Wyciszenie pokoju w bloku.

klib

New member
Witam,

Jestem tutaj nowy i początkującym amatorem kina domowego.

Czy znacie jakieś sposoby na wyciszenie pokoju żeby sąsiedzi przestali pukać
do mnie?:???: Myślałem nad położeniem płyt korkowych na podłodze i na to panele drewniane, czy to wystarczy?
A co ze ścianami, czy jakieś dywany też trzeba wieszać żeby dzwięk się nie roznosił po całej "okolicy". Czy jakość dzwięku nie starci w ten sposób na jakości?

pozdrowienia

Dztka

New member
Jezeli masz wiekszy pokoj i nie bedziesz plakal po stracie po 5 centymetrow na scianie to najlepszym rozwiazaniem bedzie zastowanie welny aktustycznej (podobnej - zaraz zgine za porownanie - jaka stosuje sie przy ocieplaniu budynkow),a na calosc przykrecic scianki nida gips tez specjalne o lepszym tlumieniu (uwazaj bo sa tez takie ktore kompletnie odbijaja dzwiek!!).

Przebudowa powazna ktora pociagnie za soba zmiany z przenoszeniem punktow swietlnych i elektrycznych, nie wspominajac o elementach dekoracyjnych jezeli masz takowe i dodatkowo przytwierdzone do scian. Ale warto, naprawde. :cool:

Chyba ze oszczedniej - kup sobie sluchawczki :D i problem z glowy...

Dztka

New member
Szczerze mowiac ja swoja podloge uwazam za piete achillesowa, dwie warstwy maty grubszej pod panele nie pomogly.

Probuj bedziesz pionierem w tym temacie :) mozesz jedynie projekt z korkiem uzupelnic o gruba dobra wykladzine na "wierch".

Pozdr

klib

New member
Znalazłem maty wygłuszające firmy Tegola na podłogę. Czy ktoś już stosował coś takiego lub podobne maty. Jeżeli tak to jak się sprawdza w praktyce?

Pozdr

modernwoman

New member
Oj wiem co czujesz. Tylko ja mam problem z puszczaniem muzyki. Głośniki mają dużą moc. Dostałam od mojego brata w prezencie. Ale sąsiedzi nie dają mi jednak posłuchać tak muzyki jakbym tego chciała. Zastanawiałam się nad wyciszeniem ścian a nigdy nie wiedziałam jak to zrobić. Może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły jak wyciszyć ściany i dać normalnie funkcjonować sąsiadom? :D

Do góry