Wzmacniacz / Ampli stereo

klano2

New member
Witam, wybrałem kolumny JBL Studio 230 i postanowiłem że wezmę na raty wzmacniacz lub amplituner stereo do 1300zł.

I teraz mam pytanie co będzie lepsze do tej kwoty ?

1.Wzmacniacz za np 1000zł + coś do czego podłącze optical z tv i potem czinczami do wzmacniacza ?
2. Czy po prostu amplituner ? np:

Amplituner YAMAHA R-N301 Czarny, Amplitunery i Wzmacniacze - Media Markt

Amplituner HARMAN KARDON HK 3700, Amplitunery i Wzmacniacze - Media Markt

(ceny chyba takie jak na allegro a lepiej bo podjadę do sklepu i wezmę na raty)

I jak myślicie co lepiej wybrać ? Muszę się zmieścić do 1300zł i chcę aby dźwięk z TV szedł przez OPTICAL do wzmacniacza ( nie mam czincz out w TV ). Pozdrawiam

Caparzo

New member
Bez reklam
klano jeśli moge ci poradzić raty w mediamarkt to jest tak, że tam dają ci kartę kredytową na kwotę 3000zł, i z tej karty płacisz sprzęt który kupisz. Jak raty 0% to zero a jak nie to dojdą ci opłaty za kartę. Kiedy spłacisz kwotę, możesz zostawić karte na dalsze zakupy w media. Dodatkowo od niedawna karta działa jak bankomat, możesz wypłacać kase, oczywiście z odp procentem ;)

moim zdaniem szukaj innego sklepu gdzie przez net możesz wziąć raty 0%.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Denon PMA720 mógłby być. Do niego można kupić Fiio D03 lub D07 i wtedy podepniemy TV. Harmana 3700 i Yamahy R-N301 bym nie przekreślał trzeba posłuchać. Możesz zerknąć też na wzmacniacz Yamahy A-S301. Jego też bez problemu podepniesz do TV. Do około 1400zł bardzo dobry jest Nad C326 BEE. Ale jego w MM nie dostaniesz.

klano2

New member
To dlaczego ludzie kupują jakieś przejściówki z TV > OPTICAL > CZINCZ za 300zł jak mogą podłączyć kablem Mini jack (słuchawkowe) > czincz.

Czy jest jakaś różnica w dźwieku między tymi połączeniami jeśli słucham muzyki przez USB podłączonego do tv (lub film) Pozdrawiam !

Borixon

Active member
Bez reklam
pewnie ze roznica, ja na starszym samsungu próbowałem przez słuchawki i był dramat, szum itp....
przetwornik za 100zł Fiio i po sprawie.

klano2

New member
Czyli jeśli bym połączył wzmacniacz z wyjścia słuchawkowego z TV to będzie niezbyt dobry dźwięk tak ?

A co powiecie na Yamaha A-S301 ? Wzmacniacz nie posiada żadnych bajerów, tylko optyk a słyszałem że czym więcej wzmak ma bajerów tym traci na jakości a ten jako tako ma tylko OPTICAL IN.

I mam pytanie czy jeśli przesyłam dźwięk z TV (OPTICAL) do wzmacniacza to wtedy nie ma żadnych zakłóceń tak ? Czy np jak kupie lepszy, droższy TV to wtedy dźwięk będzie lepszy z OPTICAL ?

Pozdrawiam i przepraszam za głupie pytania

EDIT:

Denon PMA720 odpada bo chyba nie ma wejścia na subb a zapomniałem dodać że wzmak musi posiadać takowe wejście.

Także co będzie lepsze Yamaha A-S301 czy jakiś Wzmacniacz (proszę o polecenie jakiegoś wzmaka) + FiiO D03 ?

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
Czyli jeśli bym połączył wzmacniacz z wyjścia słuchawkowego z TV to będzie niezbyt dobry dźwięk tak ?
I mam pytanie czy jeśli przesyłam dźwięk z TV (OPTICAL) do wzmacniacza to wtedy nie ma żadnych zakłóceń tak ? Czy np jak kupie lepszy, droższy TV to wtedy dźwięk będzie lepszy z OPTICAL ?

Witam
tak gorszy dźwięk z wyjścia słuchawkowego,
Możesz kupić TV nawet za 100k, dźwięk po optyku będzie taki sam o tym decyduje przetwornik
który jest albo we wzmacniaczu albo w osobnym urządzeniu zwanym potocznie DAC.

Świetnym (w swojej cenie promo 950zł.) jest wzmak BC Acoustique EX 202 ma optyka no ale nie ma wyjścia na suba.
Moim zdaniem sporo ciekawszy brzmieniowo od Denona i od amplitunerów kina domowego tak do 2tyś co najmniej.
Wzmacniacz z wyjściem na sub i wbudowanym dac będzie ciężko i sporo drożej.

Pozdr.

klano2

New member
Czyli teraz zasadnicze pytanie dla was - Co będzie lepszym wyborem do JBL Studio 230.

1. YAMAHA A-S301 - mam wyjście optyczne wbudowane także wszystko bez problemu. (~1500zł)

2. DENON PMA-720AE + FiiO Fiio D03 (~1450)

Gdzię będzie lepsza jakość dźwięku. Dodam że pokój ma zaledwie 12m2 i po dokupieniu suba chcę poczuć w filmach jak w kinie :) Oczywiście muzyczki też słucham rekreacyjnie. Pozdrawiam

Henry

Active member
Bez reklam
Najlepiej jak sam sobie odpowiesz na to pytanie, po odsłuchu i bezpośrednim porównaniu ;)
To sprzęt podobnej klasy.

klano2

New member
Ale myśląc czysto fizycznie to sprzęt podobnej klasy tak ? Jeden od drugiego nie odbiega niczym szczególnym ?

Na śląsku nie potrafię znaleźć sklepu w którym były by te dwa wzmacniacze i JBL studio 230 ;/. Może ma ktoś jakieś namiary ?

EDIT:

Bo patrząc na parametry to Yamaha ma więcej mocy, ale na reszcie się nie znam :)

Ostatnia edycja:

Caparzo

New member
Bez reklam
ale Paweł ci napisał że pod Denona 720 można podłączyć suba. To co szukasz jeszcze ? na 12m2 podejrzewam że przy dobrych głośnikach sub nie będzie potrzebny

SDman

Banned
Ale myśląc czysto fizycznie to sprzęt podobnej klasy tak ? Jeden od drugiego nie odbiega niczym szczególnym ?

Witam,
jest jeszcze gorzej, czasami sprzęt sporo tańszy jest zwyczajnie lepszy od droższego.
Nie patrz na moc, ani spec. techniczną, również na "nasze" doradzanie musi być odsłuch porównawczy.
Ile na tym stracisz ? Przesyłkę zwrotną jednego z urządzeń. Potarguj w sklepie, na 100% upust
zastosowany to pokryje, odsłuchy w domu -bezcenne.

Pozdr.

klano2

New member
Caparzo właśnie się dowiedziałem że można podłaczyć suba ale stoję przed wyborem

"1. YAMAHA A-S301 - mam wyjście optyczne wbudowane także wszystko bez problemu. (~1500zł)

2. DENON PMA-720AE + FiiO Fiio D03 (~1450)"

Wybieram pomiędzy tymi zestawami, na której konfiguracji będzie lepiej ?

rabit

Active member
Bez reklam
Tak mi się wydaje, że cokolwiek kupisz i tak nie będzie różnicy. Sygnał z tv nie jest dobrej jakości. Yamaha gra bardziej efektownie (skrajami pasma) niż Denon. Yamaha z JBL-em może być bardzo jasna i kłuć w uszy. Ale nie przekonasz się o tym jak nie sprawdzisz. Tylko odsłuch jeżeli chcesz coś lepszego do tego podpiąć, lub wyliczanka jeżeli zostanie tylko tv.

SDman

Banned
..stoję przed wyborem

"1. YAMAHA A-S301 - mam wyjście optyczne wbudowane także wszystko bez problemu. (~1500zł)

2. DENON PMA-720AE + FiiO Fiio D03 (~1450)"

Wybieram pomiędzy tymi zestawami, na której konfiguracji będzie lepiej ?
Witam,
to zwykła licytacja -wybieram 1, masz ją w cenie 1350.

Tak mi się wydaje, że cokolwiek kupisz i tak nie będzie różnicy. Sygnał z tv nie jest dobrej jakości.

Jeśli TV umie czytać pliki Flac to gra tak jak mu DAC na to pozwoli.
Mam przetwornik Beresford TC-7533 Bushmaster + zasilanie akku -nie jeden odtwarzacz CD odpadł na starcie i to z TV PDP ST60 po optyku.

Pozdr.

Do góry