Yamaha BD-A1010 vs. Yamaha BD S1067

Mind

New member
Witam, mam dylemat z wyborem odtwarzacza Blu-ray. Wcześniej swój wybór postawiłem na model Yamaha BD S1067, ale sprzedawca jednego sklepu poinformował mnie, że ten model zszedł już z taśmy produkcyjnej i zastąpił go model BD-A1010. Opierając się o specyfikację zawartą w treści jednego sklepów nie znalazłem różnicy między nimi ..., ale co mnie dziwi to różnica cen. Model BD S1067 wg ceneo kosztuje ponad 1800 pln, przy czym model BD-A1010 w tej chwili można kupić za 1700 pln. Czy rzeczywiście te modele są prawie identyczne?

Dzięki za pomoc.

Vaderus

New member
Bez reklam
Modele są w 99% faktycznie identyczne. Różnica jest w zubożonym torze analogowej wizji (brak konwersji do component).

Mind

New member
Dzięki za odpowiedź Vaderus w zasadzie tylko jeden sklep wg ceneo oferuje BD-A1010 taniej, mormalnie to trzeba to 1800 z hakiem wyciągnąć z portfela. Za kwotę 1700 pln mogę go nabyć w sklepie w którym kupowałem zestaw głośników 5.1., więc spokojnie go tam kupię.

Vaderus

New member
Bez reklam
Tak czy inaczej warto - ten player Ci wszystko wynagrodzi jakością odtwarzania i stabilnoscią działania oraz uniwersalnoscią, niezależnie od wersji.
Daj znać co kupisz i jak wrażenia.

Mind

New member
Zdecydowałem się na BD S1067, zauważyłem mały detal, który zaważył na decyzji, otóż BD-A1010 należy do serii Aventage i odtwarzacz stoi na czarnych nóżkach, a mój ampli posiada srebrne ("przydymione"). Może to wyda się głupie, ale 1067 bardziej będzie współgrał wizualnie ;)

Pierwsze wrażenia z testów za kilka dni (realizowane zamówienie).

darekguma

New member
Bez reklam
Może to jest głupie, ale dla mnie to też jest ważne aby zestaw do siebie pasował wizualnie, takie zboczenie które zostało mi po dawnych czasach od Radmora przez Diorę, Technicsa, dwóch zestawów Yamahy. Moge tylko potwierdzić to co napisał Vaderus. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Mind

New member
Dzisiaj otrzymałem bardzo złą wiadomość od sklepu, w którym złożyłem zamówienie, że niestety, ale ten model jest nieosiągalny. Zrobiłem mały rekonesans po sklepach wg ceneo, które rzekomo miały mieć BD S1067 na magazynie, jednak ani jeden sklep nie ma już tego modelu i w prawie wszystkich usłyszałem, że raczej go nigdzie nie kupię. Jedyna nadzieja .... w allegro? Niby jeden sklep ma jeszcze ponoć na stanie, więc licytacja padła moim łupem. Nie cieszę się, do póki nie dostanę potwierdzenia o nadaniu paczki ...

Vaderus

New member
Bez reklam
Spróbuj rozejrzeć się trochę po Europie, może Niemcy... blisko i ceny dobre.
Ostatecznie, 1010 nie ma tylko analog component... oprócz kolorystycnych różnic, które rozumiem że są istotne...

Blendor

New member
musze przyznac ze bd1067 jest nie pozorny jestem w jego posiadaniu od roku ale dopiero od miesiaca polaczylem go analogowo interkonektami wlasnej roboty KLOTZ AC110 do Yamahy 3800 i panowie wole ogladac filmy w dts hd master audio i dolby true hd gdzie dekodowaniem zajmuje sie Yamaha 1067 brzmienie jest tak cieplutkie typowo analogowe nie tnie po uszach zarazem czysciutkie normalnie bajka !! bardziej mi sie to podoba anizeli po HDMI do Yamahy 3800 naprawde duzo lepsze brzmienie w AMPLI i BD zalaczam pure direct i filmy bajka czysto audiofilskie podejscie do brzmienia w filmach :) na poczatku moze sie wydwac mnie basu i dynamiki ale po odpowiednim poustawianiu jest rewelacja

darekguma

New member
Bez reklam
Z racji wygody jakie daje HDMI nawet nie przyszło mi do głowy aby podłączyc po analogu, muszę spróbować, ale czy przy tak budżetowym ampli to cos wniesie do dzwięku?. Muszę to srawdzić, ale nie mam już żadnych kabli rca:).

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Blendor

New member
niemam pojecia jak jest zbudoway RX767 Yamaha 3800 to ostatnia czołgowa Yamaszka porzadne koncowki na Sankenach duze trafo i wielkie kondesatory

dzisiaj wykorzystuje ja tyko jako koncowke mocy ! bo dzwiek po analogu badziej mi odpowiada , oczywiscie tzeba pamietac zeby w BD wszystkie glosniki na small odleglosci wszystko trzeba poustawiac SUB pokretlem na MAKS w ampli wszystkie glosniki i suba na 0-0 DB
i dobre kable chinch mialem na probie zwykle byly jakies przeglosy podorabialem sobie KLOTZa GY107 AC110 i jest rewelacja nie wroce juz do COAXIALA i HDMI

Mind

New member
Pewnie, że będę próbował szukać dalej jak nie wypali z kolejnym zamówieniem. Jeżeli rzeczywiście nie uda mi się kupić BD S1067 to wezmę BD A1010 i najwyżej wymięnię amplituner na wyższy model w serii Aventage, a tego sprzedam (okres używania miesiąc) mojemu dobremu koledze w dobrej cenie, ot taki mały prezent :)

Vaderus

New member
Bez reklam
Małe doprecyzowanie: tor analogowy audio jest taki sam w obu playerach.
1010 nie ma tylko component video, bo od lipca 2011 żaden producent już tego nie może oferować w żadnym playerze bd... taki wymóg patentowy, pewnie klasycznie zza wielkiej wody.

brunik

New member
Panowie o co chodzi z tym component video w bd-a1010??? (dwa dni temu zamówiłem ten player'ek i czekam z niecierpliwością na dostawę). We wszystkich materiałach dotyczących bd-a1010 jakie widziałem posiada on wyjście component video, czyżby coś umknęło mojej uwadze?

brunik

New member
W nawiązaniu do nowo obowiązujących "patentów HDMI" czy ktoś z Szanownych Kolegów wie jak wygląda sprawa przesłania sygnału audio 7.1 po łaczach Coaxial/Optical dla bd-s1067 i bd-a1010?
Sprawa jest o tyle intrygująca że bd-a1010 na rynku amerykańskim jest dostępny od wiosny 2011, a jak napisał kolega Vaderus nowe normy obowiązują od lipca 2011, być może ograniczenia wprowadzono jedynie poprzez zmiany w oprogramowaniu playera wówczas należałoby się dobrze zastanowić przed update'm.

Blendor

New member
tu nie chodzi zapewne o wyjscie analogowe AUDIO bo w 60 proc kupujacy szukaja dobrego BLU z porzadnym analogiem i 1067 zapewne 1010 z racji podobienstwa maja znakomite wysjcie analogowe dobre przetworniki DAC naprawde dzwiek rewelacja , wiec tutaj chodzi o wyjscia video COMPONENT HD

brunik

New member
Interesuje mnie sygnał audio 7.1 przesyłany po łaczach cyfrowych Coaxial/Optical. Gdzieś czytałem że nowo przyjęte normy dla HDMI ograniczają przesyłanie po Coaxial/Optical sygnału jedynie jako 5.1. Stąd moje pytanie jak to się ma do modelu bd-s1067 i jego następcy bd-a1010.

brunik

New member
Wczoraj odebrałem bd-a1010. Na pierwszy ogień poszedł test wyjścia component video. Bd-a1010 dla płyt DVD po component video daje sygnał 1080i, a po HDMI 1080p. Jako testowe dvd posłużyły: "Książe Persji" i koncert Perfect'u "Z wtorku na środę".

Mind

New member
Przed chwilą odebrałem przesyłkę, a w niej BD S1067, czyli mam to co chciałem. Jutro pierwsze testy audio-video (na spokojnie skoczę do wypożyczalni po jakiś dobry film).

Do góry