Witam
To pewnie wina niedopracowanego softu, czyż nie?
Kurcze, byłem napalony na zestaw MCR-755 z BR co by mieć wszystko w jednym sprzęcie. Może w nowszej wersji tj. 755 coś poprawili w tej kwestii?
Właśnie zakupiłem MCR-755 i powiem, że mam wrażenia raczej pozytywne. Może dlatego, ze nie oczekiwałem cudów po grajku all in one.
Ładowanie płyty audio, od chwili zamknięcia szuflady do usłyszenia pierwszych dźwięków rzeczywiście trwa 15 do 20 sek. Sporo. ale w drugim DVD/CD sony miałem tak samo albo i gorzej.
Jakość dźwięku z CD. Oczywiście każdy musi ocenić samemu, a moje odczucia są takie:
Jeżeli jakiś tam wymarzony zestaw ocenimy na 5, to mój drugi zestaw czyli wzmacniacz stereo Yamaha AX-496 + playerem DVD/CD Sony + kolumny JBL e-80 oceniam na 4, to ta yamaha brzmi tak 3,25 do 3,50. Mało? No cóż to tylko miniwieża trudno by zgrała lepiej niż duże markowe kolumny. Dlatego wg mnie jest całkiem nieźle z dźwiękiem.
Zresztą porównywałem do Denona D-X1000BD i nie brzmiał wcale lepiej od tej Yamahy, kosztował 2000zł więcej i na plus miał wyświetlacz i dwa wejścia audio AUX. Mnie tylko żal tych wejść, ale nie warte są tej kasy.
Multimedia. Jednocześnie kupiłem też LCD Toshiba. Miał czytać niemal wszystko, ale już znalazłem dwa pliki z którymi TV sobie nie radzi a Yamaha jak najbardziej. Zdaje się też że w odróżnieniu od TV łyknęła napisy TXT (SRT na 100%). Polskie znaki bez problemu. Szkoda że nie ma skalowania napisów (na TV również brak). Na 40" calach wielkość napisów wystarczająca nawet jak się siedzi daleko, ale na 24" komputera mogłyby być trochę większe.
Generalnie multimedia z USB na plus.
Z internetu pobrałem jedynie aktualizację firmware. Próbowałem słuchać jakiegoś rock radia z USA, ale ładowało się zbyt długo. innych nie chciało mi się sprawdzać, bo nie słucham radia.
Podsumowując. Z pewnością nie jest to spełnienie marzeń audiofila, ale tak jak chciałem mam jedno małe pudełko, które potrafi wiele i komuś kto ma takie oczekiwania z czystym sumieniem polecam sprzęt. A jak ktoś chce mieć super jakość i jednocześnie szafkę zastawioną elementami i obwieszoną kablami to niech kupi osobno przedwzmacniacz, osobno końcówkę mocy, osobną CD osobno blu-ray i dobre kolumny. Na pewno wszystko będzie lepsze.
Pozdrawiam