Xbox360+LE40786+Panasonic Sa-HE70 - problem

rfk

New member
Witam,

mam taki dziwny problem - moze ktos bedzie mogl podpowiedziec.

Xbox 360 podlaczony jest to tv (samsung le40a786) kablem HDMI. Z telewizora wyprowadzony jest swiatlowod do amplitunera (PANASONIC SA-HE70). Mimo tego dzwiek z konsoli jest tylko stereo, a nie 5.1.
(nie moge dziwieku wyprowadzic swiatlowodem bezposrednio z konsoli swiatlowodem przy podlaczeniu przez HDMI. Taka opcja jest tylko przez komponent, ale wtedy obraz jest w moim odczuciu chyba mniej ostry)
Biore instrukcje tv do reki i oczom nie wierze, albo cos zle rozumiem:
"Wyjście DIGITAL AUDIO OUT [OPTICAL]
Kiedy gniazda HDMI IN są połączone, gniazdo DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL) telewizora emituje tylko dźwięk 2-kanałowy. Aby uzyskać dźwięk wielokanałowy (5.1), należy połączyć gniazdo optyczne odtwarzacza lub odbiornika telewizji kablowej/dekodera telewizji satelitarnej bezpośrednio ze wzmacniaczem lub zestawem kina domowego zamiast z telewizorem."

to jakis totalny absurd. Dlaczego? Jesli swiatlowod ma dawac tylko 2.0, to po co ten swiatlowod? Przeciez 2.0 mozna uzyskac przez zwykle chinche.
Moze jednak da sie to jakos ustawic?

A jesli sie nie da, to moj drugi pomysl na rozwiazanie tego problemu to wymiana amplitunera. Wtedy HDMI z konsoli podlacze do amplitunera, a kolejnym HDMI z amplitunera puszcze obraz do tv - slusznie rozumuje?
Nie znam sie jednak na tych sprzetach i mam dylemat. Wspomniany wyzej ampli Panasonic kupilem dobre 6-7 lat temu. Obecnie uzywane sztuki na allegro schodza po okolo 550 zl. A amplituner, ktory potencjalnie moze rozwiazac moj problem (ogladam np Yamaha RX-V363) nowy kosztuje jakies 250 zl wiecej. Czy wiec nie zrobie sobie kuku? Ogladam parametry techniczne i ta Yamaha wydaje mi sie sensowna, ale moze czegos nie zauwazam?

Bede wdzieczny za podpowiedzi w powyzszych kwestiach. Pozdrawiam,

rfk

blant

New member
Musisz wiec podpiac component + optyk. Jesli tv nie ma ograniczen zwiazanych z przesylem danych komponentem (HDCP) to obraz powinien byc porownywalny... Sprawdz raz jeszcze roznice pomiedzy HDMI a COMPONENT i dobrze sie zastanow czy warto.

Do góry