Wymusiłem 75Hz odświeżania na nowym monitorze 24"

greg87pl

New member
W skrócie:
Moje oczy nie wyrabiają z przejścia z 19" LCD Samsung 931BW 2MS 15 letni około na 24" LG Flatron W2453V, mam go ustawionego na full hd w 60HZ ale przerobilem na te 75HZ, czy aby napewno mam te 75HZ czy to tylko sciema i realnie mam 60Hz?Czy potrzebuje czasu by przyzwyczaić oczy do nowej rozdziałki i ostrości, bo jednak muszę przymruzać oczy , ta ostrość robi swoje , na poprzednim monitorze mialem rozdzialke 1440x900 na 75Hz- nigdy do dzis zadnych problemow z oczami.
Czy przez te 60HZ oczy mają prawo odmawiac na nim posluszenstwa czy problem jest w czyms innym i potrzebuje jakichs okularkow z antyrefleksem, czy moze wzrok mi siada i potrzebna wizyta u okulisty?
TO koniec wsio w skrócie. Ten skrót wyżej opisuje wszystko co mnie dotyczy. Niechcesz czytać niżej nie musisz to tylko szczegolowo opisane wsio bo jest tego sporo.

Niżej szczególy moich problemow.

Witam, otóż miałem problem z ustawieniem odświeżania na nowym monitorze 24 cale, które zakupiłem używany LG Flatron W2453V o taki :
komputronik.pl/...BwE&gclsrc=aw.ds - sorry za takie odstepy ale jestem nowy i nie moge wklejac linkow.

No i nie mogłem ustawić odświeżania 75Hz w ustawieniach rozdzielczości na 1920x1080 podlaczylem go na HDMI, no i sie zdziwilem ze nie moge wybrac rozdzielczosci 75HZ, najwieksza byla to 60HZ, wiec wlaczylem PANEL sterowania NVIDIA, Zmiana rozdzielczosci , kliknąłem dostosuj , nastepnie ustaw rozdzielczosc dostosowaną i wpisałem 75Hz, wyskoczył komunikat że jest poza zasiegiem, wiec wpisalem 74HZ i wymusiłem, ok zaakcpetowalo i widzę jako 74HZ, jednak chciałbym mieć te pełne 75Hz, nie wiem jak mam to wymusić, na dole proboje ręcznie wpisac 74,999Hz, ale jak biore ok wo wyskakuje komunikat ze strony monitora POZA ZASIĘGIEM PRACY 84.5Hz / 75Hz no i powraca do poprzedniego trybu na 74Hz.

Dlaczego nie moge wymusić tych 75Hz, przeciez monitor obsługuje 75Hz.

Oto zdjęcia z panelu sterowania NVIDIA, tam gdzie to przestawiam.

https:// zapodaj.net/e2bb1c6ded079.jpg.html - sorry za takie odstepy ale jestem nowy i nie moge wklejac linkow.

https:// zapodaj.net/798ce080e3592.jpg.html

https:// zapodaj.net/510956f82f98b.jpg.html

https:// zapodaj.net/e983160a92194.jpg.html

Niechce se psuć oczu u chciałbym mieć te pełne 75Hz. Pomóżcie, może znaczenie ma żebym podłączyłem go na stare DVI a nie HDMI, może wtedy bedzie te 75Hz ?
Pomóżcie.

przetestowałem kabel DVi wymuszając też 74Hz i ekran jest jakiś ścięty , rozmazany cały, takjakby nie obsługiwał w ogóle tych 74Hz, zrobiłem zdjęcie :

zapodaj.net/ 6 4 6 96326b5eb2.jpg.html - sorry za takie odstepy ale jestem nowy i nie moge wklejac linkow.

sciagnelem program Custom Resolution Utility ....
wymusilem na nim 75Hz, zrobilem restart kompa i teraz niby jest te 75HZ, ale jak wchodze teraz w Panel sterowania NVIDIA to widzę 1920x1080 (NATYWNA) wchodze w dostosuj i widzę 75Hz, ale niepokoi mnie to słowo natywne, czy to czasem nie jest mimo wszystko 60Hz ? Lubię slowo progresywne, ale tutaj pisze natywne.

To ja już nic nie rozumiem ...

mam problem z oczami na LEDowych, mialem 3 sztuki nic nie pomoglo, zwrocilem, chce powrocic do LCD CCFL , przesiadka z Samsunga 19" 931BW 2ms, które ma 75Hz i je obsługuje, ale żeby tak fajny monitor 24 cali nie obsługiwał FULL HD na 75HZ , to lekka przesada

Czy aby napewno jeśli mam ustawione te 74HZ to napewno tyle jest czy tylko tak pisze, a tak naprawde nie ma tych 74Hz tylko 60HZ?

A CO SĄDZICIE o tescie na tej stronie :

testufo. c o m - sorry za takie odstepy ale jestem nowy i nie moge wklejac linkow.

ta strona testuje aktualne odświeżanie , ale czy to prawdziwe? nie wiem

Przetestowałem moj stary monitor 19" Samsung 931BW 2MS na tej stronie, mimo włączonych 75Hz pokazuje na tej stronie 67Hz.

Natomiast na nowym monitorze, gdy wymusilem 75Hz na programie Custom Resolution Utility 74Hz, na stronie testufo pokazuje również 74Hz ale czy nie przekłamuje strona?

ja znam dwie stronki : w w w vsynctester . c o m , testufo. c o m -sorry za takie odstepy ale jestem nowy i nie moge wklejac linkow.

Pytanie czy jeśli wymuszę te 75Hz to faktycznie będzie te 75Hz czy tylko będzie pisać na wyborze ODświeżania wyierz 60 lub 75Hz a tak naprawdę będzie 60Hz . Jak to jest?

Nastepne pytanie, jeśli zostały wymuszone HZ z 60 na 75 i tyle pokazuje to czy monitor może szybciej się wykończyć tzw. stopniowe wykańczanie monitora ...

Nastepna rzecz czy mam prawo odczuc różnice na wzroku z po przejściu z kabla DVI 19 cali 1440x900 75Hz 2ms na kabel HDMI 24 cali 1920x1080 60Hz 2ms,

Czy wzrok ma prawo dostać w du**ę na tym FULL HD i w dodatku 60HZ?

Ostatnia edycja:
Do góry