Wzmacniacz do amplitunera bez PRE-OUT

Jako nowy użytkownik pragnę się przywitać z wszystkimi audiofilami i kinomaniakami na forum :bober: !!!

A teraz do rzeczy ;)

Od niedawna stałem się posiadaczem Onkyo tx-nr636, a teraz chciałbym uzupełnić półeczkę jakimś wzmacniaczem i pojawia się pytanie jak rozwiązać problem związany z brakiem pre out ??

No więc czy ktoś kombinował może z podłączeniem wzmacniacza do wyjścia "zone 2 - Line out", już tłumaczę, że chciałbym wykorzystywać radio internetowe amplitunera, a czasem nawet posłuchać sobie muzyki z TV w stereo.

Jako przełącznik źródła do kolumn głośnikowych skorzystał bym z urządzenia typu np. Russound AB-2.2

Czy takie rozwiązanie ma sens czy lepiej kupić drugi ampli tyle, że stereo ??

Tak, to jest niestety. Jak jakiś czas temu kupowałem ampli to mi do głowy nie przyszło, że będę chciał kiedyś dokupić wzmacniacz. Tak czy owak jak już mam to Onkyo, to trochę szkoda mi zmieniać na coś innego.
Jeżeli chodzi o samo przełączanie się między amplitunerem a wzmacniaczem nie widzę problemu, natomiast chciał bym aby do wzmacniacza był podłączony wyłącznie amplituner.

Kapusta7, to co mi podałeś to całkiem ciekawe rozwiązanie - zabieram się za poszukiwanie informacji o tym.

Od razu podpytam, czy to nie będzie tak, że amplituner na wyjściu nada dźwiękowi swój charakter brzmienia, a wzmak jeszcze poprawi i wyjdzie bigos ?

Ostatnia edycja:
Hmmm nie zastanawiałem się nad tym ale myślę, że taki switch powinien mieć zabezpieczenie w postaci delikatnej przerwy w przełączaniu - tzn. że nałożenie się sygnałów na siebie powinno być niemożliwe.

SternQuest

New member
http://www.hdtv.com.pl/forum/jak-podlaczyc-x-y-z/120852-konwerter-adapter-hi-low-do-rca.html

Kolego tylko pomyśl co się może stać jeżeli przy tym przełączniku nie wyłączysz któregoś z urządzeń ( czytaj guzika w przełączniku) i prąd z jednego pójdzie na drugie urządzenie, ciekawe które to wytrzyma ampli czy wzmacniacz?

Nie ma takiej opcji jeżeli chodzi o przełącznik Beresforda. Można go dostać za 380pln. I za tę cenę mamy naprawdę profesjonalny przełącznik (nie tracimy nic na jakości) + dodatkowo możemy podpiąć jeszcze jedną parę kolumn. Już bardziej bałbym się o adapter który podajesz, poza tym właśnie przy tym urządzeniu tracimy na jakości dźwięku. Z jakości hi - mamy low :)

rca

Nie ma takiej opcji jeżeli chodzi o przełącznik Beresforda. Można go dostać za 380pln. I za tę cenę mamy naprawdę profesjonalny przełącznik (nie tracimy nic na jakości) + dodatkowo możemy podpiąć jeszcze jedną parę kolumn. Już bardziej bałbym się o adapter który podajesz, poza tym właśnie przy tym urządzeniu tracimy na jakości dźwięku. Z jakości hi - mamy low :)

Na dodatek to jest konwerter do auta a nie do domowego sprzętu.
Ten który poleca kolega może wytrzyma z 20 watt na kanał.
Końcówki w tym amplitunerze są trochę większe, kiedyś miałem
w aucie przez chwilę takie konwertery i powiem że jest spora różnica
pomiędzy nimi a wbudowanym line-out rca w radyjku samochodowym.
Miałem u siebie takie:
CAR AUDIO Hollywood Energetic / Hollywood HLC-4 konwertery Hi-Lo, filtry RCA | sklep ESSA

3echo

Member
Bez reklam

Teraz to ci żaden Beresford nie potrzebny :)

abdul0412

New member
Bez reklam
No tak teraz już nie :) Na razie i ze wzmacniaczem się wstrzymam (a jeżeli coś kupię to tylko po testach w domu).
Jeszcze sporo przede mną : subwoofer, projektor, ekran, dodatkowe głośniki, końcówki, atmos itd. ;)
"Choroba" postępuje... :)

Witam,

Widze ze masz nowe rz800.. Jak sie sprawuje ? Jak wrazenia?

Pzdr

SternQuest

New member
Witam,

Widze ze masz nowe rz800.. Jak sie sprawuje ? Jak wrazenia?

Pzdr

Pierwsze wrażenia opisałem w wątku:
HDforum > Początek > Newsy > Onkyo TX-RZ800 - 7.2, Dolby Atmos, DTS:X, HDMI 2.0a i HDCP 2.2 i bardzo dobry dźwięk w kinie domowym i w stereo. Skoncentrowana moc i mistrzowska kontrola nad dźwiękiem.
strona 10, odsyłam do tematu.

Pytanie do wszyskich : jak wkleić linka do postu na tablecie ?

Ostatnia edycja:
Do góry