moich sprzęt przepuszcza automatycznie (sam ustawia) w zaleźności od materiału. Ustawienia w chromecast dokonujesz poprzez aplikacje Google Home (po sparowaniu chromecast'a z aplikacją).

Ostatnia edycja:

sesek87

New member
Dzwięk z Chromecast'a będzie w 5.1 jeśli materiał źrodłowy ma ściężkę zakodowaną w 5.1. TV podłącz do HDMI2 a pozostałe sprzęty do pozostałych HDMI w amplitunerze. Jeśli chodzi o chromecast'a to w chromecast od modelu 3 generacji (bez pilota) i w 4.0, była i jest możliwość ustawienia dźwięku stereo/przestrzenny (eac,eac3),ale z doświadczeń moich sprzęt przepuszcza automatycznie (sam ustawia) w zaleźności od materiału. Ustawienia w chromecast dokonujesz poprzez aplikacje Google Home (po sparowaniu chromecast'a z aplikacją).
Tv podłącz do HDMI2? Nie bardzo rozumiem... Napisałem, że TV ma ARC na hdmi2 a ampli na hdmi out.

Alt0S

Active member
Tv podłącz do HDMI2? Nie bardzo rozumiem... Napisałem, że TV ma ARC na hdmi2 a ampli na hdmi out.
Miałem na myśli,że HDMI2 w większości TV obsługuje ARC/eARC. Nie podałeś jaki masz TV. Co do ampliitunerów,też zazwyczaj jest HDMI oznaczony jako ARC (na szaro).

Ostatnia edycja:

sesek87

New member
Miałem na myśli,że HDMI2 w większości TV obsługuje ARC/eARC. Nie podałeś jaki masz TV. Co do ampliitunerów,też zazwyczaj jest HDMI oznaczony jako ARC (na szaro). U większośći HDMI2
Nazwę i model tv podałem w tytule posta 😉 Ok, takim razie jak podłączę Tv (Hdmi2) z av (hdmi out) i resztę do hdmi w tv lub hdmi w av, będzie ok?

Kinomianiak2024

New member
Witam,
Podpinam się do tematu. Ja mam identyczny tuner i też chciałem podpiąć Chromecast żeby mieć dźwięk 5.1 i obraz na projektor. Wyczytałem w instrukcji że ten amplituner nie dekoduje dźwięku z wejścia HDMI, dlatego też zakupiłem HDMI ekstraktor 5.1, czyli urządzenie które ma rozgraniczać z kabla HDMI osobne wyjścia dźwięku 5.1 (analog chinch i dalej przepuszcza obraz na HDMI). Na ekstraktorze nie świeci mi się lampka sygnalizacyjna informująca że w HDMI wchodzącym z chromecasta jest dźwięk 5.1. na netflixie w filmie wyświetla mi konfigurację dźwięku 5.1, na YouTube też włączałem test dźwięku 5.1 i cisza. Domyślam się że problem jest w dekodowaniu dźwięku (chromecast: DD Plus, a extractor obsługuje DTS i AC3 (automatyczne dekodowanie sygnałów wejściowych AC-3 / DTS (LPCM / PCM / RAW)).

Czy tobie kolego udało się podpiąć się z dźwiękiem 5.1?
Czy skonfigurowałeś w Google Home ustawienia dźwięku przestrzennego na AC-3?

Attachments

• IMG_20250305_021330.jpg
    IMG_20250305_021330.jpg
    125,1 KB · Wyś: 6
  • IMG_20250305_021352.jpg
    IMG_20250305_021352.jpg
    110,5 KB · Wyś: 6
  • IMG_20250305_013229.jpg
    IMG_20250305_013229.jpg
    3,1 MB · Wyś: 7

Alt0S

Active member
Witam,
Podpinam się do tematu. Ja mam identyczny tuner i też chciałem podpiąć Chromecast żeby mieć dźwięk 5.1 i obraz na projektor. Wyczytałem w instrukcji że ten amplituner nie dekoduje dźwięku z wejścia HDMI, dlatego też zakupiłem HDMI ekstraktor 5.1, czyli urządzenie które ma rozgraniczać z kabla HDMI osobne wyjścia dźwięku 5.1 (analog chinch i dalej przepuszcza obraz na HDMI). Na ekstraktorze nie świeci mi się lampka sygnalizacyjna informująca że w HDMI wchodzącym z chromecasta jest dźwięk 5.1. na netflixie w filmie wyświetla mi konfigurację dźwięku 5.1, na YouTube też włączałem test dźwięku 5.1 i cisza. Domyślam się że problem jest w dekodowaniu dźwięku (chromecast: DD Plus, a extractor obsługuje DTS i AC3 (automatyczne dekodowanie sygnałów wejściowych AC-3 / DTS (LPCM / PCM / RAW)).

Czy tobie kolego udało się podpiąć się z dźwiękiem 5.1?
Czy skonfigurowałeś w Google Home ustawienia dźwięku przestrzennego na AC-3?
Podstawowe pytanie...którego chromecast'a masz podłączonego i jaki TV posiadasz...Ogólnie od wersji 3 i w górę chromecast dekoduje kodeki AC3 (Dolby DD 5.1), E-AC3 (Dolby DD+), MPEG-H i Atmos od wersji 4. W momencie skonfigurowania chromecast'a w Google Home można przełączyć i ustawić kodeki AC3 i E-AC3,ale domyślnie jest z automatu i ogołnie stereo. Chromecast da odpowiedni kodek w momencie,gdy puścimy dany materiał (program lub film,który ma ścieżkę DD 5.1 lub DD+ itd. Ogólnie,to leci Stereo jeśli nie ma filmu lub materiału z kodekiem w/w. Amplituner,który posiadasz dekoduje dźwięk DD 5.1, Dolby Pro Logic/Pro Logic 2 i DTS. Nie słyszysz dżwięku z Netflix'a ponieważ przeważnie dźwięk jest w DD+ a amplituner nie dekoduje tego dźwięku. Problem,który występuje u Ciebie z ekstraktorem jest taki,że większość materiału jest zakodowana również w HDCP (jest to mechanizm kontrolujący przesyłanie dźwięku i obrazu w formie danych cyfrowych pomiędzy dwoma urządzeniami). Głównym celem HDCP jest uniemożliwienie przesyłania treści w wysokiej rodzielczości w postaci, która pozwalałaby na utworzenie nieautoryzowanych kopii. Twój amplituner nie wspiera tej technologi a wersja HDCP w ekstraktorze jest wersją 1.4). Obecnie większość materiałów w programach streamingowych jest kodowana w HDCP2.0 lub 2.3. Ekstraktor nie współpracuje również z HDMI ARC a chromecast posiada HDCP w wersji 2.0. I najważniejsze,ekstraktor nie dekoduje dźwięku DD+ i dlatego również nie masz dźwięku....w instrukcji jest nawet napisane (w rozszerzonej). Ekstraktor nie był robiony pod strumieniowanie materiałów streamingowych,tylko pod audio video (Xbox,PC/Laptop,Playstation itd..). Możesz spróbować podłączyć ekstraktor bezpośrednio do TV i zobaczyć czy TV da dźwięk z ekstraktorem,ale mam tu na myśli dźwięk obojętnie jaki.

Ostatnia edycja:

Kinomianiak2024

New member
Dzięki zadziałało i to nawet nie w w Google Home a w bezpośrednich ustawieniach chromecasta, ale i tak niestety nie ominie mnie wymiana amplitunera na ciut nowszy w kodekiem DD Plus bo Netflix przy zmienionym kodeku zamienia 5.1 na zwykły przestrzenny 2 kanałowy i tego już się chyba niestety nie obejdzie? Dodatkowo muzyka z YouTube przy ekstrakcji z HDMI na analogowe wejście 5.1 leci tylko w dwóch przednich kanałach i jest dużo gorszej jakości niż przez wejście AUX bo tam to chociaż można było ją podrasować na dźwięk kwadrofoniczny a nawet jakimś cudem z wykorzystaniem głośnika centralnego (w przypadku niektórych stacji radiowych) z dodaniem różnego rodzaju głębi oferowanej przez amplituner.

Alt0S

Active member
Dzięki zadziałało i to nawet nie w w Google Home a w bezpośrednich ustawieniach chromecasta, ale i tak niestety nie ominie mnie wymiana amplitunera na ciut nowszy w kodekiem DD Plus bo Netflix przy zmienionym kodeku zamienia 5.1 na zwykły przestrzenny 2 kanałowy i tego już się chyba niestety nie obejdzie? Dodatkowo muzyka z YouTube przy ekstrakcji z HDMI na analogowe wejście 5.1 leci tylko w dwóch przednich kanałach i jest dużo gorszej jakości niż przez wejście AUX bo tam to chociaż można było ją podrasować na dźwięk kwadrofoniczny a nawet jakimś cudem z wykorzystaniem głośnika centralnego (w przypadku niektórych stacji radiowych) z dodaniem różnego rodzaju głębi oferowanej przez amplituner.
Większość materiałów z YouTube jest zazwyczaj w stereo. Chociaż u mnie czasami mam DD. To samo Twitch (tutaj wszystko zależy od osób które robią streaming i od sposobu puszczania dźwięku i często nam DD 5.1. U Ciebie problemem jest amplituner.

Do góry