Wzmacniacz + 5.1 = czy warto? Sony STR-DH730 + Pioneer S-ES3TB + S-21W

bosmanlublin

New member
Cześć,
Powoli kompletuję swoje stanowisko dowodzenia
icon_smile.gif

Mam już Sony ___________ KDL-46NX720
Ostatnio kupiłem _________ Sony BDP-S490

Teraz przymierzam się do wzmacniacza i głośników 5.1 lub 7.1

Dlatego chciałem poradzić się, czy proponowany przez mnie komplet "ma przyszłość" i czy jest dobrze i optymalnie dobrany. Może macie inne propozycje, to chętnie wysłucham. Ważne dla mnie jest Bravia SYNC, więc z amplitunera Sony nie chciałbym rezygnować.

Propozycja jest taka:
Amplituner ______________ STR-DH730
Głośniki _________________ Pioneer S-ES3TB
SubWoofer ______________ S-21W

P.S.1. Co to znaczy aktywny subwoofer i czym się różni od nieaktywnego?
P.S.2. Nie mam możliwości rozszerzania zakresu cenowego. Proponowany zestaw wykorzystuje maksymalny bufor dostępnej gotówki.

Z góry dzięki za ew. opinie, porady, wskazówki.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodam, ze pokój jest o powierzchni 18mkw (3m x 6m)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
subwoofer aktywny ma wbudowany wzmacniacz ,więc aby mógł pracować wystarczy podać mu sygnał ,subwoofer pasywny (czyli "nieaktywny" ) nie ma wbudowanego wzmacniacza jest to z reguły głośnik(lub głośniki) niskotonowy zamknięty w obudowie.
W zasadzie subwooferów pasywnych się już nie spotyka ,dawniej były popularne w tzw .zestawachach sub-sat - po krótce aby zaoszczędzić miejsca rozdzielono głośniki niskotonowe do osobnej obudowy,a głośniki wysokotonowe/średniotonowe do małych kolumnieniek tzw.satelitek
Jeżeli dobrze pamiętam pierwszą firmą jaka to zrobiła w końcu lat 80-tych była duńska Jamo

Wracając do meritum - jeżeli miałbym być szczery to Pionner nigdy nie robił dobrych głośników ,

bosmanlublin

New member
Dzięki Przemko77. Czyli sugerujesz jednak, aby rozważyć np. te Jamo? Warto je rozważyć?

Aha, i jeszcze pytanie:
Preferowany przeze mnie wzmacniacz Sony STR-DH-730 jest 8 ohmowy a Jamo 606 jest 6 ohmowy. Czy taki rozjazd w impedancji nie będzie przeszkadzał?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry