Yamaha MCR-750 Piano Craft

konec

New member
Poszedłem do supermarketu z elektroniką, Pan podłączył mi wieżę i wiem, że już jej nie kupię.
Może ma super opcje i pięknie brzmi, ale włącza się "wieczność". To samo z wysunięciem dysku.
Dla zwykłej wieży z CD jest to 5-10 sekund, to czekałem 26 sekund od przyciśnięcia guzika włącz do pierwszego dźwięku.
Jest to wieża dla bardzo cierpliwych.

bagiennik

New member
Bez reklam
Ja miałem dokładnie to samo na myśli, działa tak wolno że nie wiadomo co sie dzieje, podczas testu nie udało się włączyć żadnej funkcji internetowej, nie udało się też puścić nawet mp3 z pendrive'a, miałem ochote to rozstrzaskać o podłoge. Klienci też to zwracają...

Zielony_M

Member
Ci z Yamahy testowali to przed wypuszczeniem na rynek? :-//
To pewnie wina niedopracowanego softu, czyż nie?
Kurcze, byłem napalony na zestaw MCR-755 z BR co by mieć wszystko w jednym sprzęcie. Może w nowszej wersji tj. 755 coś poprawili w tej kwestii?
Muszę poszukać tego fizycznie gdzieś w sklepie, bo powiem szczerze,***że w obecnie posiadanym Philipsie z okresu średniowiecza właśnie strasznie mnie irytuje czas startu, oraz głośne mielenie zmieniarki CD nawet jak się włącza TUNER (po kiego grzyba mieli wtedy zmieniara??)
Tak czy siak jestem zaniepokojony niedopracowaniem takich elementów na dzień dzisiejszy. Broda mi rośnie jak tylko o tym pomyślę :-//
Jakaś alternatywa u konkurencji? Poproszę o konkretne modele.

bagiennik

New member
Bez reklam
Może SHARP XL-BD601PH

Dla mnie wieże z odtwarzaniem filmów to nieporozumienie, nigdy bym takiego klamota nie kupił.

W tym budżecie można mieć Denona DM39 (~1500zł) i jakiegoś mini Blu Raya, w dzwięku przepaść, ergonomicznie i funkcjonalnie przepaść, jak się uda to sprzęt posłuży kilkanaście lat, a odtwarzacz można co 2 lata wymienić na najnowoczesniejszy, a jak wiadomo są awaryjne.

felis

New member
Witam
To pewnie wina niedopracowanego softu, czyż nie?
Kurcze, byłem napalony na zestaw MCR-755 z BR co by mieć wszystko w jednym sprzęcie. Może w nowszej wersji tj. 755 coś poprawili w tej kwestii?
Właśnie zakupiłem MCR-755 i powiem, że mam wrażenia raczej pozytywne. Może dlatego, ze nie oczekiwałem cudów po grajku all in one.
Ładowanie płyty audio, od chwili zamknięcia szuflady do usłyszenia pierwszych dźwięków rzeczywiście trwa 15 do 20 sek. Sporo. ale w drugim DVD/CD sony miałem tak samo albo i gorzej.
Jakość dźwięku z CD. Oczywiście każdy musi ocenić samemu, a moje odczucia są takie:
Jeżeli jakiś tam wymarzony zestaw ocenimy na 5, to mój drugi zestaw czyli wzmacniacz stereo Yamaha AX-496 + playerem DVD/CD Sony + kolumny JBL e-80 oceniam na 4, to ta yamaha brzmi tak 3,25 do 3,50. Mało? No cóż to tylko miniwieża trudno by zgrała lepiej niż duże markowe kolumny. Dlatego wg mnie jest całkiem nieźle z dźwiękiem.
Zresztą porównywałem do Denona D-X1000BD i nie brzmiał wcale lepiej od tej Yamahy, kosztował 2000zł więcej i na plus miał wyświetlacz i dwa wejścia audio AUX. Mnie tylko żal tych wejść, ale nie warte są tej kasy.
Multimedia. Jednocześnie kupiłem też LCD Toshiba. Miał czytać niemal wszystko, ale już znalazłem dwa pliki z którymi TV sobie nie radzi a Yamaha jak najbardziej. Zdaje się też że w odróżnieniu od TV łyknęła napisy TXT (SRT na 100%). Polskie znaki bez problemu. Szkoda że nie ma skalowania napisów (na TV również brak). Na 40" calach wielkość napisów wystarczająca nawet jak się siedzi daleko, ale na 24" komputera mogłyby być trochę większe.
Generalnie multimedia z USB na plus.
Z internetu pobrałem jedynie aktualizację firmware. Próbowałem słuchać jakiegoś rock radia z USA, ale ładowało się zbyt długo. innych nie chciało mi się sprawdzać, bo nie słucham radia.
Podsumowując. Z pewnością nie jest to spełnienie marzeń audiofila, ale tak jak chciałem mam jedno małe pudełko, które potrafi wiele i komuś kto ma takie oczekiwania z czystym sumieniem polecam sprzęt. A jak ktoś chce mieć super jakość i jednocześnie szafkę zastawioną elementami i obwieszoną kablami to niech kupi osobno przedwzmacniacz, osobno końcówkę mocy, osobną CD osobno blu-ray i dobre kolumny. Na pewno wszystko będzie lepsze.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

KarolP

New member
Właśnie zakupiłem MCR-755 i powiem, że mam wrażenia raczej pozytywne.
Odkopię wątek mając pytanie czy w trakcie używania wyszły jakieś "kwiatki"? Interesuje mnie też odtwarzanie plików flac z USB, bo chyba z serii PianoCraft tylko MCR-750/755 to potrafi, o ile dobrze zrozumiałem lakoniczną informację w notce serwisowej Yamahy.
Dzięki!

Zielony_M

Member
Jak tam kolejne wrażenia z użytkowania?
Ktoś się orientuje jak wygląda timeline produktów z tej serii?
Zastanawiam się czy jakiś nowszy model nie wskakuje niebawem?
Czy interfejs MCR-755 (ten widoczny po podpięciu do TV) jest w wysokiej rozdzielczości?

dejm_on

New member
Ale co tu porównywać? Yamaha 750/755 ma odtwarzacz blue ray i to w 3D. I oprócz Sharpa nie widziałem stereo miniwiezy z odtwarzaczem 3D. Duza zaleta, a Denon nie ma napędu CD wcale.

Pytanie do kto i do czego wieży potrzebuje.

bagiennik

New member
Bez reklam
BD w wieży "muzycznej" to raczej wada.
Czego idealnymi przykładami są właśnie w/w urządzenia.
Słuchanie na nich "AudioCD" to udręka...

dejm_on

New member
BD w wieży "muzycznej" to raczej wada.
Czego idealnymi przykładami są właśnie w/w urządzenia.
Słuchanie na nich "AudioCD" to udręka...

Dlatego ja yamahy 640 używałem do słuchania CD. Oczywiście można zastanowić się nad wyższym modelem jesli ktoś słucha z np. z dvd. Dla mnie na początek yamaha wystarczała.

Sam się zastanawiałem czy nie podpiąć yamahy 755 do tv ale zakupiłem odtwarzacz yamahy v673 i teraz kompletuje resztę.

Mayki_44

New member
Mam pytanie do użytkowników systemu Yamaha MCR-750 Piano Craft. Czy obsługuje on funkcję Spotify Connect? Zależy mi na streamingu audio ze smartfona i tabletu z Androidem.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Rafiq

New member
Nie ma spotify. Na stronie us.yamaha.com jest lista AV ktore dostały update w styczniu. Ale mini nie :(
A tak w ogóle to do streamingu z androida to spotify nie jest potrzebny...

Ostatnia edycja:
Do góry