Wybór telewizora pomiędzy SONY KDL40HX800 a SHARP LC-40LE830E

wawrzyn

New member
Witam,
Chcę kupić TV do pokoju ok 20m2. Po przeczytaniu całej masy opinii zostawiłem sobie wybór pomiędzy tymi dwoma modelami:
- SONY KDL40HX800
- SHARP LC-40LE830E
Telewizor ma służyć głównie do oglądania tv (na razie mam dekoder UPC z wyjściem na euro złącze bez kanałów HD) oraz będzie podłączony poprzez HDMI z komputerem, który będzie źródłem dla oglądania filmów oraz odpalania gier na telewizorze.
Czy możecie powiedzieć który będzie lepszy?
Najbardziej zależy mi na obrazie (z czasem zmienię dekoder TV i kanały na hd). Dobrze też aby dźwięk jak na telewizor był przyzwoitej jakości.
Budżet max 4000 pln.
może jeszcze jakaś inna propozycja?

Kampaj

New member
Bez reklam
Obraz najostrzejszy na sharpie, świetne kolory pod matowym ekranem.
HX800 mocno odbija światłoc i ma slabszy upscalling.
Z podobnej klasy ale w 3D pasywnym byłaby Toshiba 42vl863 lub LG 42lv5500

gosc_niedzie

New member
Obraz najostrzejszy na sharpie, świetne kolory pod matowym ekranem.
HX800 mocno odbija światłoc i ma slabszy upscalling.
Z podobnej klasy ale w 3D pasywnym byłaby Toshiba 42vl863 lub LG 42lv5500

42lv5500- ten telewizor nie obsługuje 3D, obsługujący 3D 42lw5500 jest o ~800zł droższy...

Pomyśl jeszcze o Philips 42PFL7606
lub Philips 42PFL7406 (bez 3D)
bardzo ładny telewizor z bardzo dobrym obrazem- jedynym mankamentem tego odbiornika jest słabsza czerń 0,22cd/m2.
SHARP LC-40LE830E ma czerń na poziomie 0,11cd/m2.
Link do recenzji Philips
Link do recenzji SHARP
Porównanie modeli

Ostatnia edycja:

WojtR

Member
Bez reklam

gosc_niedzie

New member
Masz rację czerń bardzo słaba- ale zastanawiam się czy potrzeba, aż tak podniecać się tym jednym parametrem? - poza tym tv bez większych wad- nie ma cloudingu, nic nie buczy, ładne wzornictwo... hmmm... jeżeli tak bardzo zależy ci na czerni to Philips faktycznie odpada... sam zresztą zastanawiam się nad tym Philipsem i nad Sharpem LC-40LE830E- za Sharpem lepsza czerń, za Philipsem pasywne 3D i dwa cale więcej...

wawrzyn

New member
a co sądzicie o Sony EX720 niby nowszy model od HX800 ale jednak tańszy?
sharpa mogę mieć za 3125, HX800 za 3500 a EX720 za 3150

don111

Banned
w tej cenie możesz kupić Panasonica GT30, albo dopłacić trochę do VT30, obróbka słabszego sygnału, gry i filmy to zawsze była domena plazm
LCD w tej samej cenie oznacza obraz ze 2 klasy w dół w stosunku do plazmy, chyba że oglądasz przy świetle słonecznym albo ogólnie przy ostrym świetle i potrzebujesz matowego ekranu

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
sorry.
A dużo oglądasz w dzień czy głownie wieczorami ?
Czy oglądasz przy świetle czy bez światła ?

Ostatnia edycja:

wawrzyn

New member
Oglądam wieczorami jak już słońca brak. Oswietlenie nie za duże, lampka stojąca przy kanapie, energooszczędna żarówka, odpowiednik chyba 100 Watt na stare

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli źródłem mają być gry odpalane na telewizorze to brałbym zdecydowanie Sharpa z uwagi na input lag.
Jeśli oglądasz z małych kątów , a głownie na wprost i przy świetle to czerń na Sharpie będzie extra i nie będzie problemów z podświetleniem .
Przy tych odległościach różnic skalowania pomiędzy telewizorami nie zauważysz . Ale zauważysz dynamikę obrazu .
Bardziej komfortowo też w dzień będziesz mógł oglądać obraz.
No i zastanów się bo jeśli nie jest to kwestia kasy - to powinieneś sięgać po wielkość 46"

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na początku przeskok z małego obecnie telewizora może sprawiać takie wrażenie, ale kilkanaście dni później stwierdzisz to co inni- "za mały "
Wejdź na pw otrzymasz ofertę dla niebieskich na te modele.

don111

Banned
2,7m to 46-50' z bardzo mocnym wskazaniem na to drugie (jeśli głównie filmy hd, a zwłaszcza gry)
wiem co piszę bo u mnie jest 2,5-2,7m do ekranu i wcześniej stała u mnie 46' plazma (teraz 47' led)
osobiście zamiast Sharpa wybrałbym większego Panasonica 50G30 albo GT30, tym bardziej że oglądasz głównie późniejszą porą i tu plazma sprawdza się lepiej

Do góry