YAMAHA 571 - problem

norad

New member
Jako, że jestem nowy na forum witam wszystkich!
Ostatnimi dniami stałem się posiadaczem zestawu Yamaha 571 z JAMO 606 + TV Samsung LE40B550. Wszystko podłączone ze sobą przez HDMI.
Problem dotyczy połączenia amplitunera z dekoderem TV kablowej TechniSat Digit HD4-CX (w sieci Inea). Przy pierwszym uruchomieniu całego zestawu wszystko działa prawidłowo - natomiast próba wyłączenia dekodera (do trybu stand-by) powoduje jego zawieszenie. Dopiero wyjęcie wtyczki HDMI z amplitunera YAMAHA powoduje odwieszenie dekodera- wyłączy się (-tryb zegarek) jednakże ponowne włączenie dekodera TV powoduje że pojawia się czarny ekran i brak dźwięku.Słychać jedynie delikatnie cyknięcia głośników.

Dodam tylko ze ampli przepuszcza sygnał HDMI w trybie stand-by (HDMI pass through) sprawdzone na podłączonym laptopie po HDMI. Nie ma to jednak znaczenia bo nawet po jego włączeniu na TV jest tylko czarny ekran. W ustawieniach ampli zmiana ustawień HDMI z HDMI CONTROL ON/OFF nic nie zmienia.

Pomaga dopiero wyłączenie wtyczki zasilania z dekodera.
Mam nadzieje, że nie zakręciłem za bardzo opisu i ktoś może ma pomysł co tu się gryzie.

norad

New member
Po kolejnym dniu testów i różnych kombinacji okazuje się, że gdy włączona jest funkcja HDMI pass through(ampltuner włączony), dekoder kablówki po włączeniu podaje sygnał ale jest to tylko czarny mrugający ekran bez dźwięku, natomiast wyłączenie opcji HDMI pass through oraz włączenie w odpowiedniej kolejności - najpierw dekoder potem amplituner powoduje prawidłowe działanie. Włączanie w odwrotnej kolejności powoduje to samo co przy włączonej opcji HDMI pass through. Dziwne trochę to działanie HDMI pass through.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Nie tędy droga. Wiesz co to jest za funkcja pass through? Większość kupując ampli stawia sobie ją za obowiązkową funkcję ampli.

norad

New member
Oczywiście, że wiem co to jest za funkcja i jak teoretycznie powinno działać, ale jak po kilku dniach coś nie działa tak jak powinno to szukasz przyczyny i ustawiasz nawet wbrew logice żeby sprawdzić, który element nie działa prawidłowo w tej całej układance. Znalazłem dzisiaj w innym wątku ze stycznia, że z innymi ampli (np. Onkyo), i dekoderami (n, vectra) też dzieją się takie cuda i ktoś zaproponował podłączenie dekodera przez HDMI do TV, a audio optykiem do ampli. Sprawdzę to jak kupię optyka, ale faktycznie nie po to kupowałem amplituner z HDMI pass through, żeby teraz szukać jak to obejść, a wszystko działało jak trzeba:-?

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Wcale nie musisz podłączać optykiem o ile masz w TV HDMI 1.4 Wtedy dźwięk będzie wracał kablem HDMI na ampli. Ma to swoje zalety. Możesz oglądać TV i jednocześnie słuchać muzyki z ampli.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wcale nie musisz podłączać optykiem o ile masz w TV HDMI 1.4 Wtedy dźwięk będzie wracał kablem HDMI na ampli. Ma to swoje zalety. Możesz oglądać TV i jednocześnie słuchać muzyki z ampli.

Przecież podłączając dekoder kablem HDMI pod TV i optykiem pod amplituner, a DVD kablem HDMI pod amplituner też będzie mógł oglądać tv i słuchać muzyki np z CD. Przecież dźwięk pójdzie z dekodera po HDMI na TV albo wybierając odpowiednie wejście na amplitunerze po optyku na kolumny. Przeglądając posty na forum coraz więcej osób ma problemy z podłączeniem w trybie pass through więc uważam że w/w podłączenie jest lepsze. Poza tym nie rozumiem czemu ludzie uwzieli się na ten tryb i podłączenie wszystkiego po HDMI? Przecież jak już pisałem w innym poście podłączając dekoder kablem HDMI pod TV a optykiem pod AV mamy dźwięk 5.1 na amplitunerze lub gdy nie jest włączony na telewizorze po kablu HDMI. Żadna telewizja cyfrowa z tego co wiem nie nadaje w DD HD lub DTS HD więc jaka jest zasadność podłączania w trybie pass through po kablu HDMI? Po drugie jak włączamy film na DVD to logiczne że również włączamy amplituner, przecież po to go kupiliśmy a nie żeby puszczać ścieżkę 5.1 na TV? Po trzecie tryb pass through zużywa więcej prądu niż stand by.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zgodzę się, ale wydaje mi się że to jeszcze nie do końca jest tak dopracowane zważając na ilość postów na forum o jakieś wadliwe działanie. Kabel coaxial czy optical to raptem jeden kabelek więcej a zero problemów z dźwiękiem, a poza tym np. Onkyo w trybie stand by czerpie 0,3W a w pass through ok 30W, więc jeszcze dopłacamy w prądzie do tego. Może jestem konserwatystą ale lubię sprawdzone i pewne sposoby.

norad

New member
Ja z premedytacją wybrałem Yamahe min. ze względu na niski pobór mocy (choć 608 bardzo mnie kusiła)
wg instrukcji :
"HDMI Control OFF/ Stanby Through OFF -----0,1 W or less
HDMI Control ON/ Stanby Through ON -----1,2 W or less"

norad

New member
Czy ktoś wie dlaczego w amplitunerze YAMAHA RX 571 w "advanced setup menu" wg. instrukcji dla krajów USA i Kanada jest możliwość wyboru impedancji (6/8 Ohm) a dla reszty świata nie??? Mam podłączone do ampli głośniki JAMO 606 i chciałbym ustawić 6 Ohm ale niestety brak tej opcji.

norad

New member
Odświeżając temat-wchodząc w "advanced setup menu" dla amplitunera Yamaha 571 zgodnie z obrazkiem poniżej w moim 571 brak pozycji z menu dotyczącej impedancji podłączonych głośników (niby ok, bo jest napisane że tylko dla USA i Kanady) ale ciekawi mnie jaka jest w tym wypadku ustawiona wartość domyślna w tym amplitunerze.
W związku z tym mam pytanie do doświadczonych użytkowników tego forum - czy mając podłączone głośniki 6 Ohm (Jamo 606) "słyszalna" jest różnica przełączenia imp 8/6 Ohm na amplitunerze który posiada taką możliwość?

Attachments

• advanced.JPG
    advanced.JPG
    73,1 KB · Wyś: 161

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Z tego co pamiętam to amplituner może mieć mniejszą impedancję niż kolumny, ale nie odwrotnie bo można przy głośniejszym słuchaniu zjarać głośniki. Ja kiedyś w starej Yamaszce miałem przełącznik z tyłu amplitunera, nie wiem jak jest w nowszych modelach?

norad

New member
Otrzymałem odpowiedź z Audioklanu:"W "Advanced Setup" nie ma możliwośći zmiany impedancji dla głośników. Wartość jest określona domyślnie i wynosi 6 omów".

norad

New member
Czy ktoś wie jak przywrócić ampli do ustawień fabrycznych? dzisiaj zauważyłem, że po przeprowadzeniu auto-kalibracji nie mam możliwości zmiany wielkości głośników frontowych z large na small. kable sprawdziłem i ponowna kalibracja daje ten sam efekt. dziwne?? dla innych głośników nie ma problemu ze zmianą large/small.

Attachments

• DSC_0553.jpg
    DSC_0553.jpg
    398,6 KB · Wyś: 77

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Czy ktoś wie jak przywrócić ampli do ustawień fabrycznych? dzisiaj zauważyłem, że po przeprowadzeniu auto-kalibracji nie mam możliwości zmiany wielkości głośników frontowych z large na small. kable sprawdziłem i ponowna kalibracja daje ten sam efekt. dziwne?? dla innych głośników nie ma problemu ze zmianą large/small.

A zobacz czy przypadkiem nie masz w ustawieniach Subwoofer na OFF? Jak zrobisz na ON to prawdopodobnie będziesz mógł przestawić lub odciąć. Ja w Onkyo 608 mam tak że jak dam suba na off to automatycznie froty ustawiają mi się na Full Band bo wtedy one przejmują niskie pasmo płynące do suba i nie mogę ich wtedy odciąć na Hz. Ale jak nie masz w komplecie suba to fronty muszą być na Full Band czy Large

werf

Active member
Bez reklam
Setup -Speaker-Manual Setup-Configuration Tu to nie działa ?

Przywracanie systemu Advanced Menu-Initializes

Ostatnia edycja:
Do góry