Wzmacniacz do stereo do tv i konsoli\muzyka

Ampli_tuner

New member
Hello.
Mam do was pytanie. Nie jestem az tak na razie w temacie obcykany.
Mam TV z wejsciami dwoma hdmi i z jednym wejsciem optycznym. Do tego mam konsole do grania w gdy video ma wejscie optyczne i hdmi. Telewizor moj nie ma HDMI ARC czy jakos tak. Teraz powiem o co chodzi. Chce kupic sobie jakies kolumny podlogowe i wzmacniacz i tu pytanie jaki to ma byc wzmacniacz aby polaczyc tv i konsole tak aby glos z tv szedl na stereo i glos z gry na konsoli rowniez aby szedl na stereo. Co do muzyki to wiadomo do wzmacniacza jakis odtwarzacz cd i tyle. Moze ktos wytlumaczyc jak lajkowii;)?

Ps. Lubie sluchac hiphopu

Ostatnia edycja:
Każdy wzmacniacz będzie dobry który posiada wejście optyczne. Problemem mogą być kolumny podłogowe. Jeśli pokój będzie mały to zamiast muzyki będzie chaos i zamiast się cieszyć to będziesz niezadowolony z dźwięku. Zazwyczaj takie wzmacniacze są rozbudowane i posiadają również wyj na sub. Lepiej zrobić sobie 2.1 system czyli małe kolumny rozstawione na standach i subwoofer . W muzyce fajnie suby firmy Rel lub Sumiko się sprawują, obudowa zamknięta.
Dali Zensor3 lub KefR300
Wszytko zależy jak duży pokój masz i ile pieniędzy na wydanie. Jeśli nadal będziesz chcieć kolumny podłogowe a pokój mniejszy niż 16m2 to tylko z otworem bass refleks z przodu.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Ampli_tuner

New member
Witam.
Pokoj ma jakies 19 metrow kwadratowych.
Szer 4m x Dł 4.7m

Budzet na kolumny podlogowe + wzmacniacz to 6 tys (malo?)
Wlasnie tu rozchodzi mi sie jaki wzmacniacz wybierac. Lubie w muzyce bas ale nie lubie ostrych tonow wysokich. Rap (glownie nie polski), Regge, Soul, Rock starsze kawalki jak ACDC, Metalica.

Sprzet by stal na tej dluzszej scianie, od sciany tylnej ok 50 cm. Od lewej wolnego 1m60cm od prawej ok. 1m. Wzmacniacz na pewno musze podlaczyc jak pisalem w 1 poscie do tv mojego i konsoli PS4. Aby dzwiek szedl ze wszystkiego juz po stereo nie z telewizora. Jakie marki i modele wzmacniacza panstwo polecacie. Aby mialy wszystkie te wejscia ktore sie teraz przydadza (jakie musza byc?) ale i pozniej jak np Main In. Warto w KD isc przy tym metrazu np Zensor 7 lub Heco Music Style 900?

Moje preferencja Muzyka 40%/ PS4 35% / Film 25%.
Jak wyglada wtedy podlaczenie? TV ze wzmacniaczem kablem optycznym. Konsola ze wzmacniaczem jak? Zrodlo CD to chyba normalnie 2xRCA do wzmacniacza?

6tyś już ładna suma na wzm i parę kolumn. Miałem Dali Zensor7, ładnie grają ale najlepiej w KD się sprawują, Heco MS900 mogą być za duże na ten metraż. Tak jak piszesz cd na 2xrca, ps4 po hdmi do tv. Tv z wzm optykiem. Naprawdę nie wiem co lepsze czy KD 5.1 czy system Stereo. Mówisz wzm z "main in" Ja bym chyba od razu w KD szedł jeśli masz takie założenie, amplituner ma wszystko co potrzebujesz.
Pisać i sugerować można dużo, najważniejszy jest własny odsłuch.
Nie jesteś też pierwszą osobą która szuka zestawu audio do 6tyś. Tematów jest pełno i podpowiedzi.
Denon, Marantz, Onkyo te marki w KD zazwyczaj spotkasz tu. Dali, Heco, Jbl, Klipsch, Tanooy, Kef, Stx a te w kolumnach.

Ampli_tuner

New member
Witam.
Wlasnie nie wiem juz dokladnie w co pojsc przy moim metrazu. Boje sie ze robiac KD strace jego potencjal przy moim pomieszczeniu, wtedy bym poszedl w porzadne stereo z jednym subwooferem albo nawet dwoma dla efekciarskich walniec. Bardzo podobaja mi sie Heco Music Style 900. Choc patrzac na zdjecia uzytkownikow tego forum lub innych o tej tematyce to nie kazdy ma tak rozowo to wzystko poustawiane akustycznie. Nawet tutejsi "guru" czy tez nietutejsi maja akustyke kiepska, meble przy kolumnach, blisko scian, za male/za duze zestawy do salonow/pokojow itp. Wiec nie wszystko warto brac pod uwage. Najlepiej przesluchac u siebie w domu. Jak nie przypasuje to odeslac. Tylko z kolumn podlogowych myslicie ze w jakich grzebac tutaj najlepiej? Z Heco udalo by sie zrobic faj e stereo? Np z Marantez PM7009?

Mowisz zeby PS4 po HDMI do TV. A TV optykieM do wzmaka i takie polaczenie zapewnia glos na stereo z konsoli?

Caparzo

New member
Bez reklam
A czemu nie obraz do tva dzwięk do wzmacniacza po optyku?? Z tv przekaże okrojony dzwięk moim zdaniem, tak mi sie wydaje przynajmniej.

Stary, masz kupe forsy na sprzęt. Co nie kipisz i tak zagra. Idz w heco bo to super głośniki. Do tego znajdz jakiś wzmacniacz. Tutaj wielu z denonem fajnie grają.

Optyk cyfrowo przesyła 5.1 sygnał max. Bez problemu możesz otyk do wzm bo on i tak stereo jest czyli 2.0
Tak ps4, dekoder, itp urządzenia do Tv po hdmi a z Tv do wzm po optyku.
Ciekawym rozwiązaniem może być amplituner stereo. Taki np Onyko Tx-8150, Harman Kardon3770, Yamaha RN602
Co do kolumn to Heco Celan Gt602 zobacz i MS900 ale mogą być trochę za duże. Dali Zensor7 też mogą się spodobać czy Jbl lub Tanooy. To wszytko kwestia odsłuchu.
Zakładając subwoofer czyli 2.1 lub nawet 2.2 to już lepiej małe kolumny. Dali Zensor3 lub Kef R300. Kd jak byś chiał to już tylko od Ciebie zależy. Marantz 6010, 7010 Denon 4200w, 6200w Onkyo Rz900 itp. Do filmow i ps4 to tylko kd dla efektów ale jak aż tak Tobie nie zależy to system stereo wystarczy i na tym bym się chyba skupił.

Ampli_tuner

New member
Chetnie przetestuje podlogowki Heco Music Style 900 tylko zagwozdka z jakim wzmacniaczem dokladnie zeby one graly tak cieplej bez ostrej gory to zapewno cos z Marantza lub Denona. I raczej przychylam sie do tego by bylo Main In i wejscie na subwoofer. Main in przyszlosciowo zawsze zepne z amplitunerem jak mi sie KD ze chce.

W co tu celowac do Heco?

Raczej typowe WYJŚCIE na suba lub "Pre out" wej "main in" służy do połączenia avr i wtedy wzmacniacz zamienia nam się na końcówkę mocy.
Denon ma bardziej łagodny styl, Marantz bardziej stonowany.
To już trzeba mieć ucho aby to wychwycić. Jak będziesz mirć Ms900 to już wystarczy to i sub nie będzie potrzebny. To są duże kolumny.
Ten Onkyo Tx8150 jest fajny. Masz i sub, internet i 2xoptyczne wej. Mocowo też jest ok.
Poszukaj tu Bipo i Kapusta7, oni mają Heco MS900 to coś więcej się dowiesz.

Ostatnia edycja:

Ampli_tuner

New member
Z main in chcialem aby za np 2 lata nie wymieniac wzmacniacza tylko podlaczyc go jako koncowka mocy do amplitunera jak by mi sie cos porobilo i ze chcial KD 5.1 z Heco.

Do góry