wzmacniacz stereo do KEF C7

laush

Member
Witam

Obecnie posiadam:
- głośniki KEF seria C 5.1 z frontami C7
- amplituner HK AVR 255
to wszystko pracuje z projektorem, PS3, tunerem satelitarnym.
Chciałbym ten zestaw powiększyć o wzmacniacz stereo, głównie do odsłuchu winyli (gramofon to poczciwy Daniel G-1100 fs z opcja wymiany na coś nowszego w przyszłości).
Czytałem że z tymi KEF C7 dobrze współgrają wzmacniacze NAD, tylko one nie maja wejscia PHONO (opcja dopiero od modelu NAD C356BEE).

Ktoś przerabiał taka konfiguracje i może coś ciekawego doradzić?

dziękuje i pozdrawiam
Karol

Borixon

Active member
Bez reklam
Zacznijmy Panowie od tego że HK 255 gra jak cegła, miałem kilka tych klocków i uważam że od 460 zaczyna się coś dziać więc wzmak będzie dobrym wyborem żeby pchnąć stereo. Ile chcesz na ten wzmak położyć??

laush

Member
Zacznijmy Panowie od tego że HK 255 gra jak cegła, miałem kilka tych klocków i uważam że od 460 zaczyna się coś dziać więc wzmak będzie dobrym wyborem żeby pchnąć stereo. Ile chcesz na ten wzmak położyć??

2kPLN moze troszke wiecej. Chcialbym dobrac wzmacniacz do tych c7 w najlepszym stosunku ceny do jakosci bez wymiany c7 ;), moze byc uzywany

Dzieki za zainteresowanie tematem
Pzdr

viki0987

Member
Rozumiem ze wzmacniacz podpięty pod avr255 przez pre out? Jeśli tak to hk 255 ma bardzo slabe wyjscie pre out . U mnie nie da się tego słuchać

laush

Member
Pre out z HK avr 255 byłby tylko używany do kina domowego.
Cała reszta byłaby podpięta analogowo (gramofon) lub w przyszłości poprzez DAC (CD lub bardziej komputer USB/WiFi).

pzdr

viki0987

Member
Dokładnie o tym mówię w moim przypadku po podłączeniu wzmacniacza przez pre out do hk avr 255 okazalo się ze ampitunera do wymiany . Warto o tym pamiętać że jakość wyjścia pre out w amplitunerze jest bardzo kiepska nie da się tego słuchać.

laush

Member
Dokładnie o tym mówię w moim przypadku po podłączeniu wzmacniacza przez pre out do hk avr 255 okazalo się ze ampitunera do wymiany . Warto o tym pamiętać że jakość wyjścia pre out w amplitunerze jest bardzo kiepska nie da się tego słuchać.

Rozumiem że w kinie 5.1 po podłączeniu wzmacniacza do pre out miałeś tragedie ?
Hmm teoretycznie przez pre-out dźwięk powinien być rozkodowany do postaci analogowej i jedyna różnica to użycie jako końcówki mocy HK avr 255 lub hk 690. Chyba że jest jeszcze coś w 255 co wpływa na dźwięk za wyjściem pre-out.

pzdr

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Pre AVR255 jest takie samo jakie trafia na jego pokładowe końcówki mocy. Jak wzmak źle gra to nie najlepiej świadczy o doborze.

Do góry