Xbox360+onkyo 606+ Jamo 606

Witam,

wszystko niby pieknie i ladnie. Xbox podlaczony przez hdmi obraz rewelacja natomiast z dzwiekiem 5.1 beznadzieja. Tylne glosniki graja ale bardzo cicho nie ma efektu... Najlepsze jest to, ze jak podlaczylem przez komponent ktory byl w zestawie to glos zostal taki sam... natomiast obraz jest inny, kwestia dyskusji czy lepszy czy gorszy... Ale po podlaczeniu komponenta amplituner zaczal wysylac inny sygnal do tv nagle zaczelo sie na tv wyswietlac skala glosnisci albo ustawienia dzwieku jak zmieniam w ampli, wczesniej glosniej ciszej dzialalo, dzwiekiem moglem sie bawic ale na ekranie takich informacji nie mialem. Mial ktos taki przypadek juz?

Pozdrawiam
Łukasz

Shagohad

New member
Bez reklam
Mam dokladnie taki sam zesatw jak Ty :). Tylko X360 pierwszej generacji. Wszystko jest u mnie Tip-Top, naprawde ;). Onkyo ustawienia na ekranie wyswietla tylko po HDMI. I wiesz, ze Onkyo potrafi wyswietlic obraz ktory leci po Componencie po HDMI ;>. Tylko u mnie skutkuje to pogorszeniem jakosci...
A z dzwiekiem jak juz wspomnialem po optycznym nie mam problemow. Gry takie jak Gears of War czy DMC4, w ktorych tyly powinny byc slyszalne, naprawdze dzialaja dobrze.

I jeszcze jedna kwestia. W zestawie Jamo 606 tylne glosniki odstaja jesli chodzi o glosnosc w stosunku do frontow. U mnie podbicie na ampli surroundow do +5 dalo pozadany efekt...

Witam,

no wlasnie kiedys gdzies cie na forum spotkalem i patrzylem, że masz taki sam zestaw jak ja i mialem pisac ale zapomnialem jaki nick;). Czyli jak podłączylem optycznym to obraz jest taki sam jak po HDMI? Bo mi sie wydaje, ze ciut gorszy... Może tez przez to, że po HDMI gralem w GEARS a teraz gram w Mass Efect gdzie grafika nie jest moze jakas powalająca. Fakt, ze tylne glosniki znacznie ciszej graja dlateo tez mam je ciut glośniej zrobione. Pod które wytki masz podłączone tylne głośniki? No i pytanie za 100 punktów. Skoro konsole traktuje jako DVD tez to na pilocie ustawienia MOVIE/TV i GAME musze zrobic takie same?

Shagohad

New member
Bez reklam
Wybacz, ale troche nie kumam twojego pytania za 100 punktow :). Movie Music i Game to masz tylko tryby dla poszczegolnych "rodzai dzwiekow". Po co Ci tam grzebac, jak X360 nadaje wszystko w Dolby Digital ????:confused:

klemens007

New member
A czy głośniki efektowe dobrze podłączyłeś do ampli? Ja kiedyś w swojej 605-tce dałem babola i podpiąłem nieopatrznie głośniki pod wejścia dla bocznych a nie dla tylnych głośników-posiadam zestaw 5.0 i miałem podobny efekt. Po podpięciu "jak Bóg przykazał" i załączeniu autokalibracji wszystko śmiga elegancko. Nawet nie musiałem podbijać manualnie żadnych głośników.

Bartos81

Member
Bez reklam
klemens007 napisał:
A czy głośniki efektowe dobrze podłączyłeś do ampli? Ja kiedyś w swojej 605-tce dałem babola i podpiąłem nieopatrznie głośniki pod wejścia dla bocznych a nie dla tylnych głośników-posiadam zestaw 5.0 i miałem podobny efekt.

nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale tylne głosniki podpina się pod złęcze surround L-R a nie surround tylny bo wtedy nie ma żdnego efektu

system głośników 5.0 podpina się:
przedni lewy
przedni prawy
centralny
surround lewy
surround prawy

surround tylny lewy i prawy pozostają niepodłączone

Ostatnia edycja:

klemens007

New member
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd jak tak na prawdę są podpięte a ampli mam tak ustawiony że nie dam rady zajżeć. Jeśli masz dostęp u siebie to po prostu przepnij i sprawdź dla świętego spokoju;)

Bartos81

Member
Bez reklam
za pierwszym razem własnie tylne podpiąłem do surround back i nijak nie działała automatyczna konfiguracja a głosników wogóle nie było słychać, zajrzałem do instrukcji patrze a tam każa podpiąć po surround tylne głosniki, przepiąłem automatyczna konfiguracja po mikrofonie przebiegła bez problemów a głośniki grają aż miło :)

cały czas oczywiście mówię o onkyo 606

z instrukcji wynika iż cały surround odwalają głośniki boczne a tylko tylko dodają mu efektu

Bartos81

Member
Bez reklam
jak ktoś może to niech napisze albo potwierdzi do których kanałów powinny być podłączone poszczególne głośniki, napewno wszystkim to pomoże.

Axel333

New member
sorka za głupie pytanie ale jak się włącza w tym amplitunerze automatyczną konfiguracje :)? z góry dzięki za odpowiedz :) a co to tylnych głośników też podłączyłem źle bo dopiero co do mnie przyszedł ten amplituner i się nim zaczynam bawić :)

Bartos81

Member
Bez reklam
ustawiasz mikrofon w punkcie odsłuchowym podłączasz go pod amplituner i postępujesz zgodnie w instrukcjami na ekranie tv , potem jeszcze zmierzysz w dwóch pozostałych punktach odsłuchowym i zapiszesz wszystko i gotowe.

Wszystko ma odbywać się w ciszy.

Axel333

New member
a tak jeszcze ostatnie pytanie gdzie się go podpina :p i jeszcze jedno pytanko . . . bo nagrzebałem i naustawiałem jakiś głupot w amplitunerze a teraz chciał bym przywrócić ustawienia fabryczne . . . czy automatyczna konfiguracja to naprawi czy nie ? i jak przywrócić te ustawienia ?

Bartos81

Member
Bez reklam
najlepiej jak zresetujesz amplituner do ustawień domyślnych

Aby zresetować odbiornik AV do jego ustawień fabrycznych,
włącz go i, przytrzymując przycisk VCR/DVR, nacisnij pzycisk [ON/STANDBYI. Na wyswietlaczu
pojawi się komunikat,, Clear,,a odbiornik AV
przełączy się w tryb czuwania.

mikrofon podłączasz pod SETUP MIC po prawej stronie obok AUX

Axel333

New member
wielkie dzięki zaraz to zrobię :) a właśnie przylukałem gdzie podłączyć :) i mama pytanie jak włączyć DD True HD ? bo w filmie jest taka opcja ale na wyświetlaczu nie pali się kontrolka z tym . . .

Axel333

New member
ehh wszędzie jakieś opcje ale nie wiem jak powłączać a pilotem nie moge wejsc w setup ;/ a i co do tej kalibracji to jak już wszystkie głośniki tak pobuczą :p to wtedy to odłaczam i tyle tak ?

Do góry