Wymiana amplitunera na nowszy model - Marantz, Yamaha czy Onkyo?

Henry

Active member
Bez reklam
Kolego tak "łopatologicznie"- VW Polo z 2013 i tak jest niższą klasą od Passata z 2010 roku...
tak samo w ampli, Onkyo serii 5xx pomimo, że jest nowszy będzie prezentować niższą klasę od starszej Yamahy z serii 6xxx...
Czytam twoje posty i za bardzo nie wiem o co ci chodzi?
Wiele osób próbuje ci pomóc podsuwając różne propozycje, z jednym zastrzeżeniem - ODSŁUCH i PORÓWNANIE z innymi.... kupujesz coś, przez 2 dni jesteś mega zadowolony z tego co kupisz, a następnie piszesz, że to najgorsze g...wno i oddajesz...
Pasuje ci Yamaha, to kup, ale na twoim miejscu szukałbym minimum 773/775/777, masz/ miałeś coś z serii 6, to przy zmianie szedłbym raczej w model wyższy.
pzdr

mare37

Banned
henry ale nie irytuj sie. Popatrz na amazonie z jakich powodów ludzie sa niezadowleni i oddaja sprzet do sklepu. A co kupować mi nie wolno i sprzedawac czy oddawac? Moje pieniądze. Stac mnie na to.
Kupuje w pierwszym odczuciu w miare gra, chce zmienic ustawienia nie ma equalizera. Okazuje sie ze nawet denonach serii x nie maja takich ustawien. Dla mnie to nie do pomyslenia. Łopatologicznie wole nowsze auta nawet polo niż starego trupa passata. A w autach wole te na F niż problemowe VW.
Tak wiec znawcy podajcie mi jakis a mpituner do 2500zl z ustawianym EQ, BT, USB 2 coaxial, conajmniej jeden optyk i obsluge kolumn 4ohm..no prosze?? Yamahy odpadania nie ma BT. Co do mocy to onkyo 535 ma tyle samo na kanal co 663.

Henry

Active member
Bez reklam
Ja się nie irytuję, bo to nie moje zabawki i nie moja piaskownica.
Twoja kasa i możesz sobie tak kupować i oddawać w nieskończoność...
Chcesz dobrze grający sprzęt, to kup taki amplituner z wejściem pre-out dokup z czasem wzmacniacz stereo i po sprawie...
BT to dla mnie zbędny bajer, jak masz ampli wpięty do sieci to możesz strumieniować muzyką z dowolnych urządzeń będących w tej samej sieci.
Tak jak ci napisałem, byłeś zadowolony z Yamahy, to kup Yamahę, a z 7 z przodu.

W kwestii samochodów, to ja też wolę te na F i z D na końcu....

mare37

Banned
Ja się nie irytuję, bo to nie moje zabawki i nie moja piaskownica.
Twoja kasa i możesz sobie tak kupować i oddawać w nieskończoność...
Chcesz dobrze grający sprzęt, to kup taki amplituner z wejściem pre-out dokup z czasem wzmacniacz stereo i po sprawie...
BT to dla mnie zbędny bajer, jak masz ampli wpięty do sieci to możesz strumieniować muzyką z dowolnych urządzeń będących w tej samej sieci.
Tak jak ci napisałem, byłeś zadowolony z Yamahy, to kup Yamahę, a z 7 z przodu.

W kwestii samochodów, to ja też wolę te na F i z D na końcu....

No czyli nie jesteśmy tacy niezgodni :) A mówią Ze F-D goow.. wort, ale ja go lubie. Jak jade to słucham takiej muzy https://www.youtube.com/watch?v=VaIUqERPpbU :)))))

Już wiem co kupię. Wszystko mająca Y V777.

Ostatnia edycja:

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
ja kiedyś tez poszukiwałem ampli. Padło na yamahe bo pasował mi dźwięk, ale i jego cicha praca oraz wyposażenie bo w tamtym okresie była zdecydowanie do przodu z wyposażeniem od reszty. Czaiłem się na serie 5.., porównałem z serią 6.. i różnica była spora, z ciekawości odsłuchałem serie 7.. i już nie miałem wątpliwości był spory przeskok. Wymieniając teraz ampli na pewno bym nie celował w serie niżej, nawet nie w tą samą serie, bo nic się nie polepszy tylko i wyłącznie bajery. Jedynie seria wyżej daje krok na przód. Moim zdaniem yamaha zaczyna grac od seri 7..:)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
polecany HK AVR-370 niestety trochę przekracza budżet jaki chciałem przeznaczyć.

Fakt, teraz dopiero tak patrzę, że nie podałem przedziału cenowego więc chciałbym się zmieścić w widełkach 2000-2500zł z tym, że to 2500zł to już górna granica.
To +100 i się mieścisz.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Druga kwestia to widziałem w paru ampli chyba HK wentylator z tyłu. Dla mnie to jest dyskwalifikacja. Jak w desktopie będzie brzęczał.

Bzdure opowiadasz w tej kwestii, bo wentylator nie dość że bardzo rzadko się włącza to nawet jak się włączy nie jest słyszalny. A skoro głównie nie pracuje to i się nie zużyje po 10 latach...

mare37

Banned
Każdy wentylator brzeczy!! Mowi ci to informatyk z 22 letnim stażem. Jesli nie brzeczał to bedzie brzeczał :) Sluchaj ciucho muzy a w oddali szumm..wiatru :)

werf

Active member
Bez reklam
No popatrz a ja swojego nie słyszę a mam 2

Ps Collider napisz do admina nie widać twoich postów :)

gerus6

Active member
Bez reklam
mare37 uważasz się za informatyka, a kupujesz sprzęt o wartości jednego dnia pracy (w normalnym kraju europejskim) chodzi o odtwarzacz blu-ray lub dwa dni pracy jeżeli chodzi o amplituner i oczekujesz hi-endu?
Kupujesz najtańszy badziew, a chcesz uchodzić za fachowca od różnych firm? i nie dyskutuj z Werf-em, bo On ma amplituner 10 razy droższy od twojego ;)

Ostatnia edycja:

mare37

Banned
mare37 uważasz się za informatyka, a kupujesz sprzęt o wartości jednego dnia pracy (w normalnym kraju europejskim) chodzi o odtwarzacz blu-ray lub dwa dni pracy jeżeli chodzi o amplituner i oczekujesz hi-endu?
Kupujesz najtańszy badziew, a chcesz uchodzić za fachowca od różnych firm? i nie dyskutuj z Werf-em, bo On ma amplituner 10 razy droższy od twojego ;)

A co ma piernik do wiatraka i w ogole nie widze sensu twojej wypowiedzi? I co z tego ze ma sprzet za niewiadomo ile? Mercedesy wiecej sie sypią od tanszyh marek. To o niczym nie swiadczy. Co wszyscy tutaj maja sprzet jakis rasowy czy 90 procent jedzie na amlitunerach od 1 tys do 2 tys zl? I o tym rozmawiamy o takich amplitunerach i ich roznicach. Na aukcjach sa sprzety kilku dniowe. Co ludzie sprzedaja bo im sie wyglad nie podoba czy jakosc dzwieku? I co ma informatyk do calosci? Nie lubie jak ktos wyskakuje jak filip z konopi cos tam bredzac a caly temat siedzi jak mysz pod miotla.

jaco.37

Member
Bez reklam
Ja tam w swoim poprzednim ampli /Onkyo/ nigdy nie słyszałem świstu wiatru z wentylatora.Kiedyś nawet chciałem sprawdzić czy on się w ogóle załącza kładąc mały papierek na wierzchu ampli.Rzeczywiście załączał się ale był niesłyszalny.Wiele osób myśli że takie wentylatorki hałasują jak te komputerowe i potem wypisują głupoty.

3echo

Member
Bez reklam
Panowie ja też mam dylemat.Czy wymieniać na wyższy swoje Onkyo HTR558?Chciałbym poprawić stereo,tylko sam nie wiem czy coś mi nie pasuje w moim,bo nie mam porównania.Za każdym razem jak go załączę to zastanawiam się czego oczekuję więcej.Tym bardziej cieszy mnie słuchanie muzy z niego,a zwłaszcza koncertów na BD.Piszą,że do stereo tylko wzmacniacz,ale ja nie chcę rezygnować z 5.1,bo jak załączę koncert,to odechciewa mi się wzmacniacza.Druga rzecz to kto by nie przyszedł to jest zaskoczony,że tak gra ampli za 1000zł z kolumnami MA BX2.Dletego boję się,że wydana kasiora nie będzie proporcjonalna do przeskoku w jakości,a tylko dojdą różne dodatkowe bajery,których i tak nie wykorzystam.Sam nie wiem jak na to patrzeć.
Kiedyś byłem w galerii Krakowskiej w salonie Denona i chciałem z ciekawości aby sprzedawca puścił jakąś muze z ampli Marantza(model chyba 5...).Puścił i byłem przygotowany na opadnięcie szczeny,ale nic takiego się nie stało.Grał z jakimiś podłogówkami Canton i na wstępie stwierdził,że są bardzo basowe.Tylko ja tam basu nie słyszałem.Wychodząc ze sklepu utwierdziłem się w przekonaniu,że mój ampli jest zajebisty :).Oczywiście,trzeba by było dokładnie się wsłuchać i przyjść ze swoimi płytami,ale myślałem,że sprzęt droższy o dwa razy zagra dwa razy lepiej już od pierwszych dżwięków,a tu nic takiego nie odczułem.
Może na siłę szukam jakieś zmainy.Sam już nie wiem.Chyba wpadłem w sidła adiofilskie,bo zmieniłbym coś ale nie wiem co :)

Ostatnia edycja:

jaco.37

Member
Bez reklam
Po prostu dokup sobie wzmacniacz stereo jakiś i będziesz miał jedno i drugie.
No pewno będziesz miał lepsze stereo ze wzmacniacza niż z tego Onkyo.
Jak masz niewielki budżet to używka.

3echo

Member
Bez reklam
To jest chyba najlepsze wyjście,ale ile bym musiał wydać na wzmak aby różnica była powalająca?Druga sprawa mój amp nie ma pre out,także musiałbym przepinać kable co w moim przypadku nie jest takie komfortowe,bo ampli ma zwykłe zaciski.

jaco.37

Member
Bez reklam
Dokupujesz drugie kable,banany i przepinasz przy kolumnach,tak będzie wygodniej. są też do kupienia różne przełączniki i kabli wtedy nie bedziesz musiał przepinać.Niektóre są bardzo proste i jak masz żyłkę majsterkowicza to samemu można sobie zrobić.
A wzmacniacz to sobie najlepiej samemu odsłuchać gdzies w salonie na swoich płytach i sam sie przekonasz czy warto.Potem bedziesz wiedział w jakim iść kierunku.

JanVid

New member
....Wiele osób myśli że takie wentylatorki hałasują jak te komputerowe i potem wypisują głupoty.

.....poczekaj kilka lat jak kurz na dobre usadowi się na łopatkach i wewnątrz wentylatora to go na pewno usłyszysz .... i nie piszę tego "z myślenia" lecz z praktyki :-D ... a wentylatorki na bank są "komputerowe" innych na rynku nie ma (globalizacja i komercjalizacja itd, itp)

Do góry