XP+Win7a do tego Komputer+monitor+TVLCD

ŁysyDave

New member
Witam.Jestem tu pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.
Od tygodnia siedzę i szukam odpowiedzi na mój problem...i nie znalazłem.
Mój sprzęt w którym problem
Karta GF9600GT 512
monitor Benq 19"
TV sharp lc-40lx820e
monitor podłączony do komputera standartowo z przejścówką na DVI
natomiast tv podłączony do komputera hdmi/hdmi
a problem polega na tym że gdy zapalam komputer to BIOS startuje na tv nawet jeśli tv jest wyłączony
lecz na monitorze widac dopiero uruchamiany windows gdy zakończy ładowanie BIOSU gdyż monitor mam ustawiony jako główny
aby mieć opcję wyboru systemu XP lub win7 to muszę albo odłączyć kabel hdmi od tv lub włączyć tv aby pokazał mi obraz z hdmi.Dopóki windows nie zacznie się ładować na monitorze nic nie ma tylko jest czarny ekran.Panele nvidi na obu systemach są ustawione tak by widziały monitor jako główny i nawet jak definitywnie wyłącze SHARPA w panelu to bios ma to gdzieś i dalej startuje na tv a nie na monitorze.
Z góry dzieki za odpowiedź lub pomoc i odpowiem na każde pytanie jeżeli informacji tu nie ma.
Pozdrawiam

pkomp

New member
skąd wiesz że ekran post jest na tv przy wyłączonym tv????? :D

zamień miejscami wyjścia w karcie graficznej - tv podłącz zamiast monitora a monitor zamiast tv - to że w panelu zmienisz nic nie zmienia - jedynie system to będzie widział

ŁysyDave

New member
ekran biosu pojawia się na tv w momencie gdy odpale tv bo na monitorze jest cały czas czarny obraz i jeżeli chce wybór sysytemu który jest widoczny z biosu to muszę w tym momencie włączyć tv na hdmi

Do góry