Yamaha RX-A1020 - Automatyczne, niechciane przełącznie wyjść AV na AUDIO1

zbysiusp

New member
Witam!
Posiadam amplituner Yamaha RX-A1020 (ARC), TV SAMSUNG SMART (ARC), dekoder UPC.
Połącznia: Dekoder UPC -> HDMI -> YAMAHA (wejście AV2, wyjście HDMI1 ARC) -> HDMI ARC -> SAMSUNG (HDMI2).
Problem polega na tym, że po włączaniu zestawu wszystko jest ok (obraz+dźwięk), ale po ok. 10 sekundach następuje automatyczne przełączenie wyjścia AV2 na wyjście AUDIO1 i pozostaje sam obraz. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że wciśnięcie przycisku "display" lub "on screen" na amplitunerze przywraca AV2 (obraz+dźwięk).
Próbowałem stosować kombinację włączenia pilotem harmony touch, która działa ale jest mało elegancka:
Sekwencja: dekoder ON->YAMAHA ON->TV ON->delay 10s->polecenie display(ON)->delay 5s->polecenie display(OFF).
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu automatycznego przełączania AV2 na AUDIO1.
Pozdrawiam
zbysiusp

werf

Active member
Bez reklam
Priorytet to Audio 1 czyli TV ARC nic z tym nie zrobisz tak to właśnie ma być

Ja borykam się z gorszym problemem mianowicie Samsung VS Marantz tam zmienia się na wejście TV nawet jak amplituner jest w trybie Stand by to jest dopiero w k.....

Doszedłem do tego że problem leży po stronie oprogramowania TV Samsung
Panasonic i Philips nie robi takiego numeru

zbysiusp

New member
Dzięki. Nie mogę się z tym jednak zgodzić. Można reprogramować SCENE2 i każdą inną. Jest w instrukcji informacja o jednoczesnym naciśnięciu przycisku SCENE2 i AV2 przez 3 sekundy i ma pojawić się OK, ale "w okienku pilota zdalnego sterowania"! Problem w ty, że pilot nie ma okienka. Komuś jednak to zadziałało - post 217, 218, 219 w poniższym linku (trzeba zmienić aaa na www):

aaa.avsforum.com/t/1415108/the-official-yamaha-aventage-rx-a1020-rx-a2020-and-rx-a3020-thread/210

Proszę o dalszą pomoc
zbysiusp

werf

Active member
Bez reklam
Okienko ma model xx2x xx3x
Mi nigdy nie udało się tego opanować w 3067 zawsze gdy tylko uruchomił się TV zmieniał na audio TV
Co do Scene nie działa z N recorderem

Ostatnio edytowane przez moderatora:

zbysiusp

New member
Czyli nie ma nadziei na zapanowanie nad tym auto-przełączaniem AV->AUDIO1. Nie wierzę. Tylu wytrawnych Forumowiczów coś wymyśli.

werf

Active member
Bez reklam
Jednocześnie wyłączysz Pass Througch

Idea jest tak że pierwszeństwo ma tuner TV po przez Arc a nie dodatkowy dekoder odtwarzacz itd...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

zbysiusp

New member
Yamaha RX-A1020 sam się włącza

Witam!
Mój poprzedni post o automatycznym przełączaniu źródeł amplitunera RX-A1020 doczekał się niewielu niestety komentarzy. Mam jeszcze inny problem z tym tunerem. Po wyłączeniu go pilotem, sam włącza się ponownie po ok. 1h. Ponowne wyłączenie przyciskiem ON/OFF jest ostateczne. Co budzi amplituner i dlaczego? HDMI-CEC, LAN?
Pozdrawiam
zbysiusp

werf

Active member
Bez reklam
Chyba jednak się doczekał napisałem ci jak to działa a ty dalej oczekujesz cudu

Co do drugiej przypadłości sprawdź odłącz hdmi na godz wyłącz też zarządzanie lan w stanie czuwania lub odczep kabel po godzinie wiadome będzie

Do góry