Wzmacniacz do metalu, rocka - dużo dołu

Bastess

Member
Witam!

Kompletuje zestaw stereo. Pokój 25 m2.

Szukam wzmacniacza do słuchania metalu, metalcora, hardcore, punka, stoner metalu.

Przesłuchałem już m.in. następujące sprzęty, na: Monitor Audio Silver 10 i Esa Neo 3 SE:

- NADa c375 bee - odpadł bardzo szybko - dla mnie za mało dołu, ogólnie dźwięk trochę zamulony

- t+a E-SERIES MUSIC RECEIVER - bardzo fajny sprzęt, na razie mój faworyt ponieważ posiada zintegrowany odtwarzacz sieciowy oraz CD, świetna barwa dźwięku, bardzo duża możliwość ukręcania dołu wedle potrzeb, bez efektu dudnienia i ogólnego chaosu

- Naim Nait XS-2 - brzmienie stockowe, jak dla mnie ze zbyt małą ilość dołu, za to pewnie bardzo fajnie sprawdza się w spokojniejszej muzyce gdzie instrumenty są bardziej selektywne

- vincenta SV-237 - pozytywnie mnie zaskoczył, fajnie gra z dołu, nie lepiej niż t+a ale pozostaje w gronie faworytów

- Denona PMA 2020 AE - potencjometr słabo reaguje na dokręcanie basu - odkręcenie gałki na maxa rzeczywiście zwiększyło bas ale jednocześnie spowodowało brak selektywności i efekt dudnienia.

Po pierwszych testach dowiedziałem się tyle, że szukam zestawu, który będzie produkował bardzo dużo dołu. Wyszło więc na to, że wzmacniacz musi mieć możliwość regulacji tonów ponieważ stockowe brzmienia w moim odczuciu mają go za mało.

Zastanawiam się również nad tym czy wzmacniacz do takiej muzyki musi być z półki tych "mocniejszych"? Z tego względu myślę nad tym aby na warsztat wziąć jeszcze t+a E-SERIE POWER PLANT Balance. To ponoć prawie to samo co wyżej opisany E-SERIES MUSIC RECEIVER tylko, że mocniejszy.

Czy jesteście wskazać jeszcze jakiś wzmacniacz z możliwością regulacji tonów, który powinien dać radę przy takiej muzyce?

Mój budżet na kolumny i wzmacniacz: 20-25 tys.

Pozdro!

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Posłuchaj Atoll-a IN200. Ja mam niższy model IN100SE. Bardzo dobry do rocka. Bas mocny i szybki. Wzmacniacz ma też ładną barwę. Posłuchałbym również Music Hall-a a70.2, Roksan Kandy K2 lub K3, Exposure 3010 S2. Vincent faktycznie fajny.

SDman

Banned
Witam,
Vincent SV-237 bezkonkurencyjny, dodaj do niego (obecnie w promocji) Elac FS 407 i będziesz miał "muzyczną nirvanę".
Trochę zostanie Ci na kable -polecam Nordosta.

Pozdr.

Bastess

Member
Dzięki za odwiedzi. Ten Vincent rzeczywiście dawał rade. Mało jest opinii na temat t+a. Może ktoś miał doświadczenie ze sprzętem tej firmy?

Jeszcze jakieś propozycje?

Pozdro!

Whiplash

New member
Bez reklam
Z całym szacunkiem do Ciebie kolego, bas to jest 40-70hz a nie 100hz podbijane na wzmacniaczu. Skoro chcesz miec umc umc to kup wzmacniacz z loudnesem, zalacz go i bedziesz mial lomot tylko ze z basem to nie bedzie mialo za wiele wspolnego, raczej z Golfem III pod wiejska dyskoteka.

Rozumiem, że chcesz uzyskac mocny dol ze stopy perkusji. Do tego potrzebujesz wydajny wzmacniacz, kolumny z duzymi wooferami super akustyki w pokoju. Inaczej nie uzyskasz mocnego dolu w dobrej jego jakości. Czytajac Twoj post mozna wiemy że nie oczekujesz brzmienia naturalnego tylko z mocno przesadzonym basem a takim kolumny raczej nie graja, subwoofer owszem. Wiec kup kolumny ktore fajnie graja calym pasmem a za bas niech odp. subwoofer. Ale do metalu to musi byc szybki sub wiec REL T9 wtedy poczujesz kazdorazowe uderzenie stopy perkusisty. Inaczej nie sadze aby w Twoim przypadku jakikolwiek wzmacniacz i kolumny wyprodukowaly takie ilosci basu. O podkrecaniu basu na potencjometrze zapomnij, sam zauwazyles ze wtedy pojawia sie buczenie i owszem bo wtedy robisz gorke w ok 100hz a bas ktory jest przyjemny w odsluchu jest w przedziale 40-80hz gora.

NAD wlasnie do Metalu nadaje sie super bo ma dociążony dol pasma, mówisz ze byl zamulony bo byl wlasnie basowy wiec sam sobie przeczysz ;)

Ostatnia edycja:

Bastess

Member
Dzięki za odpowiedzi!

Whiplash, jest troche racji co do moich preferencji w tym co piszesz ale nie sprowadzałbym tego do kierowcy Golfa III z łupem na pokładzie hehe ;).

W sumie rozjaśniłeś mi trochę temat dołu. Nie napisałem w pierwszym poście, że to początek mojej przygody ze stereo. Więc proszę o większą dawkę wyrozumiałości hehe. Po prostu pierwsze odsłuchy mnie zaskoczyły. Myslałem, że dół stopy wszędzie będzie, w moim odczuciu przyzwoicie słyszalny.

Podsumowując: szukam zestawu, który m.in. fajnie zagra stopę a jednocześnie nie zamuli całości.

Rzeczywiście subwoofer brałbym pod uwagę ale t+a i vincent zrobiły ze stopą to co mniej więcej chcę uzyskać. Było fajnie, selektywnie ale nie zamazywało to całej reszty.

Co do NADa. Moje subiektywne odczucie było takie, że nie poradził sobie z tym w taki sposób jak powyższe sprzęty.

Pozdrawiam!

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zobacz co ma w podpisie użytkownik eddielublin:
HDforum - Zobacz Profil: eddielublin
Miałem okazję kilka razy słuchać tego zestawu i trzeba przyznać, że do takiej muzy jak opisujesz sprawdza się całkiem nieźle. Behemocik itp. brzmi odlotowo, a stopy perkusji brzmią niemal jak na koncercie.
Napisz do niego, popytaj.

Bastess

Member
Miałem okazję kilka razy słuchać tego zestawu i trzeba przyznać, że do takiej muzy jak opisujesz sprawdza się całkiem nieźle. Behemocik itp. brzmi odlotowo, a stopy perkusji brzmią niemal jak na koncercie.

Dzięki. Prześledziłem dokładnie jego wątek, w którym kompletował sprzęt. Zaczerpnąłem z tego wątku kilka pomysłów. Pewnie napiszę do niego.

Pozdrawiam!

eddielublin

New member

Jak pojawisz się następnym razem to pewnie już jakiś rel będzie wspomagał stopę perkusji...

Dzięki. Prześledziłem dokładnie jego wątek, w którym kompletował sprzęt. Zaczerpnąłem z tego wątku kilka pomysłów. Pewnie napiszę do niego.

Pozdrawiam!
w 100% podpisuję się pod tym co napisał Whiplash, dobry wzmacniacz, równo grające kolumny i dobry sub do wspomagania dołu. Też kiedyś miałem skojarzenia bas = Golf III i wiejski tuning, ale do czasu kiedy posłuchałem dobrego suba i wiem, że warto, da się to zrobić nawet bez kręcenia gałką bass :)
Możesz pytać tu i dzielić się doświadczeniami, może komuś kiedyś się przyda
Jak słuchasz też plików to może warto też o dobrym DAC-u pomyśleć, H80 Hegla, który przewinął się w którymś wątku + wysoko skuteczne kolumny na 25m powinno chyba być ok, na początek drogi.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Problemem są kolumny Monitor Audio ,jeżeli ma to być oczywiście zestaw docelowy .Na żadnym modelu nie wytworzysz "huraganowych podmuchów" nawet jeżeli bas zejdzie nisko to będzie twardy ,nie będzie mieć w sobie "mięsa", więc do rocka i metalu nadaje się średnio

Jeżeli wzmacniacz musi mieć regulację tonów ,można iść o krok dalej .Spróbuj wzmacniacza z funkcją "loudness" np .Yamahy użycie tego wynalazku spowoduje podbicie niskich częstotliwości ,w przypadku Yamahy regulacja jest nawet płynna

popej

New member
Myslałem, że dół stopy wszędzie będzie, w moim odczuciu przyzwoicie słyszalny.
Słyszalność basu zależy od głośności, to jest cecha ludzkiego słuchu. Nagrania są realizowane na dość głośny odsłuch. Jak lubisz słuchać ciszej, albo w małym pomieszczeniu nie możesz ustawić odpowiedniej głośności, to sprzęt o płaskiej charakterystyce nie będzie miał basów.

Możesz sobie dobrać kolumny, które podbijają skraje pasma. Możesz dodać subwoofer i ustawić jego głośność, tak jak potrzebujesz. Możesz przyzwyczaić się do brzmienia bez basów. Albo możesz skorzystać z korektora barwy dźwięku. W tym ostatnim przypadku dobre efekt dają urządzenia cyfrowe.

Bastess

Member
Dzięki za odpowiedzi.

@eddielublin: chyba musze dojrzeć do tej opcji z subwooferem. Swego czasu testowałeś focale. Możesz potwierdzić, że grały całkiem spoko?

@przemko77: wyżej opisywany Vincent miał opcje loud, z której skorzystałem - jak pisałem było git. W pakiecie do odsłuchu mam też Yamahe A-S2100

W ogóle, tak na marginesie, na takie a nie inne kompletowanie sprzetu ma pewnie wpływ mój zestaw car audio. Tam już kilka dobrych lat gra wzmacniacz i glosniki ground zero z subem axtona a wszystko napedza alpine z opcją loudness. Więc tej stopy zawsze było aż nadto. Może dlatego mam takie problemy teraz hehe ;)

Anyway, sukcesywnie będę się dzielił wrażeniami z odsłuchów.

Pozdro!

EDIT:

Słyszalność basu zależy od głośności, to jest cecha ludzkiego słuchu. Nagrania są realizowane na dość głośny odsłuch. Jak lubisz słuchać ciszej, albo w małym pomieszczeniu nie możesz ustawić odpowiedniej głośności, to sprzęt o płaskiej charakterystyce nie będzie miał basów.

Możesz sobie dobrać kolumny, które podbijają skraje pasma. Możesz dodać subwoofer i ustawić jego głośność, tak jak potrzebujesz. Możesz przyzwyczaić się do brzmienia bez basów. Albo możesz skorzystać z korektora barwy dźwięku. W tym ostatnim przypadku dobre efekt dają urządzenia cyfrowe.

Ok. Sprzet będzie śmigał w mieszkaniu więc jak się domyślasz będe miał ograniczone pole manewru aby odkręcić kurek bo sąsiedzi mnie zjedzą.

W związku z tym spróbuje znaleźć zestaw, który w fajny sposób da rade podbić mi tą stopę abym nie musiał się rozkręcać aby ją słyszeć. Na razie bez korektora barwy dźwięku.

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
W ogóle, tak na marginesie, na takie a nie inne kompletowanie sprzetu ma pewnie wpływ mój zestaw car audio. Tam już kilka dobrych lat gra wzmacniacz i glosniki ground zero z subem axtona a wszystko napedza alpine z opcją loudness. Więc tej stopy zawsze było aż nadto. Może dlatego mam takie problemy teraz hehe ;)
.....

Witam,
to pewnik na 100% nie wiem jakiej daty jesteś ale "chyba 80-90" zakładam.
Pamiętam dawne dzieje lata 90te jak kupiłem swoje 1-wsze "prawdziwe" kolumny Mordaunt Short
małe podłogówki.
Musiały stawić czoła Altusom 75 -tydzień nie mogłem jeść ani spać, uważałem to za jakiś żart -nowe audiofilskie nie chciały
grać -o zwrocie nie było mowy - I CAŁE SZCZĘŚCIE !!
Od tego zaczęła się nauka o jakości dźwięku, stopa - tak często wymieniana to nie wszystko, musi być miejsce
dla innych składowych (tomy, werble, talerze) dobrej perkusji -do tego oczywiście na całą masę innych instrumentów co składa się na tzw.
rozdzielczość, którą musi zapewnić sprzęt audio.

O preferencjach muzycznych się jednak nie dyskutuje tyko z prawdziwym przekazem
muzycznym to ma raczej nie wiele wspólnego.

Przy założonej kwocie nie żałuj na testy z zamawianiem do domu.

Pozdr.

eddielublin

New member
Dzięki za odpowiedzi.

@eddielublin: chyba musze dojrzeć do tej opcji z subwooferem. Swego czasu testowałeś focale. Możesz potwierdzić, że grały całkiem spoko?
co do suba, nic prostszego jak posłuchać w salonie. Po osłuchaniu się zestawu poproś o podłączenie. Jak nie zauważysz wartości dodanej to nie ma sensu sie upierać. Co do Focala, słuchałem dawno temu chyba Chorus 826 u kolegi Werfa, ale to po pierwsze inne pomieszczenie, inny wzmacniacz, nie chciałbym się zatem silić na jakieś opinie

Witam,

Od tego zaczęła się nauka o jakości dźwięku, stopa - tak często wymieniana to nie wszystko, musi być miejsce
dla innych składowych (tomy, werble, talerze) dobrej perkusji -do tego oczywiście na całą masę innych instrumentów co składa się na tzw.
rozdzielczość, którą musi zapewnić sprzęt audio.
O preferencjach muzycznych się jednak nie dyskutuje tyko z prawdziwym przekazem
muzycznym to ma raczej nie wiele wspólnego.

Przy założonej kwocie nie żałuj na testy z zamawianiem do domu.

Pozdr.
perkusja jest dość dobrym instrumentem którego równe brzmienie może świadczyć zarówno o dobrym sprzęcie jak i dobrej realizacji nagrania, zwłaszcza w szybkiej czy ciężkiej muzyce metalowej. Oprócz rozdzielczości systemu o której wspominasz dodałbym jeszcze separację instrumentów jako bardzo ważny element, każdy dźwięk ma wybrzmieć osobno a zarazem stworzyć harmonię i spójność z innymi. Ja łącząc Hegla z Harpiami zbliżyłem się do tego ideału...Jak dołączę REL-a to będzie chyba koniec drogi (na razie)

Whiplash

New member
Bez reklam
Ja jestem wyrozumialy ale staram sie abyś nie szedl zła droga. Golf mi sie skojarzyl po tym jak pisales ze dobry bas pojawil sie dopiero po podkreceniu go na wzmaku. Podbijanie basu to profanacja muzyki, dobry bas = subwoofer. Wtedy bas nie jest sztucznie podbijany w ok 100hz tylko brzmi on tak jak powinien. Cała zabawa to uderzenia do 70hz a tu zadna kolumna nie wytworzy takiego cisienia jak sub. Dlatego sprzet dobiera sie tak aby bez ingerencji w sygnal wybrzmiewalo wmiare dobrze cale pasmo. Zwróc uwage na to ze wysokie modele wzmacniaczy nie maja w ogole regulacji tonow tylko Volume.
Dlatego dla Ciebie potrzeba sprzetu muzykalnego aby całe pasmo wybrzmiewalo w sposob odpowiedni a basem tam gdzie kolumna juz sie konczy zajmie sie subwoofer czyli powiedzmy zakresem 40-60hz i bedzie miod malina. Sluchalem takich konfiguracji i wiem ile frajdy to sprawia. Masz spory zapas gotowki wiec problemu nie bedzie.

Ostatnia edycja:
Do góry