Yamaha R-N500 z Canton 870

Wojtek_0

New member
Witam serdecznie,

Mam problem z zestawem stereo, który składa się z następujących komponentów;
- amplituner Yamaha R-N500 (A+B ustawione na 4omy)
- kolumny Canton DC 870
- kable Chord Odyssey 2 czteroprzewodowe
Do podłączenia zastosowany jest bi-amping i bi-wiring.
Zdaję sobie sprawę, że kolumny i kable są zdecydowanie z innej półki niż ten podstawowy amplituner, ale miałem nadzieję, że zestaw zagra lepiej, przynajmniej podczas odtwarzania plików FLAC. Najlepiej wypada jeszcze odtwarzanie Spotify Premium, ale też bez fajerwerków.
Generalnie dźwięk wydobywający się z kolumn to pełen zawód. Jest bardzo mało basu i muzyka rockowa jest bardzo "pudełkowa".
Nie mam za dużych możliwości spróbowania innych konfiguracji. Proszę o pomoc, co coś mogę zrobić, żeby sprzęt zagrał lepiej. Opinie na temat tego amplitunera są bardzo zróżnicowane.Czy dołożenie subwoofera może pomóc? Może założyć mostki na wzmacniaczu i kolumnach i spróbować przekazać dzwięk w podstawowy sposób bez bawienia się w bi-amping i bi-wiring?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam

Borixon

Active member
Bez reklam
podlaczenie w ten czy inny sposob za wiele Ci nie da, a jak dołożysz suba to bedziesz mial to co masz plus duzo basu.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A jaki masz metraż? Na pewno sporym ograniczeniem jest posiadany przez Ciebie amplituner. Jak długo masz te kolumny? Pytam bo czasem po wygrzaniu brzmienie zmienia się na plus.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jedyne sensowne rozwiązanie to rzeczywiście kupno subwoofera .Bi-wiringiem i bi-amplingiem nie poprawisz dźwięku

Wojtek_0

New member
pokój 5x5 połączony z otwartą jadalnią 3,5x3,5. Kolumny mam od ponad roku. Kable kupiłem używane w tym samym czasie. Czy dokupienie jakiegoś prostego wzmacniacza, np. A-S201 byłoby rozwiązaniem?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Pokój duży ,teraz kupisz wzmacniacz ,a co z amplituner zrobisz?

Tak na marginesie nie wiem czy Yamaha to taki najlepszy wybór ,nie twierdzę że to jest zły producent ale obecna seria AS jest zupełnie inna niż starsze np.AX .Jeżeli chodzi sama kwestię basu to subwoofer skutecznie rozwiąże ten problem
Z drugiej strony kolumny Canton są nastawione na rzetelne granie ,nie operują jakimś nadzwyczajnym basem ,więcej do powiedzenia mają np.Magnat Quantum lub JBL Studio

Spróbuj może normalnego połączenia za pomocą dwóch kabli(bez bi-wiringu) ,używając dolnych zacisków w kolumnach ,aby bezpośrednio sekcja niskotonowa dostała prąd z amplitunera .Być może trochę to poprawi przetwarzanie basu .....chociaż cudu bym się nie spodziewał

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie słyszałem tego modelu Canton-a tylko niższe. I basu im nie brakowało. Był szybki i dobrze kontrolowany. Twoje kolumny mają dwie 18-stki więc nie jest źle. Wiadomo każdy ma swoje preferencję i duży wpływ ma akustyka. Ja bym jak masz możliwość wypożyczył jakiś porządny wzmacniacz i wtedy sam ocenisz, np. Nad-a C356. Mocny, niedrogi z mocną podstawą basową. Brzmieniowo powinien pasować. Jak się okaże, że nadal mało basu to wtedy trzeba zbierać na dobrego suba do muzyki.

Aha wiem, że to głupie i podstawowe pytanie, ale czy dobrze podłączyłeś ( + i -) ?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Yamaha tak gra :) oczywiście dla niektórych w tym dla mnie.
Musisz spróbować innych marek z amplitunerów stereo Onkyo, HK.
Ze wzmacniaczy Arcam, Harman...

Wojtek_0

New member
Kupiłem ją z myślą o nowoczesnych mediach i intesywnie korzystam z Airplay, Spotify, serwera DLNA, itd. Nie wyobrażam sobie teraz powrotu do zwyklego ampli lub odtarzacza CD.

Whiplash

New member
Bez reklam
Yamaha ma swoj styl grania, mocno akcentuje wysoki ton ale basu tez jej nie brakuje. Sluchajac AS500 czyli wzmacniacza raczej nic temu brzmieniu nie brakowalo, amplituner stereo juz nie gral tak fajnie. Byl suchy i ostry, moze tu jest pies pogrzebany?

Z drugiej strony to nie jest tak, że sprzety różnia sie dianmterlanie brzmieniem pod wzgldem basu. Roznice sa w charakterze brzmienia ale nie w tym, że np. Yamaha nie bedzie miala basu a HK bedzie mial go w ogromnej ilosci. Yamaha jest detaliczna i jasna przez co Bas wydaje sie szczuplejszy niz w np. w HK, który jest cieply i nie akcentuje tak gory pasma przez co bas nie jest zagluszany.

Do góry