Wymiana amplitunera i kolumn

zeman23

New member
Witam.Na dzień dzisiejszy planuje wymianę całego audio w moim pokoiku.W tej chwili posiadam zestaw Jamo FC6000 i amplituner Yamaha HTR 5630.Gram na tym już jakieś 6 lat.Pokój nieduży,12m2. Fronty stoją oddalone od siebie w odległości 1,7m, ja od nich ok 2,5m. Stwierdziłem,że ukłonie się w kierunku stereo,bo tak naprawdę z zestawu 5+1 korzystałem bardzo rzadko.Zdecydowałbym się na jakiś wzmak + fronty ale często słucham radia i chyba skłonie się na amplituner...Muzyka jaką słucham,hmm wszystkiego po trochę,ale nie ukrywam,że lubię mocny bass i wyrazne wysokie tony.Budżet jaki planuje wydać to ok 4000-4500zl.W najbliższym czasie planuje wybrać się na odsłuchy do Wrocławia ale szczerze to kompletnie nie wiem w co uderzyć.Podobają mi się Zensory 7.Dziękuję za wszelkie sugestie.
Tomek

abdul0412

New member
Bez reklam
Witam.Na dzień dzisiejszy planuje wymianę całego audio w moim pokoiku.W tej chwili posiadam zestaw Jamo FC6000 i amplituner Yamaha HTR 5630.Gram na tym już jakieś 6 lat.Pokój nieduży,12m2. Fronty stoją oddalone od siebie w odległości 1,7m, ja od nich ok 2,5m. Stwierdziłem,że ukłonie się w kierunku stereo,bo tak naprawdę z zestawu 5+1 korzystałem bardzo rzadko.Zdecydowałbym się na jakiś wzmak + fronty ale często słucham radia i chyba skłonie się na amplituner...Muzyka jaką słucham,hmm wszystkiego po trochę,ale nie ukrywam,że lubię mocny bass i wyrazne wysokie tony.Budżet jaki planuje wydać to ok 4000-4500zl.W najbliższym czasie planuje wybrać się na odsłuchy do Wrocławia ale szczerze to kompletnie nie wiem w co uderzyć.Podobają mi się Zensory 7.Dziękuję za wszelkie sugestie.
Tomek

Odsluchaj :

Tannoy Mercury 7.4 , Zensor 7 , JBL Studio 270.

We wrocku jest gdzie odsluchiowac :

MDB, Fusic, TOP HIFI...

pozdr

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Na Twój metraż powinny wystarczyć Zensor 5. Jeśli lubisz mocny bas i wysokie to mogą Ci się spodobać Klipsch RP-250F, Paradigm Monitor 7 v.7. Możesz też zainteresować się ofertą JBL-a. W amplitunerach już jest mniejszy wybór. Odsłuchaj Onkyo TX-8150, Yamaha R-N602, HK 3770.

zeman23

New member
Dziękuje za zainteresowanie tematem.
Jeszcze nie byłem na odsłuchach ale jestem przekonany, że w pierwszej kolejności postawie na Paradigmy.
Mam takie pytanie,czy nie lepiej postawić na zestaw składający się ze wzmacniacza i jakiegoś tunera?czy ampli stereo wyjdzie na to samo?

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Może HK AVR 370 , na wszelki wypadek jakbyś chciał wrócić do KD .
Wszystkie komponenty podłączysz pod ten AVR . Jest używka w idealnym stanie na All...
Pisz , może jeszcze coś utargujesz .

zeman23

New member
Wszystko wskazuje na to,ze postawie na wzmacniacz i odtwarzacz strumieniowy.Czy Denon PMA-720 będzie się nadawał do tych kolumn?
Tomek

zeman23

New member
Byłem w salonie posłuchać.Nie mieli Paradigmów. Porównywałem Monitor Audio z Pylonami i z Dali Zensor 7. Dla mnie bezkonkurencyjne były Zensory. Ale wciąż po głowie chodzą mi te Paradigmy 9.7. Cena mniej więcej taka sama.Najgorsze że nie mam ich gdzie posłuchac. Nie wiem co mam zrobić,ehhh

abdul0412

New member
Bez reklam
Byłem w salonie posłuchać.Nie mieli Paradigmów. Porównywałem Monitor Audio z Pylonami i z Dali Zensor 7. Dla mnie bezkonkurencyjne były Zensory. Ale wciąż po głowie chodzą mi te Paradigmy 9.7. Cena mniej więcej taka sama.Najgorsze że nie mam ich gdzie posłuchac. Nie wiem co mam zrobić,ehhh

sprobuj odsluchac Tannoy Mercury 7.4

zeman23

New member
Raczej będę wybierał spośród podłogówek.Mam do nich jakiś sentyment...Zaciekawiło mnie Heco.Niestety mimo 4 salonów odsłuchowych we Wrocku nigdzie nie maja tych kolumienek.Wybrałem się do MM.Obok siebie stały Zensory 7 i Heco Aleva 400.O dziwo lepsze wrażenie na mnie zrobiły Heco.Miały lepszy bas.Może troche mniej średnicy ale generalnie byłem zaskoczony bo juz prawie zdecydowany byłem na Dali.Teraz szukam music style by je usłyszeć bo mam jakieś takie przeczucie,że to może być to czego szukam.Tylko czy seria 900 nie będzie za wielka?róznica w cenie w stosunku do 500 niewielka.dlatego szczerze to bardzo się nad nimi zastanawiam...

Bipo

Active member
Bez reklam
Spokojnie Ci do tego metrażu wystarcza heco music style 500. Będzie Pan zadowolony.. :) kolejne osoba która po odsłuchu heco i zensor ów woli heco... ;-)

zeman23

New member
Witam wszystkich.I stało się w końcu:).Podjechałem do MM we Wrocławiu dokonać odsłuchu Heco Music Style 500.900 na starcie sobie odpuściłem ze względu na metraż.Dokonałem porównania z Zensorami 7.Pierwsze na ruszt poszły Zensory. Odsłuchałem z pięć swoich kawałków.Dire Straits,M adonna ,Tina Turner.Potem przyszła kolej na Heco.Już po pierwszym utworze wiedziałem na co się zdecyduje:).Lepsza dynamika,niżej schodzący bas w heco_O to mi chodziło.Wysokie tony wyrazne,ale nie krzykliwe.I wygląd wcale nie taki zły.Nastawiałem się na nowe ale była bardzo miła Pani i w efekcie ze względu na chwilowy brak towaru wziąłem model powystawowy w kolorze białym za 2200zl. Stan idealny.Wydaje mi się że zrobiłem dobry interes.Reasumując jest bardzo zadowolony z tych kolumn. Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc.
zeman23

Do góry