Wybór TV 40''-42'' do 3000zł

otwieracz

New member
Witam, czym więcej czytam to forum tym większy mętlik mam w głowie. Nadmieniam , iż jestem laikiem w kwestii TV i z góry proszę o wyrozumiałość, po prostu chcę się poradzić fachowców znających się na rzeczy a nie sklepowych naciągaczy, którzy niejednokrotnie wiedzą o tym co sprzedają tyle co ja. Z góry dziękuję za pomoc.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 18m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2, 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? wprost i bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? słońce częsciowo bedzie padać na TV
7.Jaki masz obecnie telewizor ? deawoo 29'', kineskopowy
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? wifi,obsługa filmów z napisami z usb, 3D
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? polsat cyfrowy
10.Jakie urządzenia ?
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ok 10 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wiadomości, bajki,muzyka, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? troszkę
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? na chwilę obecną i laptop służy do gier,być może w przyszłości konsola
16.Preferencje co do marki ?brak, zależy mi na niezawodności i bardzo dobrej jakości odbioru
17.Preferencje co do wielkości ? 40 lub 42''
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? raczej nic
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? odkąd dzieci wstają aż ja idę spać
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok 3000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? ma mieć 3D które dobrze spełnia swoją funkcję.

micmus

Member
Bez reklam
Gdyby nie to słońce to poleciłbym Ci LG 660S w 42 calach - w tej cenie naprawdę świetny sprzęt i bardzo multimedialny- jednak matryce jest tu błyszcząca.

Musiałbyś brać coś z matową matrycą - spójrz na Philipsa 5507 i celuj raczej w 46 calach bo przy 3metrach to jednak takie minimum to właśnie 46 cali. Cenowo prawie się zmieścisz z tym Philipsem w 46 calach.

otwieracz

New member
Dużo tutaj czytałem o tym Philipsie 5507 ale zniechęca mnie u niego to , że nie czyta napisów, to jedyna wada ale ważna dla mnie. A co do cali to też dopuszczam myśl aby kupić 46 tylko nie wiem czy dla małych dzieciaków to nie będzie szkodliwe i niewygodne, jak to dzieci , lubią oglądać z bliska :).

otwieracz

New member
O tym LG też czytałem , bardzo ciekawa propozycja, jednak wielu znajomych odradza tą firmę, tutaj na forum też czytałem , że różnie z awaryjnością, czy rzeczywiście jest się czego obawiać?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Philips będzie miał aktualizację w sprawie czytania txt.
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...est-otwarty-ten-model-powinien-byc-hitem.html
Na dziś do Twoich potrzeb brałbym:
Sharp 40 le 830
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/65908-sharp-40le830-test-otwarty-pierwszy-test-na-rynku.html
Panasonic 42ET5
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...-otwarty-cokolwiek-robimy-robimy-z-pasja.html
Toshiba 40 TL 933
http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/83...t-kontynuujemy-rozpoczete-dzielo-jakosci.html
Samsung 40 D 6500

Wielkość 46" nie jest z całą pewnością szkodliwa dzieci. Ponieważ obraz jest naturalnej płynności, i przy extra sygnale to przypomina oglądanie dużych ładnych zdjęć.

otwieracz

New member
Przejrzałem dokładnie wszystkie modele , które mi poleciliście i podobają mi się 2 modele, 42LG 660S oraz PHILIPS 46PFL5507K/12, Panas ma duże zużycie energii a Sharp w 46'' jest za drogi, hmm i jeszcze ta Toshiba...Gdyby nie te napisy brałbym Philipsa, wiadomo kiedy ma być ta aktualizacja txt? I jeszcze jedno , ta cała kalibracja to jakieś trudne przedsięwzięcie? Proszę o jeden typ, warunek 42 lub 46''. Pozdrawiam pomagających mi forumowiczów.

otwieracz

New member
Oczywiście Panasonic nie ma duzego poboru energii jak napisałem wcześniej, przeoczenie, tak więc to jeden z moich faworytów.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sony 46HX 750
Kalibracja to bardzo trudne przedsięwzięcie.
Philips przekazał na sierpień update .

otwieracz

New member
Witam ponownie, odświeżam poruszony przez siebie pod koniec maja temat, Z powodu wyjazdu nie dokonałem wtedy zakupu telewizora. Proszę więc jeszcze raz o podpowiedź w sprawie wyboru, potrzeby tak jak wyżej, może pojawiło się coś nowego lub np. ogladany wcześniej PHILIPS 5507 ma już aktualizacje do txt. Poczytałem dziś trochę i widzę, że PANASONIC 42 ET5 ma dobre recenzje, nie chciałbym mieć problemów z odczytywaniem filmów czy tez zdjęć z USB lub dysku twardego. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

ichris

New member
We Philipsie bez zmian natomiast PANASONIC ET5 ma opinię jednego z lepiej radzących sobie TV jeśli chodzi i odczyt multimediów z USB.

otwieracz

New member
Dzięki, jeśli Panasonic tak dobrze sobie radzi z usb i nie pojawiło się nic nowego więc decyzja prawie zapadła, muszę jeszcze zobaczyć ten TV na żywo w jakimś sklepie i jeśli nic mnie nie zniechęci to go kupię, podzielę się wrazeniami na forum.

Do góry