XR-85X90L - jaki będzie kolejny model? Ile jeszcze czasu w sprzedaży?

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Pytam o konkrety dotyczące kontrastu , dlaczego zmieniasz temat , co nie masz argumentów
żeby było na twoim, to lepiej skończmy tą dyskusje, bo takiego nic nie przekonana że białe jest
białe, a czarne jest czarne.
Obejrzyj test, przeczytaj test a nie wyskakujesz z jednym parametrem, który i tak lepiej wypada w ogólnym obrazie.

luck76

Well-known member
Możesz mi wytłumaczyć dlaczego C855 ma lepszy kontrast od Bravii 9 ? Z góry dzięki.
Nie mam pojęcia co oznacza w tym wypadku słowo lepszy, ale po kolejnych wpisach wnioskuję, że chciałeś zapytać dlaczego w pomiarach testowych w C855 zmierzone wartości kontrastu są wyższe. W tej kwestii wielu komentatorów wskazuje na powłokę poszerzającą kąty widzenia.

Marlo

Active member
Skoro to jest bardzo drogi , najdroższy Mini LED to chce żeby we wszystkim był najlepszy,
a tak nie jest, zresztą jeżeli uwzględnić parametry dla graczy , to Samsung QN92D też wypada
lepiej , jakby wziąć wszystkie parametry i z tego zrobić średnią to zgadzam się że Bravia 9 jest
najlepszym Mini Ledem.

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Ok Sony najlepszy mini LED , ale za jaką cenę ?
Bo chyba cena jest wyznacznikiem .
Jak masz kasę na zbyciu , to można i wydać 30-40k lekką ręką.

Mój 855 po kalibracji ma taki wynik i HDR na takim poziomie
Czy , to dobre , czy złe wyniki ?

Attachments

• Screenshot_2024-12-31-08-32-20-537_com.mi.globalbrowser.jpg
    Screenshot_2024-12-31-08-32-20-537_com.mi.globalbrowser.jpg
    267,7 KB · Wyś: 16
  • IMG_20241128_160331.jpg
    IMG_20241128_160331.jpg
    2 MB · Wyś: 15

Marlo

Active member
Z Sony miałem CRT z płaskim ekranem, 43XD8005 (2016) ,50X90J (2021) ,ze wszystkich byłem
ogólnie zadowolony , zwłaszcza ten CRT to była szalona jakość , jak na tamte czasy to była rewolucja,
w tamtych czasach Sony to był dominator jeśli chodzi o TV. Zastanawiałem się nad Sony 65XR90
ale 13999 zł za 65" TV to dla mnie przegięcie, Za 9999 zł można kupić Samsunga 65S95D który pod względem
jakości obrazu zostawia 65XR90 daleko w tyle , albo dwa Samsungi 65S90D gdzie też jest matryca QD -OLED,
i drugiego trzymać w zapasie.

Ostatnia edycja:

luck76

Well-known member
@Marlo @luck76 @czarny2807 a tak ogólnie swoje dyskusje opieracie o dane z Internetu czy na żywo widzieliście telewizory o których dyskusja toczy się? A może jesteście w posiadaniu konkretnych modeli?
Arcymiażdżący argument. Nic tylko paść na kolana i oddać pokłon :)
Na tym forum jest tylko jedna osoba która ma/miała możliwość zestawienia odbiorników i niełatwo domyśleć się jakie tv w jego ocenie były najlepsze (w klasie 🤣🤣🤣). Pozostaje się zastanowić czy w zestawieniu opinii polegać na ocenach handlarza czy kogoś kto nie sprzedaje tv.
Osobiście miałem okazję widzieć w akcji obydwa odbiorniki w najlepszych fabrycznych presetach i niestety TCL na tle trójki: LG (oled) , Sony, Samsung (miniledy, oledy) wypadał blado w kwesti jakości procesowania obrazu. Syntetyczne testy a jakość scen to jak ziemia i niebo. Osobiście trzeci rok używam minileda Sony i widzę gdzie są słabości i mocne strony ich podejścia w topowych produktach. Szczegółowość obrazu, procesowanie ruchu czy upscaling to coś na co liczba stref i nity mają najmniejszy wpływ. Tu najważniejsze jest oprogramowanie, elektronika sterująca oraz know how produkcyjny odnośnie wyświetlanych treści.

luck76

Well-known member
Z Sony miałem CRT z płaskim ekranem, 43XD8005 (2016) ,50X90J (2021) ,ze wszystkich byłem
ogólnie zadowolony , zwłaszcza ten CRT to była szalona jakość , jak na tamte czasy to była rewolucja,
w tamtych czasach Sony to był dominator jeśli chodzi o TV. Zastanawiałem się nad Sony 65XR90
ale 13999 zł za 65" TV to dla mnie przegięcie, Za 9999 zł można kupić Samsunga 65S95D który pod względem
jakości obrazu zostawia 65XR90 daleko w tyle , albo dwa Samsungi 65S90D gdzie też jest matryca QD -OLED,
i drugiego trzymać w zapasie.
Jeśli nie należysz do grona obawiających się wypalen, to fakt S90D jest mega - imho w tej kategorii cenowej bije wszystkich. A95L to znów odjazd cenowy :)

luck76

Well-known member
Na jakość obrazu :)
Co jest dla Ciebie ważne w jakości obrazu?
Dla jednego znaczenie ma czy obraz jest najbardziej wierny oryginałowi, dla innego że nie ma artefaktów w dynamicznych scenach, jeszcze dla innego że nie gubi klatek. Są tacy dla których najważniejsze jest super upscalowanie treści w niskich rozdziałkach i niskim bitrate, albo tacy dla których najważniejsze jest żeby obraz wypalał jasnością oczy czy np. żeby napisy nie miały efektu halo.
Pytanie jak wygląda to u Ciebie?
filmy z pendrive w dobrej jakości, netflix, telewizja naziemna, smart (możliwość zainstalowania swojego odtwarzacza do filmów - ale tutaj to raczej to samo więc nie ma co porównywać).

Do góry