Yamaha NS-555, 333, C444 kontra Yamaha NS-P285

plewan

New member
Witam
Mam pewien kłopot.
Otóż posiadam w domu dwa zestawy głośników do kina domowego
1. Yamaha NS-555 NS-C444 NS-333 & sub Yamaha YST-SW150

yamahaystsw150_001.jpg

2. Yamaha NS-P285 (4x NS-B285, 1x NS-C385 & sub NS-SW280

Reasumując mam 10 głośników i 2 subwoofery
Zestawy mogę podłączyć pod Amplituner Yamaha RX-V1065.

Zestaw, który skomponuje będzie służył w 65-70% do kina domowego a w ~30% Do muzyki
Ponadto mieszkam w domu 8 rodzinnym wybudowanym w technologii "Kanadyjskiej" (drewnianej)

W zestawie będą grały kolumny Yamaha NS-555, sub YST-SW150 i ... ?? tu mam problem i chciałem się Was poradzić.
kolumny mogę podłączyć pod Bi-Amping, ale gdy to zrobię zabieram wtyki do zestawu 7.1
Zestaw 5.1 to już standard, ale skoro mam głośniki to mogę przecież zrobić 7.1 lub coś innego sam nie wiem. :roll:

Planuje zrobic tak: Kolumny NS-555 podłaczyć pod Bi-amping, i wykorzystać głośnik centralny NS-C385 oraz 2 głosniki NS-B285 & sub YST-SW150 a pozybywając się (sprzedając) NS-C444, NS-333, 2x NS-B285 & sub NS-SW280.

Zamierzam zrobic odsłuch jak grają głosniki w różnym ustawieniu, ale jakim kablem to podłaczyć? zwykłym 0,2mm, który był w zestawie czy kupić do testów inny? jak to wszystko sprawdzić a nie chcę przekombinować. Może ktoś chciałby osobiście mi pomóc w odsłuchu (Kołobrzeg)

Proszę o radę co zrobić... bo już sam nie wiem :hmm:muszę podjąć decyzję zanim żona mnie "zje" :)

W związku brakiem porad, na jutro umówiłem się z 3 osobami znających, bądź orientujących się w "odsłuchu" itp.
Postaram się wyczerpująco udzielić informacji dla potomnych jakie są różnice w konfiguracji sprzętu (podłączeniem różnych głośników w różnych miejscach)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Jok3r

New member
Bez reklam
A jaki jest sens takiego rozwiązania? Po co sprzedawać dobre surroundy (333) i centralny (444) a zastępować to takimi śmieciami? Lepiej sobie zostaw cały zestaw 555/444/333 a sprzedaj ten ns-p 285 i za tą kasę kup lepszy subwoofer zamiast tego pod piano crafta. Natomiast kablem to te fronty podłącz minimum 2,5 mm.

Ostatnia edycja:

plewan

New member
... cóż, musiałem sie przekonać sam. Zostaje zestaw 5.1 yamaha NS-555,333,444 &sub z podłączeniem frontów bi-amp i nie będę robił zestawu 7.1 czy 7.2
Komplet NS-P285 na sprzedaż (polecam jako zestaw tylko do kina domowego)
Fronty podłączę kablem 4mm :)
Koniec.

Do góry