XBMC - jak zbudować tani odtwarzacz filmów HD i nie tylko

valdi74

Member
Karte działa ale tylko wyjściem analogowym. Nigdy nie udało mi się na ubuntu uzyskać 5.1 z tej karty po spdif bo nawet nie mogę ustawić takiego wyjścia w pulse audio ani w alsa. Analogowo działa bez problemu.
A dźwięk stereo PCM udało Ci się uzyskać po SPDIF (opcje IEC 958 w alsamixer)? Jeśli tak, to czy próbowałeś innego odtwarzacza, np. VLC lub (s)mplayer? U mnie na ten przykład wszystko ładnie wysyła 5.1 na SPDIF oprócz odtwarzacza totem. I nawet mi się nie chce tego naprawiać, po prostu używam VLC zamiennie z smplayer.

pinochet

New member
A dźwięk stereo PCM udało Ci się uzyskać po SPDIF (opcje IEC 958 w alsamixer)? Jeśli tak, to czy próbowałeś innego odtwarzacza, np. VLC lub (s)mplayer? U mnie na ten przykład wszystko ładnie wysyła 5.1 na SPDIF oprócz odtwarzacza totem. I nawet mi się nie chce tego naprawiać, po prostu używam VLC zamiennie z smplayer.

Tak PCM jest. Niestety ale od 4 lat korzystam z ubuntu i nigdy nie miałęm 5.1 po spdif. IEC958 moge ustawić tylko jako steeo. W zasadzie musiałbym wymienić kartę dźwiękową i kartę grafiki żeby postawić HTCP na Ubuntu. Tylko szkoda mi kasy na eksperymenty.

Kolejny problem to XBMC zawiesza się podczas próby puszczenia filmów od kilku GB w górę. Możliwe, że jest to spowodowane zbyt dużym zużyciem procesora. Mam nadzieję, że poprawi się coś w kwestii wsparcia AMD dla linuxa bo na razie to porażka na całego. Na tym samym pc mam ubuntu i windows XP. Na tym pierwszym nie mam 5.1, zużycie procesora jest sporo większe, jakość obrazu słabsza i dodatkowo problemy z prawidłową obsługą dwóch ekranów. Na XP wszystko działa idealnie.

W sumie po nieudanych experymentach z HDD Playerem chciałbym mieć porządne centrum multimedialne, a wychodzi na to ,że najlepsze centrum zapewnia mi XP, od którego zaczynałem oglądać filmy;d Nie ma to jak powrót do korzeni<lol>

Jednak udało mi się ! Dzięki za pomoc. Po prostu w preferencjach dźwięku wyłączyłem kartę, a w VLC włączyłem SPDIF. Tyle lat nie mogłem tego rozwiązać;d
Jedynie w XBMC jest problem przy dźwięku stereo. Muesze wtedy włączać w preferencjach dźwięku kartę. Ale to już duży progres.

Ostatnia edycja:

pinochet

New member
Tak PCM jest. Niestety ale od 4 lat korzystam z ubuntu i nigdy nie miałęm 5.1 po spdif. IEC958 moge ustawić tylko jako steeo. W zasadzie musiałbym wymienić kartę dźwiękową i kartę grafiki żeby postawić HTCP na Ubuntu. Tylko szkoda mi kasy na eksperymenty.

Kolejny problem to XBMC zawiesza się podczas próby puszczenia filmów od kilku GB w górę. Możliwe, że jest to spowodowane zbyt dużym zużyciem procesora. Mam nadzieję, że poprawi się coś w kwestii wsparcia AMD dla linuxa bo na razie to porażka na całego. Na tym samym pc mam ubuntu i windows XP. Na tym pierwszym nie mam 5.1, zużycie procesora jest sporo większe, jakość obrazu słabsza i dodatkowo problemy z prawidłową obsługą dwóch ekranów. Na XP wszystko działa idealnie.

W sumie po nieudanych experymentach z HDD Playerem chciałbym mieć porządne centrum multimedialne, a wychodzi na to ,że najlepsze centrum zapewnia mi XP, od którego zaczynałem oglądać filmy;d Nie ma to jak powrót do korzeni<lol>

Jednak udało mi się ! Dzięki za pomoc. Po prostu w preferencjach dźwięku wyłączyłem kartę, a w VLC włączyłem SPDIF. Tyle lat nie mogłem tego rozwiązać;d
Jedynie w XBMC jest problem przy dźwięku stereo. Muesze wtedy włączać w preferencjach dźwięku kartę. Ale to już duży progres.

Po testach to tylko DTS idzie po SPDIF, a AC3 raczej rzadko.

valdi74

Member
Po testach to tylko DTS idzie po SPDIF, a AC3 raczej rzadko.
U mnie nie ma znaczenia czy to jest DTS czy AC3, znaczenie ma tylko odtwarzacz. Dokładniej wyjście dźwięku. Ogólnie pulseaudio nie radzi sobie z przekazywaniem DTS/AC3 na SPDIF. Natomiast alsa tak. Być może wystarczy zmienić wyjście w odtwarzaczu na alsa?

Sinngel

New member
XBMC na Medionie

Witam jestem nowy na tym forum,ale nie w Linuksie.Też mam ochotę stworzyć centrum multimedialne oparte na XBMC Live CD.Upatrzyłem sobie takie urządzenie(nie dało mi dodac link :().Moje będzie z Nvidia 9400 i 256 MB oraz z wyjściem HDMI.Mam telewizor LG z wejściem USB i nieźle sobie radzi,ale niestety nie radzi sobie z wieloma plikami wideo i dźwiękowymi.Niektórych filmów nie mogę obejrzeć ze względu na użyty kodek dźwięku lub wideo.Nie odtwarza np DTS.Moje pytanie dotyczy kilku spraw.Jeżeli zainstaluje XBMC na bazie Ubuntu,to jak skonfigurować sieć,żebym mógł przesyłać na owe urządzenie filmy przez LAN lub Wi-fi?Musiałbym na dysku w komputerze z XBMC udostępnić folder(y),w których będzie można zapisywać i usuwać filmy,fotki,muzykę.W Ubuntu robię ppm na folder i opcje udostępniania.Stawiam ptaka przy tylko dla odczytu,lub dla odczytu i zapisu,instaluje się samba.Potem inne komputery w sieci domowej już widzą te pliki.Zależy mi na tej opcji,gdyż kopiowanie pliku na dysk i latanie z nim z jednego pokoju do drugiego mi nie odpowiada.W/w urządzenie posiada kartę sieciową,wi-fi,oraz głowicę do odbioru telewizji naziemnej i satelitarnej.Czy XBMC na Ubuntu mi to oprogramuje?Wcześniej autor postu opisał starszą wersję Ubuntu,jak na razie jest XBMC oparte o Ubuntu 10.04.Czy w takim razie coś się pozmieniało?

Do góry