XBMC na Medionie
Witam jestem nowy na tym forum,ale nie w Linuksie.Też mam ochotę stworzyć centrum multimedialne oparte na XBMC Live CD.Upatrzyłem sobie takie urządzenie(nie dało mi dodac link

).Moje będzie z Nvidia 9400 i 256 MB oraz z wyjściem HDMI.Mam telewizor LG z wejściem USB i nieźle sobie radzi,ale niestety nie radzi sobie z wieloma plikami wideo i dźwiękowymi.Niektórych filmów nie mogę obejrzeć ze względu na użyty kodek dźwięku lub wideo.Nie odtwarza np DTS.Moje pytanie dotyczy kilku spraw.Jeżeli zainstaluje XBMC na bazie Ubuntu,to jak skonfigurować sieć,żebym mógł przesyłać na owe urządzenie filmy przez LAN lub Wi-fi?Musiałbym na dysku w komputerze z XBMC udostępnić folder

,w których będzie można zapisywać i usuwać filmy,fotki,muzykę.W Ubuntu robię ppm na folder i opcje udostępniania.Stawiam ptaka przy tylko dla odczytu,lub dla odczytu i zapisu,instaluje się samba.Potem inne komputery w sieci domowej już widzą te pliki.Zależy mi na tej opcji,gdyż kopiowanie pliku na dysk i latanie z nim z jednego pokoju do drugiego mi nie odpowiada.W/w urządzenie posiada kartę sieciową,wi-fi,oraz głowicę do odbioru telewizji naziemnej i satelitarnej.Czy XBMC na Ubuntu mi to oprogramuje?Wcześniej autor postu opisał starszą wersję Ubuntu,jak na razie jest XBMC oparte o Ubuntu 10.04.Czy w takim razie coś się pozmieniało?