Wybór TV LCD do 4k

krzychooo

New member
W powitalni oczywiście już byłem, jednak i w tym moim pierwszym temacie jeszcze raz witam wszystkich serdecznie.

Nadszedł czas zmiany TV i jest to, nie ukrywam, dla mnie ciężki orzech do zgryzienia. Dlatego liczę na Waszą pomoc.

Według listy:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 3x4m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - ok. 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - raczej na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - nie świeci, jak świeci rolety załatwiają sprawę. A ogólnie z boku TV
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - LCD LG 32"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - tutaj jest problem, postaram się to poniżej opisać
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? - cyfrowy z kablówki UPC
10.Jakie urządzenia ? - XBOX i Stereo
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - dużo, nawet do 12h, ogólnie u mnie TV gra prawie cały czas
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - sam nie wiem :oops:
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - cała gama, od informacyjnych poprzez rozrywkę do naukowych
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - i tak, i nie, mogę to czynic na laptopie, nie jest to priorytet
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - tak, na Xboxie, raczej nawet nie codziennie, może raz na tydzień
16.Preferencje co do marki ? - brak, nie dyskwalifikuję żadnych znanych
17.Preferencje co do wielkości ? - chciałbym coś w przedziale 42-46
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - nie zauważyłem aby mnie coś szczególnie denerwowało
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - i w nocy, i w dzień po równo
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - ok. 4000zł max
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - fajnie by było gdyby miał

Teraz do sedna, co wiem:

chcę LCD LED, FullHD, fajnie jakby był 3D. Poczytałem na forum o 3D pasywnym i aktywnym i sam nie wiem co wybrać, chyba będę musiał na własne oczy w sklepie sprawdzić które bardziej spełnia moje wymagania.
Co do funkcji to tutaj mam pytanie: obecnie posiadam LG z wbudowanym dyskiem twardym i dwoma tunerami - super sprawa, można co innego oglądać i co innego nagrywać, można zaprogramować nagrywanie i TV sam nagra o danym czasie w stanie czuwania. Teraz czy kupując TV z możliwością nagrywania na USB można nagrywać bezpośrednio na pendrive czy też tylko na dysk podpięty do TV przez usb? Wiem że posiadając jeden tuner nie ma możliwości nagrywania i jednocześnie oglądania innego kanału, ale czy jest możliwość zaprogramowania nagrywania o danym czasie?
Następnie, jak wygląda sprawa odtwarzania z pendriva? Chodzi mi o odtwarzanie plików w różnych formatach, słyszałem że w przypadku Sony może być z tym kłopot (obsługuje mało formatów, nie czyta np. napisów w txt).
CO do funkcji internetowych to może ich dla mnie nie być, jak pisałem laptopa mam od tego, ale jeśli już są to chciałbym aby TV łączył się przez Wi-Fi, najlepiej wbudowane a nie dokupując modem.

Podsumowując, moimi priorytetami są:

ładny obraz przede wszystkim
możliwość odtwarzania możliwie największej ilości formatów przez usb, możliwość nagrywania
fajnie jakby był 3D

Aha, jeszcze jedno: Xboxa mam z pierwszych wypustów, jeszcze bez HDMI i połączam go poprzez component, więc TV musi mieć też takową możliwość.

Upatrzyłem sobie takie oto modele:

Samsung UE46D6750 - fajny, ogólnie chyba by spełniał wymagania ale wyczytałem na forum o tym że z 3D FullHD to ściema w tym modelu

LG 47LW5400

LG 42LW570S

LG 42LM620S

Sony KDL-46HX820

Sony KDL-46NX720

LG 47LW5500

Toshiba 42VL863

LG 47LW5400

Toshiba 46TL838

Pomóżcie, co wybrać.
Z góry dziękuję

Karpaj

New member
Bez reklam
Upatrzyłeś sobie mnóstwo zeszłorocznych modeli. Nie wiem czy jest sens tego :)
Może najpierw pytania :

Co do funkcji to tutaj mam pytanie: obecnie posiadam LG z wbudowanym dyskiem twardym i dwoma tunerami - super sprawa, można co innego oglądać i co innego nagrywać, można zaprogramować nagrywanie i TV sam nagra o danym czasie w stanie czuwania. Teraz czy kupując TV z możliwością nagrywania na USB można nagrywać bezpośrednio na pendrive czy też tylko na dysk podpięty do TV przez usb? Wiem że posiadając jeden tuner nie ma możliwości nagrywania i jednocześnie oglądania innego kanału, ale czy jest możliwość zaprogramowania nagrywania o danym czasie?
Możesz nagrywać DVB-T/C na dowolony dysk USB, o ile TV posiada USB Rec. Możesz też ustawić nagrywanie, czasem nawet do 8dni wprzód.
Jeśli chcesz w danym czasie oglądać coś i nagrywać na innym kanale - niestety musisz mieć drugi dekoder.

Następnie, jak wygląda sprawa odtwarzania z pendriva? Chodzi mi o odtwarzanie plików w różnych formatach, słyszałem że w przypadku Sony może być z tym kłopot (obsługuje mało formatów, nie czyta np. napisów w txt).
Co do multimedialności zawsze polecam trzy firmy, które zapewniają obsługę większości formatów plików : Samsung, Sony, Toshiba. Ostatnio podobno równie dobrze radzi sobie z tym Philips i Panasonic.
Co do napisów txt - to zawsze będzie loteria, bo nie masz tam kodowania. Wygodniej będzie przekonwertować dowolny txt do srt prostym programikiem i będziesz mieć kodowanie UTF-8, polskie znaki i współpracę bez problemów.

CO do funkcji internetowych to może ich dla mnie nie być, jak pisałem laptopa mam od tego, ale jeśli już są to chciałbym aby TV łączył się przez Wi-Fi, najlepiej wbudowane a nie dokupując modem.
To albo dlna albo Wi-Di. To drugie wymaga niestety procesora intela i3/i5/i7 + karty sieciowej intela, ale jest po prostu świetne. Z tym pierwszym problem masz rozwiązany w niektórych modelach Toshiby i z laptopem z Win7 - tam jest zgodność z tym, więc nie potrzebujesz osobnej instalki do stworzenia serwera.

Co do telewizorów które by do Ciebie pasowały :
Budżetem zmieścisz się na świetny model Toshiby YL863. O jego zaletach można by się rozpisywać bez końca, na szczęście kiki zrobił recenzję :)
http://www.hdtv.com.pl/forum/toshib...00-hz-active-motion-rate-pro-led-32-test.html
Oprócz tego przy aktywnym 3D godny polecenia będzie też Philips 5507 i Sony HX750. Choć od Toshiby będą odstawać.
Przy pasywnej według mnie masz mniejszy wybór, bo LG pomimo dobrych reklam ma słabej jakości TV, więc masz Panasonica ET5E lub Toshibę VL963. I tu i tu zmieścisz się z ceną na 47"

krzychooo

New member
Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
Podałem zeszłoroczne modele, bo jak pisałem, zielenina ze mnie ;)
Tej Toshiby niestety nie potrafię znaleźć w cenie do 4k. Może źle szukam?

Co do konwersji napisów to fakt, nie jest to zbyt wielki kłopot. Zresztą, i atak najbardziej mi zależy na możliwości nagrywania na usb. Będę szukał tylko z usb rec. Rozumiem że obojętnie jakiej marki, wszystkie posiadające usb rec będą miały możliwość zaprogramowania nagrywania?

Natomiast co do Wi-Fi - hmm, to o czym piszesz to dla mnie czarna magia :-D
Laptopa mam Sony Vaio z intel core i3, ale nie chodzi mi o podłączanie laptopa do TV (do tej pory robiłem to poprzez HDMI) tylko o to aby TV łączył się z netem bezpośrednio przez Wi-Fi.
Byłbym również wdzięczny za rozwinięcie co to takiego DLNA i Wi-Di, do czego służy i z czym to się je.

Przepraszam za laickie pytania, ale naprawdę zielony w tym temacie jestem, a wiedząc więcej będę mógł i swoje poszukiwania bardziej ukierunkować.

Karpaj

New member
Bez reklam
Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
Podałem zeszłoroczne modele, bo jak pisałem, zielenina ze mnie ;)
Tej Toshiby niestety nie potrafię znaleźć w cenie do 4k. Może źle szukam?

Co do konwersji napisów to fakt, nie jest to zbyt wielki kłopot. Zresztą, i atak najbardziej mi zależy na możliwości nagrywania na usb. Będę szukał tylko z usb rec. Rozumiem że obojętnie jakiej marki, wszystkie posiadające usb rec będą miały możliwość zaprogramowania nagrywania?

Natomiast co do Wi-Fi - hmm, to o czym piszesz to dla mnie czarna magia :-D
Laptopa mam Sony Vaio z intel core i3, ale nie chodzi mi o podłączanie laptopa do TV (do tej pory robiłem to poprzez HDMI) tylko o to aby TV łączył się z netem bezpośrednio przez Wi-Fi.
Byłbym również wdzięczny za rozwinięcie co to takiego DLNA i Wi-Di, do czego służy i z czym to się je.

Przepraszam za laickie pytania, ale naprawdę zielony w tym temacie jestem, a wiedząc więcej będę mógł i swoje poszukiwania bardziej ukierunkować.

Chodziło mi oczywiście o model 42Yl863, bo tylko ten się będzie cenowo mieścić, a różnica 4cali to nie jest tragedia :)
Toshiba 42YL863 - Ceneo.pl

Więc tak - z tego co podałem wbudowane Wi-Fi posiada Tkażdy w wymienionych przeze mnie TV oprócz Toshiby VL963.
Wi-Di to technologia wymyślona i opracowana przez Intel, która pozwala na łączenie się dwóch urządzeń z wi-fi bez dodatkowych pośrednich jak dotychczas czyli routera. Bo dotychczas miałeś tylko DLNA - czyli możliwość zrobienia domowego serwera i bezprzewodowego przenoszenia danych np. z PC na TV - i to nawet ważących 10-12gb. Więc w dużym skrócie :
DLNA to jest to samo co Wi-Di, tylko że potrzebujesz routera. A pozwala na bezprzewodowe przenoszenie plików pomiędzy urządzeniami.

Jeśli chcesz mieć Wi-Fi w telewizorze, to rozumiem że chodzi Ci o korzystanie z zasobów multimedialnych, tzw. "Smart TV". Najlepiej jeśli określisz czego oczekujesz z funkcji internetowych, to będziemy w stanie pomóc :)

krzychooo

New member
Dzięki za link, faktycznie szukałem 46".

Czego oczekuję od funkcji internetowych?
Wygląda to tak: według mnie TV mógłby ich nie mieć. Ale jeśli już ma, a raczej wszystkie 3D już mają, to po prostu chciałbym aby miał wbudowane Wi-Fi aby nie trzeba było ani ciągnąć kabli ani dokupować dodatkowo żadnych gadżetów aby owe Wi-Fi działało. Z czego bym korzystał? No zapewne głównie YouTube i temu podobne.
O możliwości bezprzewodowego przesyłania danych pomiędzy TV a kompem nie miałem pojęcia że takowa wogóle istnieje. No nie powiem że jest to mega wygodne. Tylko że nie wiem czy sobie poradzę z konfiguracją, jakieś stawianie serwerów, brrrr, już samo określenie powoduje gęsią skórkę ;)

U mnie TV będzie w 80% służył do oglądania programów, 10% do oglądania filmów z pendriva, 5% do gier, pozostałe 5% to oglądanie z córą jakichś bajek w 3D - dlatego też powinien mieć konwersję z 2D do 3D, nie mam BluRaya i nie zamierzam w najbliższej przyszłości kupować. Funkcje internetowe to wogóle jakiś promil będzie.

Chciałbym przede wszystkim aby obraz był jak najbardziej żywy i wyraźny. Druga sprawa to prostota obsługi i minimum kabelków.

Karpaj

New member
Bez reklam
Dzięki za link, faktycznie szukałem 46".

Czego oczekuję od funkcji internetowych?
Wygląda to tak: według mnie TV mógłby ich nie mieć. Ale jeśli już ma, a raczej wszystkie 3D już mają, to po prostu chciałbym aby miał wbudowane Wi-Fi aby nie trzeba było ani ciągnąć kabli ani dokupować dodatkowo żadnych gadżetów aby owe Wi-Fi działało. Z czego bym korzystał? No zapewne głównie YouTube i temu podobne.
Gdyż większość firm proponuje masę różnego rodzaju widgetów, z których się nie korzysta, a cena za licencje producentów podbija ceny telewizorów. Przez to ceny np. Samsunga lub Sonego są bardzo wysokie, bo jest mnóstwo widgetów, za które oni płacą, a klienci ich nie wykorzystują. Teoretycznie najgorzej wygląda to u Toshiby, bo masz dostęp tylko do paru rzeczy, ale w sumie najważniejszych - Youtube, Facebook, Twitter, HbbTV / MediaGuide by Rovi i parę innych mniej przydatnych rzeczy. Zależy kto co woli :)
O możliwości bezprzewodowego przesyłania danych pomiędzy TV a kompem nie miałem pojęcia że takowa wogóle istnieje. No nie powiem że jest to mega wygodne. Tylko że nie wiem czy sobie poradzę z konfiguracją, jakieś stawianie serwerów, brrrr, już samo określenie powoduje gęsią skórkę ;)
I właśnie o to chodzi, że sprzedawcy w sklepie mówią o takiej możliwości, klient się cieszy, kupuje, a potem w domu nie ma pojęcia co trzeba zrobić. Nie jest to proste, bo wytłumaczyć tego w paru zdaniach się raczej nie da, ale w google jest masa szczegółowych poradników jak z tego korzystać.
U mnie TV będzie w 80% służył do oglądania programów, 10% do oglądania filmów z pendriva, 5% do gier, pozostałe 5% to oglądanie z córą jakichś bajek w 3D - dlatego też powinien mieć konwersję z 2D do 3D, nie mam BluRaya i nie zamierzam w najbliższej przyszłości kupować. Funkcje internetowe to wogóle jakiś promil będzie.

Chciałbym przede wszystkim aby obraz był jak najbardziej żywy i wyraźny. Druga sprawa to prostota obsługi i minimum kabelków.

Co do konwersji 2D do 3D - ocenialiśmy to z kolegami w sklepie, i Toshiba YL863 jest pod tym względem bezkonkurencyjna, nawet porównując z sony hx850 lub samsungiem es6800 - tam dwa rdzenie nie są w stanie sobie z tym poradzić tak dobrze, jak 7rdzeni w Toshibie. Jednak musisz pamiętać że konwersja jest dodatkiem, do tego tylko średnio skutecznym - procesor nie jest w stanie zastąpić dwóch kamer które nagrywały film. Przy filmach animowanych jest to trochę prostrze, ale i tak konwersja da maksymalnie 50% efektu prawdziwego filmu 3D z blu-raya. Do jakości obrazu - na pewno nie będziesz narzekał, bo to po prostu już najwyższa półka telewizorów.
A jeśli będziesz chciał wyeliminować jak najwięcej kabelków - google pomoże z obsługą dlna / widi, a wbudowane tunery dvb-t/c/s pozwolą wyrzucić wszystkie dekodery :)

krzychooo

New member
No dobrze, z każdym Waszym postem coraz więcej wiem o co w tym wszystkim biega, i coraz bardziej zagęszczam sieć poszukiwań. Naprawdę dziękuję serdecznie za rady, są wielce przydatne dla takiego człowieka jak ja.

Więc tak:

Toshiba 42VL863 i LG 42LW5500 - oba bardzo podobne jeśli chodzi o funkcje, pytanie tylko czy Toshiba też ma konwersję 2D do 3D bo nigdzie nie mogę tego znaleźć. Przemawia za nimi cena i w zasadzie za tą oszczędność mógłbym się pogodzić z brakiem nagrywania przez USB, wziąłbym po prostu dekoder z nagrywarką (przypomnę, UPC). Plusem jest też że oba mają 3D pasywne (takie chyba jednak bym wolał, ale to się okaże tak jak pisałem, jak na żywo obejrzę jedno i drugie, na razie opieram się na opisach). Cena ok 2500-2600zł

Toshiba 42WL863 - myślę że odpowiednia cena do tego co oferuje sprzęt. Ma Wi-Fi, konwersję, nagrywanie przez USB. Cena ok. 3000zł.
Przy okazji, czym się różni seria VL od WL?

Sony KDL-46NX720 i polecany Toshiba YL863 - tutaj cena podobna, ok 3500-3600zł, z tym że Sony 46" i ponoć dobry model a Toshiba 42" no i mega zachwalana przez Was.

Teraz pytanie zasadnicze:
czy do moich potrzeb jest sens wydawać aż tyle na TV za funkcje bez których mógłbym się obejść, i czy nie zainwestować w jeden z dwóch pierwszych typów? Czy też może dokonać wyboru pośredniego i zakupić tą Toshibę 42WL863? Czy też, pójść na całość, i wywalić 3500-3600zł na wypasiony model Sony czy Toshiby, i później z połowy tego co oferują nie korzystać?
Dodatkowo, z tego co do tej pory wyczytałem na forum o 3D aktywnym i pasywnym, z opisu chyba jednak osobiście skłaniałbym się ku pasywnemu.

Karpaj

New member
Bez reklam
No dobrze, z każdym Waszym postem coraz więcej wiem o co w tym wszystkim biega, i coraz bardziej zagęszczam sieć poszukiwań. Naprawdę dziękuję serdecznie za rady, są wielce przydatne dla takiego człowieka jak ja.

Więc tak:

Toshiba 42VL863 i LG 42LW5500 - oba bardzo podobne jeśli chodzi o funkcje, pytanie tylko czy Toshiba też ma konwersję 2D do 3D bo nigdzie nie mogę tego znaleźć. Przemawia za nimi cena i w zasadzie za tą oszczędność mógłbym się pogodzić z brakiem nagrywania przez USB, wziąłbym po prostu dekoder z nagrywarką (przypomnę, UPC). Plusem jest też że oba mają 3D pasywne (takie chyba jednak bym wolał, ale to się okaże tak jak pisałem, jak na żywo obejrzę jedno i drugie, na razie opieram się na opisach). Cena ok 2500-2600zł

Toshiba 42WL863 - myślę że odpowiednia cena do tego co oferuje sprzęt. Ma Wi-Fi, konwersję, nagrywanie przez USB. Cena ok. 3000zł.
Przy okazji, czym się różni seria VL od WL?

Sony KDL-46NX720 i polecany Toshiba YL863 - tutaj cena podobna, ok 3500-3600zł, z tym że Sony 46" i ponoć dobry model a Toshiba 42" no i mega zachwalana przez Was.

Teraz pytanie zasadnicze:
czy do moich potrzeb jest sens wydawać aż tyle na TV za funkcje bez których mógłbym się obejść, i czy nie zainwestować w jeden z dwóch pierwszych typów? Czy też może dokonać wyboru pośredniego i zakupić tą Toshibę 42WL863? Czy też, pójść na całość, i wywalić 3500-3600zł na wypasiony model Sony czy Toshiby, i później z połowy tego co oferują nie korzystać?
Dodatkowo, z tego co do tej pory wyczytałem na forum o 3D aktywnym i pasywnym, z opisu chyba jednak osobiście skłaniałbym się ku pasywnemu.

Zamiast VL863 lepiej zainteresować się VL963 - nowszy model ma dużo fajniejszy wygląd, nagrywanie na USB, konwersję 2d do 3d etc. z LG podałeś zły model, bo jeśli już chcesz porównywać, to lepiej LG LM620

42WL863 to jest to samo co 42YL863, tylko w czarnej ramce, przez co jest tańszy. Wyposażenie mają identyczne.
VL863/963 to jest niższa seria, bez cevo engine, więc bardzo mocnego procesora.

Sony NX720 - to taka wyjątkowa seria była zeszłoroczna, w tym roku NX nie będzie w ogóle. Masz tam bardzo fajną podstawę w zestawie z dodatkowymi głośnikami. Ogólnie też świetny TV, choć miał parę wad - zajmuje dużo miejsca, średnio zrobione gorilla glass przed matrycą, przez co kolory były trochę zbyt ciemne, no i tylko 1rdzeniowy procesor, kiedy zeszłoroczna seria HX miała wszędzie 2rdzeniowy.

Co do wyboru 3D - najlepiej oprzeć swoją opinię także na fizycznych testach - idź do jakiegoś większego sklepu, gdzie np. będziesz mógł sobie wygodnie usiąść na stanowisku czy to Samsunga, czy to Sonego (zazwyczaj te dwie firmy mają przygotowane tzw. "golden space", czyli kanapa dla wygodnego oglądania), i obejrzyj sobie przynajmniej przez 5-6minut coś w 3D aktywnym (najlepiej z córką / żoną, czy kimkolwiek kto jeszcze będzie oglądać 3D w telewizorze). Jeśli po tym czasie nikt nie będzie czuł się niekomfortowo (ból oczu, głowy, brak widzenia 3D [głównie jeśli ktoś ma astygmatyzm]), to wtedy technologia aktywna nie będzie mieć sensu. Jeśli wszystko jest w porządku - to teraz można przejść do porównania obu technologii..
Pasywna - brak problemów "zdrowotnych", tanie okulary, słabszy efekt 3D, nie widzimy 3d full hd, czyli obraz jest z mniejszej rozdzielczości
Aktywna - pojawiające się problemy zdrowotne, drogie okulary, dobry efekty 3D full hd (w większości nowych TV).

Do tego musisz wiedzieć że okulary aktywne (drogie) współpracują tylko z jedną firmą telewizorów, stąd o zamienniki ciężko (np. do Sonego można mieć 30zł taniej okulary od Hamy, a okulary panasonica działają z Toshibą i na odwrót, ale są to nieliczne możliwości). Pasywne natomiast są w 100% wymienne, więc możesz używać nawet okularów z kina do oglądania na tv.

Dodatkowo w zestawie z TV czasem jakieś okulary są - przy pasywnym zazwyczaj od 4 do 12par okularów. Przy aktywnym albo w ogóle, albo jakoś wybiórczo (przy Toshiba WL863/YL863 jedna para, przy modelach Samsunga ES6100 i wyższych są dwie pary).

No i ostatecznie - oczywiście że nie warto przepłacać za coś czego się nie będzie używało.

krzychooo

New member
42WL863 to jest to samo co 42YL863, tylko w czarnej ramce, przez co jest tańszy. Wyposażenie mają identyczne.

No i to jest zdanie które praktycznie rozwiewa moje wątpliwości. Jedyna kwestia to czy 3D aktywne się sprawdzi.

Jutro mam się zamiar wybrać do sklepów aby ocenić czy 3D aktywne czy pasywne się lepiej sprawdzi, i ogólnie obejrzeć na żywo większość z polecanych TV. Problemów z tym nie będzie bo mam pod nosem i Sony Center, i duże sklepy RTV. Po powrocie zdam relację.
Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas i wyrozumiałość.

keszelski

New member
Nie przesadzaj z ilością godzin 3D dawkowanych córce. Małe dzieci bardzo łatwo stają się uzależnione od oglądania kolorowych bajek. A częste oglądanie aktywnego 3D w okularach pewnie może mieć jakiś wpływ na oczy kogoś kto ma kilka lat i jego organ wzroku dopiero się kształtuje. Można spotkać się z takimi opiniami - taką opinię okulisty słyszałem/czytałem. Nie chcę straszyć, ale 3D poświęcasz sporów uwagi i lepiej to sobie sprawdzić. Oczywiście od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale gdyby miało to się przerodzić w manię, to lepiej uważać.
Na szczęście źródeł z materiałem 3D jest stosunkowo mało ;). A o konwersji 2D na 3D lepiej zapomnij.

Ostatnia edycja:

krzychooo

New member
Moja córa ogólnie niezbyt wiele TV ogląda. A 3D to po prostu taki bajer, i ani ja ani tym bardziej latorośl nie zamierzamy cały czas z tego dobrodziejstwa korzystać.
Wiem że konwersja to nie to samo, ale jak już kupuję TV 3D to fajnie jakby taki bajer posiadał. Tym bardziej że u mnie to będzie zakup na ok. 5lat.
Dlatego też chcę sprawdzić na własne oczy czy bardziej będzie mi odpowiadało 3D pasywne czy aktywne, na razie po przeczytaniu opinii o jednym i drugim właśnie bardziej się do pasywnego skłaniam - wolę trochę gorszy efekt kosztem bólu głowy i męczenia oczu.
Jadę zaraz oglądać, zdam relację.

keszelski

New member
nie kieruj się wyborem czy 3D aktywne, czy pasywne, ale jakością obrazu 2D. 3D jest tak sztuczne jak pocztówki z mrugającymi japonkami sprzed 30-40 lat. Owszem można mieć tv z 3D, ale tylko jako dodatek. Absolutnie odradzam jako kryterium wyboru stawiać na 3D.

wolę trochę gorszy efekt kosztem bólu głowy i męczenia oczu.
to też chyba przesada, że 3D aktywne to ból głowy. Aż tak źle nie jest (choć mogą być przypadki indywidualne). Jedynie nie należy przesadzać w przypadku małych dzieci.

Ostatnia edycja:

krzychooo

New member
Oczywiście, jakość odbioru 2D to priorytet, pisałem już o tym. A 3D też traktuję jako dodatek, jednak muszę i aktywne i pasywne przetestować aby wybrać takowe, ktore mi bardziej odpowiada.
Jest jeszcze taka możliwość że wogóle z 3D zrezygnuję.

krzychooo

New member
No więc tak: byłem, widziałem, dotykałem. Trochę zawęził mi się wybór, ale tylko trochę.
Jeśli chodzi o technologię 3D to jednak aktywna, zrobiła na mnie dużo lepsze wrażenie.
Teraz jeśli chodzi o sam TV to tak:
Sony - seria KDL NX720
Sony - seria KDL HX 75

w Sony center oglądałem oba, sprzedawca polecał model HX ze względu na to że ma już 400Hz a nie 100 i że jest to nowszy model. Niestety, cenowo trochę się różnią - model 46" NX720 kosztuje 3599 a HX75 4199.

W Euro znalazłem natomiast takowe promocje:

Sony KDL-46HX820 +2 szt okularów 3D + filmy Blu-ray 3D - Telewizor LED 3D - CENA w Sklepie RTV EURO AGD

Sony KDL-46NX720 + podstawa SU-B461S + kamera Skype - Telewizor LED 3D - CENA w Sklepie RTV EURO AGD

Sony KDL-46HX720 - Telewizor LED 3D - CENA w Sklepie RTV EURO AGD

możecie mi wyjaśnić jaka jest różnica w serii HX 720 i HX 820? Bo jak widać HX 820 jest w lepszej cenie, dodatkowo z 2 parami okularów i filmem BluRay.

Ja, szczerze mówiąc, oglądając ten sam obraz na NX 720 i HX 75 nie zauważyłem jakichś różnic, może są one nieuchwytne dla mojego oka. Natomiast sam wygląd TV - bardziej przypasował mi NX.

Toshiby - niestety nie udało mi się znaleźć WL 863, oglądałem TL933. Porównując z Sony - jednak Sony miał lepszy obraz, ostrzejszy, wyraźniejszy. Za to Toshiba była wielce konkurencyjna cenowo.

Prosiłbym też o porównanie wersji WL 863 i wersji TL933. Wiem ze WL będzie lepsza, ale czym się różnią i czy warto dopłacać. Tym bardziej że jak pisałem, nie mam gdzie w swojej okolicy sprawdzić możliwość wersji WL.

Najbardziej mi zależy na opinii o tych modelach Sony, szczególnie interesuje mnie ten HX 820 bo oferta jest kusząca. Czy model 820 jest gorszy, jeśli tak to w czym, od modelu 750?

Karpaj

New member
Bez reklam
HX820 ma wbudowane wi-fi, panel opticontrast (szyba z przodu), oprócz tego z tego co pamiętam miał podstawę z głośnikami już też (o ile jest w tej cenie wliczona). Resztę parametrów miał identyczną.
Pomiędzy TL933 a WL863 jest spora różnica. WL863 będzie mieć jakość obrazu na poziomie hx850, i na pewno lepszą niż hx820. Choć ta oferta na hx820 jest naprawdę świetna - jeśli wszystko jest w porzadku (czyli sztuka fabrycznie zapakowana), to warto wziąć.

krzychooo

New member
HX820 ma wbudowane wi-fi, panel opticontrast (szyba z przodu), oprócz tego z tego co pamiętam miał podstawę z głośnikami już też (o ile jest w tej cenie wliczona). Resztę parametrów miał identyczną.
Pomiędzy TL933 a WL863 jest spora różnica. WL863 będzie mieć jakość obrazu na poziomie hx850, i na pewno lepszą niż hx820. Choć ta oferta na hx820 jest naprawdę świetna - jeśli wszystko jest w porzadku (czyli sztuka fabrycznie zapakowana), to warto wziąć.

To ja nie rozumiem tej polityki: HX 720:

Sony KDL-46HX720 - Telewizor LED 3D - CENA w Sklepie RTV EURO AGD

jest droższy niż HX 820 czyli model wyższy. Dodatkowo, do lepszego modelu dodają 2 pary okularów, że o filmie nie wspomnę.

Poszukuję jeszcze tej Toshiby WL863 skoro tak ją zachwalasz. Muszę ją gdzieś na żywo obejrzeć. Tym bardziej że jest o 1000zł tańsza od Soniaka HX820. A w Sony obraz jak na razie, jak na moje oko, najlepszy. I w zasadzie na palcu boju pozostały te dwie firmy, ewentualnie musiałbym się bliżej jeszcze Sharpom przyjrzeć bo też obraz był nie najgorszy.

krzychooo

New member

No faktycznie. Nic tylko wyszukiwać okazje i kupować zanim się skapną :D

EDIT:

Znalazłem jedną sztukę WL 863. Obejrzałem dokładnie. Może to kwestia ustawień, ale wydawało mi się że na Sony NX 720 który stał obok obraz był nieco ostrzejszy.
Na tego Wl 863 bym się skusił, w dodatku w niezłej cenie był, 2790zł, problem tylko w tym że został im jeden z ekspozycji (dlatego taka cena, normalnie kosztuje 2990zl).

Cały czas po głowie chodzi mi ten okazyjny HX 820. Jak rozumiem seria HX jest nowsza/lepsza od NX, a model 820 lepszy od 720/750.
Dla przykładu w Sony Center ( a rozmawiając ze sprzedawcą stwierdził że są zobligowani do śledzenia cen u konkurencji aby u nich było najtaniej, nie wiem czy tak jest w rzeczywistości czy to tylko taka jego gadka) model HX 750 kosztuje 4599zł, bez okularów czy jakichkolwiek dodatków. W Euro oglądałem HX 820, mają na sklepie też po 3990zł, z tym że bez okularów w komplecie, ta oferta tylko zamawiając przez net.

Ostatnia edycja:
Do góry