Wymiana amplitunera na nowszy model - Marantz, Yamaha czy Onkyo?

kuras90

New member
Witajcie.

Powoli przymierzam się do wymiany amplitunera na coś nowszego. Obecnie posiadam Onkyo TX-DS575X i do tego kolumny STX FX-200, a także 2 surroundy robione na wzór oryginalnych STXa. Pokój jest mały - 3,2 x 3,2 m.

Od nowego amplitunera oczekuję przede wszystkim dużej liczby HDMI, wejścia USB, WIFI (a przynajmniej możliwości podpięcia pod sieć po kablu).

Większość czasu sprzęt będzie używany do słuchania muzyki w stereo - 60%
- filmy 35%
- koncerty 5%

Należę do osób, które lubią poczuć niskie tony więc mocny wyrazisty bass mile widziany, ponieważ obecnie czasami trochę mi go brakuje i nie wiem czy to wina amplitunera czy też kolumn.

Nie miałem niestety jeszcze możliwości odsłuchu, ale przeglądając różne tematy upatrzyłem sobie 3 modele:
- Marantz SR5008
- Yamaha RX-773
- Onkyo 636/626

W Marantzie trochę ten wyświetlacz do mnie nie przemawia, bo w porównaniu z moim obecnym tamten wyświetla strasznie mało informacji (a przynajmniej sprawia takie wrażenie).

A wy co byście mi polecili?

Pozdrawiam

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z tych co wymieniłeś wybrałbym Marantz-a. A nie myślałeś o wzmacniaczu stereo? Wtedy pojawi się dynamika i bas.

kuras90

New member
Nie, wzmacniacza stereo raczej nie brałem pod uwagę. Mimo, że więcej słucham muzyki w stereo to jednak co któryś wieczór lubię sobie zasiąść do filmu i cieszyć się przestrzennym dźwiękiem.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie, wzmacniacza stereo raczej nie brałem pod uwagę. Mimo, że więcej słucham muzyki w stereo to jednak co któryś wieczór lubię sobie zasiąść do filmu i cieszyć się przestrzennym dźwiękiem.

To jeśli ma być amplituner kd to SR5008 będzie dobrym wyborem. Najlepiej odsłuchaj. Możesz porównać też Harmana 270/370. Ja odsłuchiwałem 270 i basu było sporo.

mors111

Active member
Bez reklam
To jeśli ma być amplituner kd to SR5008 będzie dobrym wyborem. Najlepiej odsłuchaj. Możesz porównać też Harmana 270/370. Ja odsłuchiwałem 270 i basu było sporo.

Marantz będzie OK , HK również , Onkyo 6.. też ma sporo basu wbrew pozorom ( a po załączeniu kilku ulepszaczy jest go kolosalna ilość )

mare37

Banned
Co Wy tak ciągle zasypujecie ludzi tym marantzem? Pózniej człowiek kupi i sie wkurza. Pytałem w dwóch sklepach, które zajmuja się sprzętem powiedzieli, ze jak chce mieć kłopoty to mam sobie kupic marantza. Do takiego ampli dopasowac kolumny to dopiero jest jazda.

mare37

Banned
Prawde mówiąc to chyba najlepiej słuchać samego siebie, bo ani sprzedawcy ani na forach nikt nie doradzi. To samo z kamerami. Jedni tak inni co innego a w końcu jak człowiek coś kupi z takiego doradzania to się okazuje, że jest beznadziejne.

TomekOp

Member
Ja marantza kupiłem w ciemno. I z wyboru jestem zadowolony. Kiedy chce bas jest bas kied chce mniej basu jest mniej basu. Masz tam pare opcji, które daja dużo frajny z odsłuchu. Mam kolumny Klipsch i nawet je matrantz potrafi ułożyć. Dużo na tym forum piszę sie odno,snie tych kolumn że mają za dużo basu. Bzdura zalezy od ustawien ampli.

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Co Wy tak ciągle zasypujecie ludzi tym marantzem? Pózniej człowiek kupi i sie wkurza. Pytałem w dwóch sklepach, które zajmuja się sprzętem powiedzieli, ze jak chce mieć kłopoty to mam sobie kupic marantza. Do takiego ampli dopasowac kolumny to dopiero jest jazda.

To największe bzdury jakie ostatnio słyszałem/czytałem...

mare37

Banned
Ja tego nie wymyslilem, bo nie znam sie w temacie ale skoro w sklepach o tym mowia to cos jest na rzeczy. Dzieki waszemu doradzaniu kupilem onkyo a to jest straszne gowno.

Henry

Active member
Bez reklam
Jest Onkyo i Onkyo, kupiłeś jeden z najniższych modeli i chcesz, żeby dobrze grał w stereo ;),
a co Marantza, to najniższy model gra dużo, dużo lepiej od amplitunera, który kupiłeś.... i tyle w temacie

SebaK1205

New member
Bez reklam
Ja tego nie wymyslilem, bo nie znam sie w temacie ale skoro w sklepach o tym mowia to cos jest na rzeczy. Dzieki waszemu doradzaniu kupilem onkyo a to jest straszne gowno.
Onkyo gówno... to żeś pojechał z tematem... dzieki kolegom na forum wybrałem model 828 - do kina domowego potęga, do stereo również "moim zdaniem" jest bardzo dobry wyborem. Jak byłem w salonie w swoim miescie, również polecali mi go, właśnie do BX5.
Jeżeli kupiłeś niższy model a oczekujesz jakości z drozszych modeli, to faktycznie - jedynie w takim przypadku mozesz czuc się zawiedziony, ale z góry można było to przewidzieć...

mare37

Banned
Miałem Yamahe 663 i w zamian skusiłem sie na onkyo 535. Bez porównania onk to dno. Ani qualizera, napisy na klawiszach niewidoczne, napisy na pilocie niewidoczne, pokretło vol plastik i to jeszcze mimośród, każde wejście w menu skutkuje wyłączeniem treble bass z frontu amplitunera, co jakiś czas słychać pstrykanie ze środka amplitunera, radio to żałość w porównaniu do yamahy, dźwięk płaski bezbarwny. Jeszcze by można wypisywać.

Do góry