Yamaha RX-V2700 ustawienia

m@rko

New member
Witam.
Zamieniłem ostatnio Yamahę DSP-A592 na RX-V2700. Jeżeli chodzi o jakość dźwięku to jest znaczna poprawa, pojawiło się wyraźne stereo i słychać więcej szczegółów. Niestety nie mogę wydobyć w ustawieniach soczystego miękkiego basu, z którym nie miałem kłopotu na poprzednim wzmacniaczu.
Do amplitunera podpięte są głośniki Tonsila Bolero 200, wiem że nie ta "liga" ale basu nie powinno im brakować. Niestety nie posiadam instrukcji w polskim języku a z angielskim cieniutko, więc poruszam się po menu troszkę na oślep. Jeżeli ktoś zna ten model i mógł mnie nakierować to byłbym wdzięczny.
A może jakiś link do polskiej instrukcji by się znalazł, byłoby świetnie.
Z góry dzięki za pomoc:smile:

m@rko

New member
Dzięki werf. Receiver menager też po angielsku, ale jak nie będę miał wyjścia to spróbuję z nim. Tak se myślę że nie długo trzeba będzie wzywać stroiciela do audio, tak jak kiedyś do fortepianów :)
Siedzę od wczoraj i dłubię w ustawieniach, jest już lepiej ale jeszcze nie to.
Zaczynam dochodzić do wniosku że nie uda mi się osiągnąć tego co miałem na starym "piecyku" z racji że DSP592 to stereo a V2700 to kino domowe. W ogóle zacząłem myśleć na cholerę mi tak skomplikowany sprzęt :-( Z drugiej strony średnie i wysokie tony powalają szczegółem i barwą, normalnie "raj dla ucha". Tylko ten basik niedomaga.

piteron

Active member
Bez reklam
a ja bym powalczył z parametrykiem
naprawdę można cuda wycisnąć z nawet ospałych kolumn
sam posiadam tego klocka i na poczatku miałem podobne spostrzeżenia,stereo bajka,pojawiła się przestrzeń,w końcu dźwięki się odkleiły od kolumn,ale bas.................no właśnie byl jakiś taki papierowy,płaski i słabo kontrolowany
trochę walki z automatyczna kalibracją,ciut własnej inwencji,dobrze zrealizowany materiał i.......................cholera nie będę pisał tu w chwalebnym tonie bo wiadomo każda sroka i tak dalej ale naprawdę jestem pod sporym wrażeniem tego jak by mogło się wydawać mało stereofonicznego klocka
Przestrzeń,mikrodynamika,kontrola średnicy jest naprawdę na poziomie budżetowego wzmaka do 3 tyś,wysokie tony to nie obecny przejaw sztuki akustycznej,są miękkie detaliczne i sporo wnoszą do przekazu.Dodatkowo co jest rzadkością w takich urządzeniach nie eksponują się tylko współgrają z reszta pasm

robertpos

New member
Witam.
Zamieniłem ostatnio Yamahę DSP-A592 na RX-V2700. Jeżeli chodzi o jakość dźwięku to jest znaczna poprawa, pojawiło się wyraźne stereo i słychać więcej szczegółów. Niestety nie mogę wydobyć w ustawieniach soczystego miękkiego basu, z którym nie miałem kłopotu na poprzednim wzmacniaczu.
Do amplitunera podpięte są głośniki Tonsila Bolero 200, wiem że nie ta "liga" ale basu nie powinno im brakować. Niestety nie posiadam instrukcji w polskim języku a z angielskim cieniutko, więc poruszam się po menu troszkę na oślep. Jeżeli ktoś zna ten model i mógł mnie nakierować to byłbym wdzięczny.
A może jakiś link do polskiej instrukcji by się znalazł, byłoby świetnie.
Z góry dzięki za pomoc:smile:

Mam nowszy model Yamahy, ale może i w twoim modelu są podobne usatwienia...

Zobacz czy w setup->sound masz pozycję 'dynamic range'. Jeśli tak, to ustaw na MAX.
Do tego zobacz czy w opcjach (przycisk 'option' na pilocie) masz 'Adaptive DRC'. Jeśli tak, to ustaw na OFF.

Rob

Do góry