Yamaha RX-A820 czy PIONEER VSX-1123

mccart

New member
Witam wszystkich,

Tworzę swój pokój do oglądanie filmów i jestem na etapie wyboru amplitunera. Pokój ma 30 m2 gdzie wisi ekran, projektor Benq W1070 i stoją już kolumny ESA Continuum2. Z gąszczu dostępnych amplitunerów wybrałem dwa, które są w temacie. Co jest dla mnie ważne, aby miały 2 wyjścia HDMI.

Jakie są wasze opinie i na który klocek byście się zdecydowali? A może jest coś innego w podobnym zakresie cenowym?

Dzięki za wypowiedzi i pozdrawiam

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Yamaha oferuje bardzo dobry dźwięk w 5.1. Przestrzenny i efektowny. W stereo nie jest moim faworytem. Sporo oczywiście zależy od kolumn. Yamaha ma dość ostre wysokie tony. Raczej lepiej się zgra z cieplej grającymi kolumnami. (Twoich kolumn nie znam). Na plus Yamahy to dobre opinie jeśli chodzi o bezawaryjność oraz dobre wyposażenie. Pionnera nie słyszałem, ale pewnie koledzy z forum się też o nim wypowiedzą. Od siebie polecę Ci Marantza 6007. Bardzo dobry amplituner z dobrym torem stereo. Dobre wrażenie też na mnie zrobił Denon X3000. Ma trochę więcej więcej dołu niż Marantz (przynajmniej niż model 5007, z którym porównywałem tego Denona). Z dwoma wyjściami HDMI masz jeszcze Harmana avr370. Jak masz możliwość to wybierz się na odsłuch.

collider

New member
Bez reklam
Z tych dwóch wybrałbym Pioneera bez dwóch zdań. Natomiast zastanowiłbym sie jeszcze nad Marantzem 5008. Chciaż w tym przypadku musiałbyś troszkę dołożyć, ale warto.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie do końca rożne. Ja akurat nie słyszałem tego Pioneera więc się na jego temat nie wypowiem. Miałem okazje słyszeć sporo niższe modele i mnie nie przypadły do gustu, ale wyższe już mogą grać sporo lepiej. Mnie najbardziej pasuje brzmienie Marantza i Denona co nie znaczy, że Tobie też musi to odpowiadać.

ccinekk

New member
Z tych dwóch wybrałbym Yamahę, bez dwóch zdań.

BTW - pomimo 2 wyjść HDMI te amplitunery nie pozwalają na JEDNOCZESNE wysyłanie różnego sygnału video na te wyjscia. Na obu jest to samo. Najtańszym klockiem na naszym rynku który to potrafi jest Denon X-3000.

Whiplash

New member
Bez reklam
Black czy Ty choc raz mozesz polecic cos innego niz HK? ;) Co post to Harman, dla mnie np. takie ciagle polecanie jedengo produktu przy kazdej okazji dziala anty zakupowo na produkty w/w marki :)

mccart

New member
Wyjścia HDMI potrzebuję do przełączania między TV a projektorem. Aby nie przełączać kabli albo nie stosować oddzielnego splitera.

A co do Harmana, to już cenowo uciekamy. Yamahę dostane w granicach 2200-2500 a Harman podciąga już pod 3k

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Wyjścia HDMI potrzebuję do przełączania między TV a projektorem. Aby nie przełączać kabli albo nie stosować oddzielnego splitera.

A co do Harmana, to już cenowo uciekamy. Yamahę dostane w granicach 2200-2500 a Harman podciąga już pod 3k
Ja tam nadal uważam, że stać Cię na AVR370 tylko sam się ograniczasz :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jakościowo w stereo są porównywalne. Brzmią trochę inaczej. Jak ja odsłuchiwałem to Denon miał więcej wysokich tonów. Denon trochę zmienił brzmienie w porównaniu do starszych modeli. Moim zdaniem na plus. Mnie brzmienie Denona odpowiada. Napisz do blackninja na PW to zrobi Ci ofertę na oba.

Do góry