YAMAHA RX-V359 + jbl es150p

mariuszk11

New member
Witam, posiadam amplituner YAMAHA RX-V359 i właśnie zakupiłem do niego subwoofer jbl es150p który nie gra za dobrze. Czym może być to spowodowane słabym amplitunerm czy złymi ustawieniami?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co to znaczy ze nie gra za dobrze? Nie slychac go, dudni, buczy czy trzeszczy?
Sprecyzuj swoje pytanie, zobacz czy masz dobrze wszystko podlaczone, ustawienia menu, suba itp. Podaj wiecej informacji, szybciej ktos Ci pomoze.

mariuszk11

New member
Chodzi o to że subwoofer gra strasznie cicho wtedy gdy jest podkręcony na maxa w amplitunerze jest ustawiony najgłośniej jak się da i nadal odczuwa się słabą moc tego subwoofera.

mariuszk11

New member
Czemu sądzisz że kupiłem zły model es150p ma 300w a pokój ma nie całe 25m więc myśle ze jest wystarczajacy ale klopot w tym ze albo kabel jest zly albo cos z ustawieniami.

Whiplash

New member
Bez reklam
Po 1 to JBL gra lepiej jesli jest podlaczony kablem typu Y czyli z 2 czinczami na koncu. Nastepnie przeprowadz kalibracje amplitunera za pomoca mikrofonu o ile twoj model posiada taka opcje, na koncu sprawdz ustawienia amplitunera moze cos jest zle ustawione, subwoofer otrzymuje sygnal niskopoziomowy wiec nie ma wplywu na jego prace moc amplitunera.

Blackninja kto jak kto ale Ty nie powinienes pisac takich glupot aby kupil ES250 bo ES150 jest za slaba.. Przeciez kolega pisze wyraznie ze wszytko ma podkrecone na full a sub ledwo gra wiec chyba nie jest tu problem malej mocy ES150 bo ten ma jej calkiem sporo tylko kalibracji/ustawien.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Obecnie produkowane amplitunery maja w zestawie specjalny mikrofon ktory stawiasz w miejscu gdzie sluchasz, odpalasz auto kalibracje i amplituner ustawia sobie wszystkie parametry pod twoj pokoj i glosniki jakie posiadasz.
Jesli tego nie masz to trudno, trzeba samemu poustawiac wszytko. Powiedz na czym testujesz tego suba? Najlepiej wlacz sobie jakis koncert film z dzwiekiem 5.1 ustaw kolumny jako small i crossover na 80hz. W samym subie z tylu masz regulacje Crossover ja ustaw na max tj 150hz bo i tak tym sterujesz z amplitunera.

mariuszk11

New member
Cały zestaw wygląda tak głośniki Yamaha NS-50 + NS-P60 amp YAMAHA RX-V359 i jbl es150p muzyki słucham głównie z laptopa w formacie mp3 ale subwoofer okazuje sie byc starszny gdyz prawie nie wydaje z siebie dzwieków jak juz mowilem przy podkrecenu wszystkich galek w subie dopiero cos sie odzywa.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
1.Sprawdz na innym zrodle, moze sygnal dostaje slaby.
2. Wrzuc jakis film, na blu lub dvd. Od biedy sciagnij - Bass I love you.
2.Twoja Yamaha nie ma mozliwosci kalibracji poprzez mikrofon.
3. Mialem kiedys poprzedni model JBL 250 i tez trzeba bylo podkrecic bardzo wysoko, mimo to w Twoim nowym 150 powinno konkretnie lupac.
W innych subach wystarczy lekko podkrecic i niskie zalewaja pomieszczenie.
Wstukaj w google, a znajdziesz podobne problemy do Twoich, ktos pisal ze problemem okazal wadliwy sie kabel.

Ostatnia edycja:

mariuszk11

New member
Znalazłem powód całego problemy subwoofer gra słabo tylko jak jest puszczony sygnał z laptopa z dvd gra całkiem nieźle. Wiecie może jak mam podłączyć amplituner pod lapka aby dobrze grał na razie jest podłączony Jack-2xCinch i dla tego sub gra tak słabo.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mialem zewnetrzna karte muzyczna, fajna sprawa (na optyka) szlo to do ampli z laptopa. Nawet mam ja gdzies jeszcze schowana.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Blackninja kto jak kto ale Ty nie powinienes pisac takich glupot aby kupil ES250 bo ES150 jest za slaba.. Przeciez kolega pisze wyraznie ze wszytko ma podkrecone na full a sub ledwo gra wiec chyba nie jest tu problem malej mocy ES150 bo ten ma jej calkiem sporo tylko kalibracji/ustawien.
Czytaj pomiędzy wierszami :)

mariuszk11

New member
mówiąc zewnętrzna karta masz na mysli coś takiego jak Creative X-Fi Surround 5.1? Co sądziscie o tej karcie polepszy to jakość dzwięku? Czy może zamiast 2xczincz/jack podłączyć kablem optycznym do laptopa zmieni to jakość na lepsze?

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tylko czy laptop nie musi miec cyfrowego dzwieku w gniezdzie? Nie kazdy laptop jest w takie wyposazony.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To tez wlasnie, sam mam 2 ktore takiego nie posiadaja, trzeci juz tak.
Nie wiemy jakie ma autor watku, kabel kupi a potem powiesi na nim pranie.
Temat szeroko opisywalem z innymi uzytkownikami na forum z lapkami dawno temu, jeszcze na bazie Sony Vaio FW.

mariuszk11

New member
mój lapek to Samsung NP550P7C-S02PL i niestety ma zintegrowaną kartę dzwiękową brak wyjścia cyfrowego

Ostatnia edycja:
Do góry