Wzmacniacz z main in i dac

koper711

Member
Witam, zaczynam rozglądać się za wzmacniaczem do połączenia przez pre-amp z amplitunerem yamaha rxv 661 ale też z laptopem do słuchania muzyki z Tidal. I albo słabo szukam albo nie znalazłem takiego który łączy te dwie cechy. Proszę o pomoc. budżet w granicach 4k. Kolumny planuję klipsch RP 280 fchyba że oszaleje i rzucę się na rf7:-D. Pokój 20 m.kw. Nie jestem audiofilem, który rozróżnia wzmacniacz grający ciemno od grającego jasno :-(

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten Nad ma z tyłu zworkę, którą trzeba przepinać. Nie jest to wygodne. Na Twój metraż wystarczą RP260.

koper711

Member
Tylko z tego co widzę na foto nad ma zworki na wejściach main in i chyba trzeba by je zdejmować przy przechodzeniu z cd na amplituner. A są wzmaki które można przełączać bez manipulowania przy zworkach tylko czy są takie które mają też dac?

koper711

Member
Ale nad ma zworki, jest jakiś wzmacniacz który ma jednocześnie przełącznik aby nie manipulować przy zworkach podczas przechodzenia z cd na amplituner a jednocześnie jest wyposażony w dac w tej cenie? Sory myślałem że post się nie wysłał, kłopoty z netem

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
hehe, pozdrów Ją :) wszystko zależy od akustyki i Twojego zapotrzebowania na bas :) RP280 to kawał kolumny na 20m2 będzie potężnie. Pytanie czy nie za bardzo. Dużo zależy od akustyki. żeby Ci nie dudniło. Ze wzmacniaczy na szybko przychodzi mi do głowy z DAC BC Acoustique EX-332D. Tylko też ma małe niedogonienie. W tyłu nie ma zworki, ale taki przełącznik. Ale i tak będzie wygodniej bo już kabli nie będziesz musiał wpinać jak w przypadku Nad-a.

Ostatnia edycja:

koper711

Member
W recenzji audio.com piszą, ze jest problem z połączeniem z laptopem cyt." Moduł, który jest częścią EX-332D, jest połączony z wejściami SPDIF oraz Toslink, a nie USB, ponadto parametry zamykają się w 24 bitach i 48 kHz. Ogranicza to możliwości podłączenia i wykorzystywania komputera jako zewnętrznego źródła dźwięku dla BC Acoustique EX-332D.

Nie jest to niemożliwe, ponieważ niektóre komputery (jak choćby dość popularny w takich zastosowaniach Apple Mac Mini) są wyposażone właśnie w port optyczny, jednak nie odtworzymy wówczas (w pełnej krasie, zostaną one poddane downsamplingowi) plików 96 oraz 192 kHz.

Aby cieszyć się pełnym potencjałem takich materiałów, trzeba dokupić opcjonalną kartę z wejściem USB oraz... kolejnymi przetwornikami, tym razem obsługującymi już nie tylko 24/192, ale nawet standard DSD w wersji DSD128."
Istnieje jakiś inny wybór?

SDman

Banned
W recenzji audio.com piszą, ze jest problem z połączeniem z laptopem cyt." Moduł, który jest częścią EX-332D, jest połączony z wejściami SPDIF oraz Toslink, a nie USB, ponadto parametry zamykają się w 24 bitach i 48 kHz. Ogranicza to możliwości podłączenia i wykorzystywania komputera jako zewnętrznego źródła dźwięku dla BC Acoustique EX-332D.

Istnieje jakiś inny wybór?

Witam,
piszesz cyt:
"Nie jestem audiofilem, który rozróżnia wzmacniacz grający ciemno od grającego jasno"
Nie patrz więc na te bity bo zakładam, ze MP3 320 z dobrego materiału w zupełności Ci wystarczy.
EX-332D to mocno grający wzmacniacz można go śmiało brać.

Pozdr.

koper711

Member
Ale mi nie chodzi o bity tylko o to ze laaptop ma wyjscia hdmi i usb a wzmak ma wejscia optyczne i coaxial. Nie wiem czy można użyć jakiegoś urządzenia, dodatkowej karty żeby to polaczyc?

Bebol

New member
To nie moja propozycja tylko przykład, że są urządzenia tego typu.

A NAD 356? Na zdjęciu chyba ma Main in. Dodatkowo można go doposażyć w DAC który ma USB.

koper711

Member
Dzięki za info, jak nie znajdę innego wzmaka to wezmę tego BC acoustice z tym konwerterem. Czytając o BC Acoustice znalazłem tańszy model który ma od proponowanego mniejszą moc 2x70 watt a ma tez main in tu pod nazwą bypass i wejścia optyczne i coaxial. Jak to jest z tą mocą bo moja yamaha rx-v 661 ma w stereo wedlug testu laboratoryjnego audio.com 2x126 watt przy 8 omach a na forach piszą o malej mocy amplitunerow wzgledem wzmacniaczy?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
chyba że oszaleje i rzucę się na rf7:-D. Pokój 20 m.kw

I będziesz miał dużo łupu cupu...a nie dźwięk..

Amplitunery mogą mieć dużą moc ale sposób w jaki ją oddają kolumnom powoduje że są mało dynamiczne w brzmieniu.
2 x 80W wzmacniacz (70W) zagra dynamiczniej od ampli 2 x 120.
Chyba że kupisz taki za kilkanaście tysięcy...

I będziesz miał dużo łupu cupu...a nie dźwięk..

Amplitunery mogą mieć dużą moc ale sposób w jaki ją oddają kolumnom powoduje że są mało dynamiczne w brzmieniu.
2 x 80W wzmacniacz (70W) zagra dynamiczniej od ampli 2 x 120.
Chyba że kupisz taki za kilkanaście tysięcy...

Albo wyburzy ścianę i będzie słuchał u sąsiada.
Według mnie to trzeba siedzieć od nich minimum 6 metrów.

Do góry