YAMAHA 663 - błąd przy autokalibracji

deftones13

New member
Witam

Mam pytanie na temat systemu autokalibracji YPAo w yamaha 663.
Yamaha jest podłączona do głośników jamo 606 i przy autokalibracji pojawia sie komunikat w-1 out of phase przy prawym froncie.
Kable są na 100% poprawnie podłączone więc nie mam pojęcia w czym tkwi problem.

Moje pytanie polega na tym cz zostawić to tak jak jest czy też szukać awarii w kablu czy też głośniku.:confused:

Proszę o pomoc - może ktoś miał podobny problem

Pozdrawiam

wiatrak

Active member
Bez reklam
Może Jamo ma źle połączone wewnętrzne okablowanie?

Gorzej jeśli to tylko jeden z głośników w kolumnie, całą kolumnę po prostu możesz odwrotnie podłączyć pod wzmacniacz.

Fazę głośników niskośredniotonowych łatwo sprawdzisz na słuch, przy odwrotnym podłączeniu (w przeciwfazie) znacznie ciszej gra bas i dolny środek.

Co do reszty pasma, przydatne są płyty testowe do zestawów 5.1, pozwalają na ucho sprawdzić poprawność polaryzacji połączenia kolumn.

Najszybciej przekonasz się o fazie głośników niskotonowych w dwóch kolumnach podłączając je do bateryjki, nie pamiętam już czy 1,5 V wystarczy żeby widocznie wychylić membranę. Podłączając "+" (czerwony) kolumn z "+" bateri a "-" (czarny) kolumn z "-" baterii zauważysz iż membrana się wychyli, niemal na pewno do przodu. Jeśli w lewej i prawej kolumnie będzie tak samo, to znaczy iż głośniki niskośredniotonowe są w kolumnach podłączone prawidłowo. Pozostałe głośniki w kolumnie to już tylko na ucho.

deftones13

New member
Test z bateryjką robiłem i w obu frontach membrany zachwywały się tak samo.
Może to tylko błąd oprogramowania- spróbuję dzisiaj zamienić głośniki miejscami i jeszcze raz przeprowadzić kalibrację.

Mam jeszcze jedno pytanie- głośniki pracują w systemie 5.0 bez suba - jaka powinna być wartość odcięcia? po autoklaibracji pokazuje mi 90 mhz i bas jest trochę kiepski. Rozumiem że potężny bas to uzyskam tylko po podłączeniu suba ale może dałoby się trochę bardziej wykorzystać ten głośnik niskotonowy z frontów.

Dzięki za pomoc

MarcusGawin

New member
Witam,ja też robiłem autokalibrację i niestety musiałem ręcznie skorygować parametry.Może moje pomieszczenie jest nietypowe(salon + otwarta kuchnia ok.75m2)i podloga z płytek ceramicznych.Ale wracając do tematu moja Y-ha 463 +heco victa 700+heco victa sub 25a wymiatają znakomicie na DVD "Transformers" lub "Ratatuj"Disney'a.Tuner FM nie gorzej,spróbuj na własne ucho dostroić a będziesz zadowolony.
Pozdrawiam:eek:k:

squad05

New member
trochę juz było na ten temat błędu polaryzacji przy rxv663+jamo.
Link do topicu:
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16358

U mnie jest to samo, na chwile obecną mam podłączony + do + czyli tak jak powinno być i wywala mi błąd przy autokalibracji.
Próbowałem podłączac odwrotnie(wtedy nie ma błędu) ale niestety moje ucho nie jest w stanie wychwycic róznicy przy odwrotnym połączeniu. Zostawiłem podłączenie + do +.

sempik

New member
Mi też wyskakoczył raz ten błąd. Zadziałało poprawnie, jak wyłączyłem pralkę piętro niżej :) Ma być kooommpletna cisza.

mare37

Banned
u mnie zadne bledy nie wyskakuja..raz robilem autokalibracje i nie dla mnie ta bajka..wole ustawienia manualne i lepiej sobie moge wszystko dostosowac..poza tym jesli ktos chce puscic bas na fronty to w miare niskie odciecie o ile fronty maja przystosowane niskie pasmo przenoszenia..ja chyba mam cos ok 80hz pozdr

dembol

New member
mare37 w yamaszce 663 ypao to rzeczywiscie bajka
ale w modelach 4 cyfrowych juz bys tak nie powiedział:) a w szczegolnosci w modelu rxv3800 i wyzej dsp-z7 lub z11 tam to juz nie bajka a prawdziwe cacko konfiguracyjne

marecky_mm

New member
mare37 napisał:
u mnie zadne bledy nie wyskakuja..raz robilem autokalibracje i nie dla mnie ta bajka..wole ustawienia manualne i lepiej sobie moge wszystko dostosowac..poza tym jesli ktos chce puscic bas na fronty to w miare niskie odciecie o ile fronty maja przystosowane niskie pasmo przenoszenia..ja chyba mam cos ok 80hz pozdr
Witam!!
U mnie po kilku testach autokalibracji stwierdzam,że to chyba zbędny bajer.Wole manuala ,wszystko poustawiane według własnego "widzimisie".
Frontami można zjechać FREQ min.40Hz,u mnie fronty grają razem z subem w zakresie 100Hz.Na moje ucho chyba najlepsze odcięcie pasma,im wyżej tym bardziej dudni.
Pozdrawiam

arturos34

New member
problem

czesc mam pytanie mam rx-v663 ,jak slucham muzyke przy 10db wszystko sie wylacza moje kolumny to eltaxy symfony5/1 prosze o podpowiedz czy to wina kolumn czy ustawien w rx-v663

Ostatnia edycja:

arturos34

New member
problem

czesc mam pytanie mam rx-v663 ,jak slucham muzyke przy 10db wszystko sie wylacza moje kolumny to eltaxy symfony5/0 prosze o podpowiedz czy to wina kolumn czy ustawien w rx-v663

Do góry