Wzmacniacz do metalu, rocka - dużo dołu

Henry

Active member
Bez reklam
Jeszcze jedna sugestia.
Jak napisał SDman, staraj się wypożyczać sprzęt do domu i odsłuchiwać w warunkach docelowych.
Akustyka pomieszczenia może "rozłożyć" najlepszy sprzęt.
W salonie audio, w dedykowanym pomieszczeniu będzie super, a po rozstawieniu u siebie może być znacznie gorzej
Kolejna sprawa, odsłuchując w domu będziesz miał więcej czasu aby ocenić jakość sprzętu, niektóre zestawy grają bardzo "widowiskowo", na początku zachwyt, a później przychodzi rozczarowanie.

Co do Focali, to skontaktuj się z kolegą Werf'em, obecnie ma serię Aria, więc może się więcej na ich temat wypowiedzieć, ja znam je jedynie z odsłuchów w salonie.

Bastess

Member
@ SDman - tak, jestem w pierwszej połowy lat 80 hehe ;)

Ciesze się, że założyłem ten wątek. Wszystkie Wasze uwagi są dla mnie cenne. Podane ypy sprzętowe postaram się rozważyć i w miarę możliwości sprawdzić. Oczywiście jestem otwarty na kolejne sugestie.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja jestem wyrozumialy ale staram sie abyś nie szedl zła droga. Golf mi sie skojarzyl po tym jak pisales ze dobry bas pojawil sie dopiero po podkreceniu go na wzmaku. Podbijanie basu to profanacja muzyki, dobry bas = subwoofer. Wtedy bas nie jest sztucznie podbijany w ok 100hz tylko brzmi on tak jak powinien. Cała zabawa to uderzenia do 70hz a tu zadna kolumna nie wytworzy takiego cisienia jak sub. Dlatego sprzet dobiera sie tak aby bez ingerencji w sygnal wybrzmiewalo wmiare dobrze cale pasmo. Zwróc uwage na to ze wysokie modele wzmacniaczy nie maja w ogole regulacji tonow tylko Volume.
Dlatego dla Ciebie potrzeba sprzetu muzykalnego aby całe pasmo wybrzmiewalo w sposob odpowiedni a basem tam gdzie kolumna juz sie konczy zajmie sie subwoofer czyli powiedzmy zakresem 40-60hz i bedzie miod malina. Sluchalem takich konfiguracji i wiem ile frajdy to sprawia. Masz spory zapas gotowki wiec problemu nie bedzie.

Nie do końca się zgodzę. Widzę, że nadchodzi jakaś moda na suby do stereo ;) To po co robić w ogóle kolumny podłogowe. Zwróć uwagę jaki kolega ma budżet. Do 25tyś na kolumny i wzmacniacz. Pokój nie jest duży, w tym budżecie można znaleźć porządny wzmacniacz oraz kolumny i obyć się bez suba. Nawet w muzyce metalowej. Przy porządnych kolumnach połogowych spadek dB zaczyna się od lub poniżej 40hz. Dynamiczne kolumny na dwóch 20-stkach rozsadzą mu chatę.

Moja rada Bastess. Najpierw skup się na kolumnach i wzmacniaczu. Oczywiście konieczny odsłuch, najlepiej z domu. Potem ewentualnie sub, ale moim zdaniem może się okazać zbędny.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Paweł ja wiem o czym mówisz ale kolega sam pisze, że potrzebuje bardzo dużo basu. Dlatego sadze, że zadne kolumny i zaden amp nie zaspokoi jego oczekiwan względem basu. Ale może.. ;)

Spadek spadkiem ale zwróc uwage, że nasze uszy im niższa czestotliwosc tym gorzej slysza i nawet jesli kolumna wmiare równo zagra do 40hz to ten bas 40-50hz i tak bedzie slyszalny o wiele slabiej i tu juz sie nic nie zrobi. Inaczej w subie gdzie mozna podniesc glosnosc okreslonego pasma i wyrownac go z reszta.

Bastess

Member
Tez mi się wydaje, że uda mi się znaleźć taki zestaw, który nie będzie potrzebował wsparcia subwoofera.

Przypominam, że vincent oraz t+a już robiły bardzo dobra robotę.

Pozdro!

SDman

Banned
Tez mi się wydaje, że uda mi się znaleźć taki zestaw, który nie będzie potrzebował wsparcia subwoofera.

Przypominam, że vincent oraz t+a już robiły bardzo dobra robotę.

Pozdro!

Witam,
T+A jest o połowę droższy od Vincenta, który z droższymi kolumnami o różnicę da sporo lepszy
efekt od T+A.
Możesz zerknąć na Moona i nie sugerować się jego niską mocą -bo ta jest najprawdziwsza z prawdziwych.
Ale ceny wysokie najtaniej 6000 więc nadal podtrzymuję, że Vincent j/c bezkonkurencyjny.

Pozdr.

Bastess

Member
Po kilku kolejnych testach udało mi się wybrać sprzęt. Zwycięzcą okazał się:

do napędzania: Vincent SV-237

kolumny: Esa Neo 3SE

Dużo by opowiadać hehe. Postaram się zwięźle napisać co odpadło i dlaczego. Z góry weźcie poprawkę na to, że jestem naturszczykiem a opisy sprzętów są pewnie mało profesjonalne. Po prostu wybrałem zestaw, który zagrał w moim odczuciu najlepiej.

Wzmacniacze zintegrowane (większość przekopiowałem z pierwszej strony w celu zebrania informacji w jednym miejscu):

- NAD c375 bee - odpadł bardzo szybko - dla mnie za mało dołu, ogólnie dźwięk trochę zamulony, mało przejrzysty

- T+A E-SERIES MUSIC RECEIVER - bardzo fajny sprzęt, posiada zintegrowany odtwarzacz sieciowy oraz CD, świetna barwa dźwięku, bardzo duża możliwość ukręcania dołu wedle potrzeb, bez efektu dudnienia i ogólnego chaosu, odpadł ze względu na zbyt małą moc

- Naim Nait XS-2 - brzmienie stockowe, jak dla mnie ze zbyt małą ilość dołu, za to pewnie bardzo fajnie sprawdza się w spokojniejszej muzyce gdzie instrumenty są bardziej selektywne

- Denona PMA 2020 AE - potencjometr słabo reaguje na dokręcanie basu - odkręcenie gałki na maxa rzeczywiście zwiększyło bas ale jednocześnie spowodowało brak selektywności i efekt dudnienia.

- Teac ai-2000 - brzmienie stockowe nie z mojej bajki, za grzecznie

- MARANTZ PM-14S1 - również sprzęt nie z mojej bajki, po prostu to nie było to

- T+A power plant balanced - znalazł się na drugim miejscu w moim rankingu, fajnie grał, odpowiednia ilość mocy, odpadł ponieważ nie usłyszałem róznicy w zestawieniu z Vincentem a różnica w cenie ok. 2 500 - 3 000 tys.

- Vincent SV-237 - zwycięzca hehe, tego szukałem, w moim odczuciu spory zapas mocy a przy muzyce, która słucham jest to przydatne, zagrał z taką ilością dołu jaką chciałem usłyszeć a pokrętło basu nie było w sumie za bardzo rozkręcone

Kolumny podłogowe: wszystkie poniższe zagrały z Vincentem oraz T+A:

Monitor Audio Silver 10 - dużo aż za dużo dołu, mało średnicy, góra męcząca - w skrócie, bez rozwlekania się hehe

Jamo Concert C109 - fajnia opcja, fajne średnie tony i góra ale zbyt mało dołu jak dla mnie

Dynaudio FOCUS 260 - jak wyżej

KEF R900 - fajnie grają te kolumny ale mam wrażenie, że do takiej muzyki się nie nadają, za mało dołu

Esa Neo3SE - ilość dołu super - tak jak chciałem, średnica bardzo dobrze, góra wycofana ale dzięki temu nie męcząca, zaskoczyły mnie te kolumny, oczywiście pozytywnie tym bardziej, że wcześniej nie słyszałem o tej firmie, dla mnie, grały po prostu najlepiej i co najlepsze słyszałem to hehe, w ogóle np. MA Silver 10 a Esa Neo 3SE to niebo i ziemia na korzyść esy.

Reasumując: ciesze się, że udało mi się dobrać sprzęt, który gra jak chce.

Acha, poniżej wklejam kawałki, na których testowałem ww. sprzęty:

https://www.youtube.com/watch?v=9dNvDS1M18g

https://www.youtube.com/watch?v=f0eO8MnGkZk

https://www.youtube.com/watch?v=kbKcL7q8RJU

https://www.youtube.com/watch?v=PKs1ctp91FI

https://www.youtube.com/watch?v=rKPicUnsPPg

https://www.youtube.com/watch?v=hL4Y7WJpmLA

https://www.youtube.com/watch?v=hyzndMOGyHo

Proszę jeszcze o poradę w sprawie zakupu odtwarzacza sieciowego. Właściwie mam 3 typy:

- Cambridge Audio CXN - lan tylko 100 mb/s

- Cambridge Audio Azur 851N - lan jak wyżej

- CocktailAudio X40 - własciwie wszystko super + CD ale brak wsparcia dla sterowania z tableta lub smartfona

Standardowe pytanie: czy jest jakas znacząca róznica pomiędzy ww. modelami CA, tzn. czy na sprzęcie, który wybrałem moge to usłyszeć? A może jest jakas różnica w funkcjonalności.

Macie jeszcze jakies propozycje? Sprzęt musi mieć obsługę wifi.

collider

New member
Bez reklam
Bardzo fajną sieciówką jest Pioneer N-70A. Tyle, że w nim trzeba do WIFI używać adaptera AS-WL300. Na marginesie piękny ten wzmak. Gratuluję zakupu.

SDman

Banned
Witam,
nie dziwi mnie Twoj wybór, do 10k
to moj faworyt zdecydiwany.
Kolumn nie znam ale Vicek pewnie nie ma z nimi problemu. Gratulacje.
Pozdr.

Bastess

Member
Dzięki za miłe słowa.

Zastanawiam się jeszcze nad tym jak to będzie z tymi lampami. One mają swoją żywotność. Wymiana jest dość prosta? Jakie są objawy, że lampy się kończą?

Pozdro!

Bastess

Member
Mozesz kolego napisac jak ten vincent sprawuje sie z innymi rodzajami muzyki ? Jak sie ogolnie sprawuje ?

Czesc! Sorry za zwłokę w odpowiedzi.

Wszystko się tak przedłużyło, tj. przygotowanie pokoju i zamówienie kolumn esa, że sprzęt nie stoi jeszcze u mnie w domu. Powinienem wszystko ogarnąć za ok. 3 tyg. Tzn. kolumny są już zamówione ale opóźniło się urządzanie pokoju.

Jak tylko wszystko zjedzie to udzielę Ci odpowiedzi.

Pozdro!

Bastess

Member
Nie ma sprawy narazie powolutku szukam czegos dlatego jestem ciekaw opini uzytkownika ktory posiada vs237 .

Cześć!

W piątek odebrałem sprzęt i w miarę możliwości w weekend trochę protestowałem.

Moja konfiguracja:

- Vincent SV-237
- Esa Neo 3 SE
- Cambridge Audio Azur 851n
- kable: Cardas Quadlink Speaker
- interconnect: Van den Hul The Wave

Trzeba wziąć poprawkę, że kolumny potrzebują 200 h na wygrzanie. Mówiąc krótko - jestem zadowolony / bardzo zadowolony. Akustyka w pokoju jest średnia ale już teraz mogę powiedzieć, że efekt, który chciałem został uzyskany. Musze tylko popracować nad odpowiednim ustawieniem kolumn.

Przesłuchałem sporo różnej muzyki i nie mogę powiedzieć, że jakaś płyta zagrała słabiej. Uważam, że do tego co słuchałem to się nadaje. Poniżej wklejam przykładowe:

- Unearth - Watchers Of Rule
- Cream - Disraeli gers, Wheels On Fire
- Mastodon - Leviathan, Remission
- Eric Clapton - Journeyman, Unplpugged
- Kyuss - Blues for the Red Sun, Welcome to Sky Valley, …And the Circus Leaves Town
- Metallica - St. Anger, Death Magnietic
- Beastie Boys - Ill Communication, The In Sound From Way Out
- The Roots - Things Fall Apart
- Audioslave - s/t
- Rage Against The Machine - s/t

Tak jak wcześniej pisałem szukałem sprzętu, który fajnie zagra dół stopy i będzie dużo średnich tonów. Tak mogę napisać w skrócie jak to gra.

Ewentualnie napisz mi co jeszcze chcesz wiedzieć.

Pozdro!

Ostatnia edycja:
Do góry